Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kolibrihal: addig világít, amíg fiatal

Kolibrihal: addig világít, amíg fiatal
A Kínában őshonos kolibrihal (Tanichthys albonubes) hazánkban is népszerű, közkedvelt "gyakorlóhal". Mindezt annak a jó tulajdonságának köszönheti, hogy rendkívül szívós, így kezdő akvaristák szívesen vásárolják első eresztésként akváriumukba.

Mindemellett még szép is: lenyűgöző, neonhalra emlékeztető színezetével magába bolondítja a halkedvelőket. A mindössze 4 centiméteresre növő halfaj teste oldalról kissé lapított, nyújtott hengeres alakú. Háta sötétbarna. A hasától a farktőig zöldessárga csík húzódik, amely alatt egy sötétbarna sáv fut. Hasa piszkosfehér vagy világossárga. Ivarmeghatározása viszonylag egyszerű: a hím hasvonala egyenes, úszói élénkek, míg a nőstényé domború és a színei halványabbak.

 

Kolibrihal: addig világít, amíg fiatal
Színpompás, kecses díszhal

Birkatermészetű

A kolibrihal békés természete miatt igazi csapathal. Szinte minden, méretben hozzá illő csapathallal együtt tartható. Táplálékában nem válogatós, szívesen fogyaszt bármilyen élő- és száraz eleséget (például: tubifex vagy vízibolha). Strapabíró: az akvárium vizének minőségére egyáltalán nem igényes. Sőt, az alacsony hőmérsékletet is jól tűri. Télen simán elvan a 12-16 °C-os vízben, és nyáron sem kér 25 °C-nál magasabb hőmérsékletű medencét. Egyedül az oxigénmennyiségre kell odafigyelnünk, mert az oxigén hiányát egyáltalán nem tűri, még rövid ideig sem!

 

Kolibrihal: addig világít, amíg fiatal
A friss víz és az elegendő mozgástér nagyon fontos!
Igaz igénytelen, de ez nem jelenti azt, hogy nem szereti, ha jól van tartva. Meghálálja a friss vizet, ezért az akvárium vizének egy harmadát kéthetente cseréljük pár órára állni hagyott, jól kiszellőztetett csapvízzel. Szeret úszkálni, így jó, ha hosszú levelű növényekkel beültetett nagy kiúszótérrel rendelkező akváriumba telepítjük kedvencünket.

Könnyen szaporítható - bemutatjuk, hogyan

Egyszerű tartását még szaporodása sem nehezíti. Pár alapszabály betartásával sikeres kolibrihal tenyésztőkké válhatunk. Nézzük, mi kell a sikerhez!

Szerezzünk be egy 10 literes medencét, töltsük fel közepesen kemény forralt csapvízzel és a vízhőfokot 23-25 °C-ra állítsuk be. Találjuk ki, hogy mikor szeretnénk ívatni a halainkat. Ha ez megvan, akkor a tervezett ívatás előtt 2 héttel a nemeket válasszuk külön. Mivel nem ikrafalók, nincs szükség kavicsra aljzatként, viszont a biztonságérzetük növelése érdekében pár növényt azért betehetünk. A párt az esti órákban tegyük át a medencébe, hogy másnap nyugodtan hozzáláthassanak az ikrarakáshoz. Ívás után távolítsuk el az ívatómedencéből a tenyészállatokat. Az ivadékok 36-48 óra alatt kelnek ki és a 4-5. napon már el is úsznak. Mivel szájnyílásuk meglehetősen kicsi, így első eleségként papucsállatkát vagy kerekesférget adjunk.A fiatal példányok világító, élénk színűek, de ez idősebb korukra megkopik.

 

 

 

Színjátszó dánió: az akvárium vidám lakója

Színjátszó dánió: az akvárium vidám lakója
A színjátszó dánió Délkelet-Ázsia napfény által átjárt patakjaiból származik. Minden szempontból igénytelen faj, kezdőknek is bátran ajánljuk! Nagy méretű akváriumban tartsuk, cserébe naphosszat gyönyörködhetünk élénk, fáradhatatlan úszkálásában.

