Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Neonhal: élő eleségért az akvárium leghálásabb lakója

Neonhal: élő eleségért az akvárium leghálásabb lakója
A jól regenerált vizet különösen szereti (tőzegkivonat). Minden apró, élő eleséget és jobb műeleséget szívesen fogyaszt. Akváriumunk egyik leghálásabb hala.

A pontylazacok családjába tartozó neonhal (Paracheirodon innesi vagy Lamprocheirodon innesi) az Amazonas felső folyású mellékvizeiből származik. Acélkék, a neoncsövek csillogásához hasonló csík húzódik a szemétől a faroknyélig, alatta a test színe élénkvörös. Ivarát is a testcsík alapján lehet megállapítani - akár már ivadékkorban is -, a hímen ez a csík teljesen egyenes, míg a nőstény hasi részén egy kicsit meghajlik, ezzel gömbölyebbé téve alakját. 

Neonhal: élő eleségért az akvárium leghálásabb lakójaNeonhal: élő eleségért az akvárium leghálásabb lakójaNeonhal: élő eleségért az akvárium leghálásabb lakója

Alkalmazkodó teremtés

Békés, csoportban élő hal. Maximum 3-3,5  centisre növő halacska. Nem igényel túl meleg vizet (20 ºC-on is elvan, de a 20-24 ºC az optimális hőmérséklet), nem különösebben kényes. Hazájában ugyan lágy vízhez szokott, de az itthon található kemény vizet is jól tűri. Amit azonban nem hagyhatunk el az akváriumából az a tágas kiúszótér, és a védelmet nyújtó dús növényzet.

A jól regenerált vizet különösen szereti (tőzegkivonat). Minden apró, élő eleséget és jobb műeleséget szívesen fogyaszt. Akváriumunk egyik leghálásabb és legkedveltebb hala.

Neonhal: élő eleségért az akvárium leghálásabb lakója

Ma már a szaporítás sem gond

Régen úgy tartották, hogy a kemény vízben nem szaporodik, de ez nem feltétlenül igaz. Bár kétségtelen, ha a tenyészérett halak, ha pár napon belül nem szaporodnak, akkor azt nem kell erőltetni. De általánosságban elmondható, hogy nem egy ördöngösség a szaporításuk. Csak egy 5 literes akváriumra van szükségünk, melynek vizét 21-23 °C-ra, 1-3 nk° keménységűre és 6,5 pH-júra állítsuk be. Az akvárium középre az ikrarakáshoz ültessünk be növényeket - bár nem csak itt fogunk ikrákat találni, hanem elszórtan az egész akváriumban.

Este rakjuk át a párt az íváshoz, természetes fénytől védjük a medencét. A nőstény hamarosan 120-160 petét fog rakni, a peterakás után azonnal  helyezzük vissza őket a közös medencébe, hogy ne bánthassák a kicsiket. A kishalak körülbelül 1 nap múlva kelnek ki, etetésükre megfelel a miniplankton, sórák és a nauplius eleség. Fejlődésük negyedik hetében megjelenik a testcsíkjuk, ekkor átrakhatjuk őket a növendék medencébe. A nyolcadik héten, amikor már teljesen kiszínesedtek, visszarakhatjuk őket a többi közé.

 

 

Vörös neonhal: optikai tuning az akvárimodba

Vörös neonhal: optikai tuning az akvárimodba
Ajánlatos a vizet tőzegen szűrni vagy tőzegkivonatot önteni bele, hogy a halak jól érezzék magukat. A legjobban csapatban mutatnak.

Vörös neonhal: optikai tuning az akvárimodbaA vörös neonhal (Cheirodon axelrodi ) egy csodálatosan szép halacska, amelyet 1956-ban találtak a Rio Negro felső folyásának vidékénél.

A kifejlett halacskák valamivel nagyobbak a neonhalnál, elérik az 5 cm-t. A hátrész olajzöld, mely alatt széles, ragyogó neoncsík húzódik, a száltól a kopoltyúfedőkön keresztül a faroktőig. 

Ajánlatos a vizet tőzegen szűrni vagy tőzegkivonatot önteni bele, hogy a halak jól érezzék magukat. A legjobban csapatban mutatnak. Hőmérsékletigénye 24-28 ºC. Szívesen fogyaszt minden élő és jobb műeleséget is.

 

Zebradánió

Zebradánió
Elő-India keleti részének patakjaiban őshonos. A hal alapszíne a megvilágítástól függően ezüst vagy arany, melyen számos sötétkék vagy ibolyaszínű vonal fut.

ZebradánióA zebradánió (Brachydanio rerio) Elő-India keleti részének patakjaiban őshonos. A hal alapszíne a megvilágítástól függően ezüst vagy arany, melyen számos sötétkék vagy ibolyaszínű, vízszintes vonal fut a fejtől egészen a farokúszó hátulsó szegélyéig. Finom csíkozottsága miatt az egyik legnépszerűbb, leggyakrabban gondozott díszhal. 

Békés természete, szakadatlan mozgása valóban értékes sajátsága. Kezdőknek különösen ajánlható, mert gondozása egyszerű. Leginkább csapatban látványos, szaporítása egyszerű. A hímek karcsúbbak és valamivel kisebbek a nőstényeknél. Kitenyésztettek hosszú úszójú és fátyolfarkú változatokat is. 4,5 centiméterre nő.

