Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Öves díszcsík - Botia macracantha

Öves díszcsík - Botia macracantha
Az öves díszcsík (Botia macracantha) Indonézia, Szumátra és Borneó folyóiból származik. A hal ívelt, narancssárga testét három fekete sáv keresztezi. A mell-, a has- és a farokúszó vöröses narancssárga, a hátúszó és a farok alatti úszó fekete, szegélyük világos színű.

A nevében szereplő "macracantha" szó jelentése „nagy tüskéjű", ami a szeme alatt található kimerevíthető, védekezésre szolgáló tüskére utal (amely, ha nem figyelünk beleakadhat az akváriumi hálóba). Természetes közegében 30 centiméteresre is megnőhet, akváriumban azonban jóval kisebb. Élénk, társasági hal, azonban néha kicsit agresszív, így rajban tartsuk, de nagy akváriumban (3-500 liter), hogy legyen hova menekülni, ha úgy hozza a sors...

Gyökerek alá húzódik pihenni

Csíkféleként talajközelben, az alsó és középső vízrétegben él és ha pihenésre vágyik, a közeli kövek vagy gyökerek alá húzódik. Ügyeljünk arra, hogy vize mindig lágy, tiszta, 24 - 28 °C körüli és oxigéndús legyen, ez persze nem jelenti azt, hogy egyből feldobja uszonyait, ha a víz értékei az eltérnek optimálistól, mert más vízértékekhez is jól alkalmazkodik, de ha kérheti, akkor inkább figyeljünk az igényeire. Ha így cselekszünk, akár 18 éven át is gyönyörködhetünk benne.

 

Öves díszcsík - Botia macracantha
Az öves díszcsík más néven csigaevő díszcsík

Nem ínyenc: jöhet a száraz és a mirelit kaja is

Kajában nem válogatós: száraz, fagyasztott és élő eleséggel is táplálhatjuk. Ezek mellett szívesen fogyaszt növényeket is, így érdemes mellé gyorsan növő növényfajtákat választani és időközönként cukkinivel, uborkával, brokkolival, salátával vagy egyéb vegyszermentes zöldségekkel is etetni. A csigáknak viszont nem tud ellenállni, ezért gyakran azzal a hátsó szándékkal kerül az akváriumba, hogy karbantartsa a létszámukat.

Gyakori és könnyen beszerezhető halacska, szinte minden díszállat-kereskedésben megtalálható. De mindenütt a vadon befogott egyedeket kínálják, hiszen szaporítása a mai napig nem megoldott.

 

 

 

Ajakos gurámi - Colisa labiosa

Ajakos gurámi - Colisa labiosa
Az ajakos gurámi testalkata teljesen megegyezik a törpe gurámiéval. A nemek közti különbségek megállapítása egyszerű, mert a hímek sokkal kihívóbb színezetűek.

Az ajakos gurámi (Colisa labiosa) testalkata teljesen megegyezik a törpe gurámiéval. A nemek közti különbségek megállapítása egyszerű, mert a hímek sokkal kihívóbb színezetűek. A hím színe sötétbarna, kékesen csillogó keresztsávokkal. A test közepén sötét sáv húzódik. A hátúszó szegélye vörös.

A hím hátúszója hegyben végződik, a nőstényé kerek. Vízfelszín közelében élő és táplálkozó faj. Az élő eleséget előnyben részesíti, különösen hazájában is természetes táplálékként szolgáló szúnyoglárva különböző fajtáit. A legtöbb rokon fajhoz hasonlóan az ajakos gurámi hasúszói is tapogatókká alakultak, melyek eredeti élőhelyükön segíti őket a tájékozódásban a zavaros vizekben.

Tartás

Szereti a növényekkel dúsan beültetett medencét és a világos elhelyezést. A víz lehetőleg közepesen kemény és enyhén lúgos legyen, mert a lágy savanyú vizet nem kedveli. Melegigényes faj így a hőmérséklet lehetőleg érje el a 25 °C-t, mert csak ekkor tűnnek elő pompázatos színei. Medencéjüket takarjuk le, mert a víz és a felette lévő levegő között a hőmérsékletet tekintetében nem lehet különbség, mert a Ajakos gurámi labirintkopoltyús hal lévén a légköri levegőt is fel képes venni.