A színjátszó dánió (Danio albolineatus) a többi halra teljesen veszélyten, habár a nyugisabbakat zavarhatja állandó, élénk mozgolódása. Nagy méretű akvárium kell neki, amiben kedvére úszkálhat. Tanácsos lefedni az akváriumot, mert könnyen ki tud "ugrani".

Karcsú, hosszúkás teste kékes színű, a ráeső fényben a legszebb. Háta mélykék, hasa ezüstös. A mellúszók magasságában hátrafelé szélesedő, narancsvörös csík húzódik, melyet kékeszöld szegély díszít. A kifejlett példány kb. 5-6 cm hosszú. A nemeket könnyű megkülönböztetni: a nőstények teltebbek, színük pedig fakóbb, mint a hímeké.

 

A színjátszó dánió az akvárium felső-középső szintjén szeret tartózkodni, fénykedvelő faj. Mindenevő, de nagyon kedveli a kis A farokúszó közepe cseresznyepiros. A többi úszó pirosas.legyeket. 22-25 fokos vízben érzi jól magát.

A nőstény ikrázási kedve megnő, ha két hímet helyezünk be mellé a szaporító-akváriumba.

Latin neve: Brachydanio albolineatus, Danio albolineatus

 

 

 

Törpe gurámi, a békés labirinthal

Törpe gurámi, a békés labirinthal
A Bengália partjainál őshonos, mindössze 5 centire növő törpe gurámi (Colisa lalia) békés természete miatt kedvelt csapathal, mely jól kijön az akvárium többi lakójával. A hím és a nőstény alapszíne eltérő, amely segít a beavatatlan szemnek felismerni a halak ivarát.

A hím kékes alapszínét élénkvörös harántcsíkok keresztezik, melyek az ívás ideje alatt különlegesen intenzívek. A nősténynek nincsenek vöröses harántcsíkjai. Emellett a hát- és farokúszók is árulkodóak: a nőstényé lekerekített, míg a hímé kihegyesedő.

 

Törpe gurámi, a békés labirinthal
A törpe gurámi békés természete miatt kedvelt csapathal

Világos medence, dús növényzet

Eredeti élőhelyén lassú áramlású folyóvizekben és állóvizekben él, ahol apróbb rovarokkal, lárvákkal táplálkozik. Ragadozó, de gyakorlatilag mindenevő. Adhatunk neki tubifexet, vörös szúnyoglárvát és sóférget is. Akváriumának kialakításakor vegyük figyelembe, hogy szereti a dús növényzetet és a világos elhelyezésű úszóteret. Tegyünk a medencébe gyökereket, lebegő növényeket. A víz ph-ja semleges (6,5-7,2), hőfoka 24-26 °C legyen (24 °C alatt a gurámi színe kifakul - így gyönyörű színvilága nem érvényesül). A gurámi nem igényel nagy medencét, ettől függetlenül ne passzírozzuk méreten aluli akváriumba, két halnak legalább 60 literes medencére van szüksége a boldogsághoz. Ha több hímet teszünk egy medencébe, akkor számítsunk rá, hogy ívás idején kergetni fogják egymást. Alapvetően békés természetű halacska, jól megfér a bettával, mollval, plattival, neonhallal és a bendzsóharcsával is.

Könnyen szaporodik

Ívás idején sűrű növényzetű medencébe helyezzük át az ivarérett párt. A medence hőfoka 27-28 °C-os legyen. A hím levegőbuborékból és az akváriumban található úszónövényekből, törmelékekből habfészket épít. A fészek viszonylag stabil, strapabíró. A nőstény közel 500 ikrát rak, melyek 1 nap alatt kikelnek és 3 nap múlva elúsznak. Az ivadékok nagyon kicsik így eleinte sóféreglárvákkal és papucsállatkákkal etessük őket.