 

 

Ékfoltos razbóra, a különösen szép csapathal

Ékfoltos razbóra, a különösen szép csapathal
Malajziában, Thaiföldön, Kelet-Szumátra szigetén őshonos. Azonnal felismerhető az oldalán elhelyezkedő, háromszög alakú, kékesfekete foltjáról.

Az ékfoltos razbóra (Rasbora heteromorpha) Malajziában, Thaiföldön, Kelet-Szumátra szigetén őshonos. Az ékfoltos razbóra azonnal felismerhető az oldalán elhelyezkedő, a faroknyélen elvékonyodó, háromszög alakú, kékesfekete foltjáról.

Ékfoltos razbóra, a különösen szép csapathal

Különösen szép, kedvelt csapathal, mely a vízréteg közepén szeret tartózkodni. Társas akváriumban, szórt fény mellett, a víz felszínén élő növények alatt szeret úszkálni.

Kedveli a sötét aljzatot, valamint a vízikelyhek sokaságát. Az udvarlás után a hím megtermékenyíti az ikrákat, majd egy széles levél fonákjára helyezi azokat.

A kifejlett példány mérete körülbelül 4,5 centiméter. Az akvárium legalább 40 literes legyen, melyben a víz pH tartományát 6-7,5 között, a hőmérsékletet pedig 23-28 Celsius-fok között állítsuk be. Táplálékra nem igényes, szinte mindent megeszik (lemezes táp, élő eleség).

 

Vitorláshal, az Amazonas királynője

Vitorláshal, az Amazonas királynője
Az Amazonas középső szakaszán őshonos. Az egyik legkedveltebb és legtetszetősebb akváriumi hal, gyakran nevezik az akvárium királyának.

A vitorláshal (Pterophyllum scalare) az Amazonas középső szakaszán őshonos. Az egyik legkedveltebb és legtetszetősebb akváriumi hal, gyakran nevezik az akvárium királyának. Nevét vonzó külsejének és méltóságteljes úszásmódjának köszönheti. 

Vitorláshal, az Amazonas királynőjeVitorláshal, az Amazonas királynőjeVitorláshal, az Amazonas királynője

A legelterjedtebb színváltozatok

A leggyakoribb változatnál a test ezüstszínű, fekete keresztsávok díszítik. Az 1960-as évek elejétől új, érdekes színváltozatok jelentek meg. Ilyenek például: teljesen fekete, füstszínű, márványos, fakó, zebra, leopárd, arany vagy sárga stb. A márványvitorlás testén szabálytalan elrendezésben találhatunk ezüst, fekete és arany pikkelyeket. Az aranyvitorlás fiatal korban még nem annyira mutatós, viszont ha felnő, annál inkább. Vörös vitorlásként is emlegetik őket, a hímek homlokán található narancsos-vöröses elszíneződés miatt. A szellemvitorlást pedig különlegessége miatt kedvelik, de ezzel a tenyészváltozattal óvatosabban kell bánni, mert különösen érzékeny a gombás, parazitás fertőzésekre.

Vitorláshal, az Amazonas királynőjeVitorláshal, az Amazonas királynője

Békés természetű

Békés, nyugodt hal. Igényli a tágas teret (legalább 100-120 literes akváriumot), mivel teste meglehetősen "magas" úszói miatt. Eredeti élőhelyén 10-12 cm-re nő meg, tenyészváltozatai (mutációi) azonban 16 cm-esek is lehetnek.

Az akvárium vize mindig kristálytiszta, oxigéndús, enyhén savanyú és 24 ºC-os legyen. Érzékeny a szennyezett vízre (nitritek), amelytől az úszói megtöredezhetnek. Az akváriumba tiszta, mosott homokot tegyünk, melybe telepítsünk hosszúkás növényeket (pl. lándzsás vízipáfrányt, amazonasi kardfüvet). Szereti a búvóhelyeket is, melynek tökéletesen megfelel a lapos kövekből készült barlang vagy kisebb cserepek.

Vitorláshal, az Amazonas királynőjeVitorláshal, az Amazonas királynője

Mindenféle eleséget szívesen fogyaszt

Igaz, szinte mindenevő, de azért előnyben részesíti az élő eleséget, a jól átmosott tubifexet és a szúnyoglárvát. Ha optimálisan, igényeinek megfeleően tartjuk, akkor körülbelül 11-12 hónapos korában lesz ivarérett, ekkor választ párt magának. Az ívás megkezdése előtt a kiszemelt helyet elkezdik tisztogatni, amely lehet széles levelű növényzet, lapos kő, vagy az akvárium üvegfala.

Vitorláshal, az Amazonas királynője

A nőstény körülbelül 3-400 ikrát rak le gyöngysorszerűen, a hím pedig  megtermékenyíti azokat, majd felváltva őrzik, legyezik, tisztogatják a csemetéket. Az ikrák azonban ritkán élik meg a kétnapos kort, mert a túlzott féltés és egyet nem értés kialakulása következtében gyakran felfalják azokat. Ezért ha szapoítani szeretnénk halainkat, akkor az ikrákat a lerakás utáni napon ki kell vennünk és mesterségesen felnevelnünk.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.