Ha a két hőmérséklet, tehát a víz és a levegő hőmérséklete eltér akkor a levegő felvétele során halunk igen könnyen megfázhat, amely akár pusztuláshoz is vezethet. A szellőztetést mellőzhetjük, de a fűtés és a szűrés nagy jelentőséggel bír, mert kedvelik a kristálytiszta, bomlástermékektől mentes vizet.

 

Ajakos gurámi (Colisa labiosa)
Ajakos gurámi (Colisa labiosa)

Szaporítás

Tenyésztésük egyszerű, ha összeillő tenyészpárral rendelkezünk. Tenyészakváriumuk minimális mérete 50 liter, mert a hímek nagyon erősen hajtják nőstényeiket. A vízinövényekkel sűrűn telepített medencét közepes keménységű 27-28 °C-os vízzel töltjük fel. A hím fészeképítés közben felhasználhatja a növényzetet. Az akváriumot szivacsszűrővel szűrhetjük és szellőztethetjük is, mert az ivadékok fejlődése szempontjából nagy jelentősséggel bír az, hogy a medence összes pontján azonos-e a hőmérséklet. Habfészkük szilárd, apró buborékokból áll. Az ívás a fészek alatt történik. Innen a hím viszi a fészekbe az ikraszemeket.

A lerakott ikrák száma akár 400-500 is lehet. Az ikrázás után a nőstényt eltávolítjuk, mert a hím megtámadhatja. A kishalak viszonylag hamar 18-24 óra múlva kelnek ki és még további három nap kell elúszásukhoz. A labirintszerv kialakulásáig az ivadékok kényesek, akár a legminimálisabb hőmérséklet-változás is pusztulásukat idézheti elő. Az ivadék kicsi így a legapróbb élő eleséggel kell táplálni például papucsállatkával és Rotatoriával. Később már folytatni lehet etetését Artemia naupliussal.

Angol neve: Thicklipped Gourami

 

 

 

Fejenálló lazac

Fejenálló lazac
A Dél-Amerika északi részén őshonos fejenálló lazac (Chilodus punctatus) földünk egyik legelterjedtebb halcsaládjába, a pontylazacok közé tartozik. Formája, csinos pikkelyrajza, de legfőképpen érdekes, fejenálló testtartása (talajhoz képest 75-80°-os szöget zár be) miatt kedvelt akváriumi halfaj.

Békés, kedves és nem igényes

A fejenálló lazac (Chilodus punctatus) apró halacska, mindössze 7-8 centisre nő. Színe barnásszürke, a nagyobb pikkelyein pedig fehér szegélyű sötét foltokat figyelhetünk meg. Békés, kedves csapathal, és még szívós is: jól alkalmazkodik az akvárium nem mindig ideális körülményeihez. Szája meglehetősen kicsi, ezért csak apró, talajközeli élőeleséget fogyaszt. Étlapján szerepelhet: planktonrák, szúnyog-és kérészlárva. Szereti a lágy vizet és a 22-25 °C közötti hőmérsékletet. A víz lehetőleg mindig legyen tiszta, bomlástermékektől mentes. Az akváriumot igyekezzünk úgy betelepíteni, hogy legyen tágas úszótere és a hosszanti falak végénél dús növényzetből kialakított búvóhelye. Az akvárium talaja ne legyen túl világos, ezt a legegyszerűbben úgy alakíthatjuk ki, ha a fehér kvarchomokhoz keverünk egy kis bazaltzúzalékot. Eredeti élőhelyén az őserdők mélyén, állandó félhomályban él, ezért igyekezzünk ezt a félhomályt új otthonában is biztosítani és kerüljük a tűző napsugarat.

 

Fejenálló lazacok
A fejenálló lazac kedvelt csapathal

Tenyésztése kicsit bonyolult

Néhány éve még nem volt könnyű pontylazacot tenyészteni, mert a régi bevett módszerek sorra bemondták az unalmast. De ma már kis odafigyeléssel, megfelelő tenyészpárokkal és ideális körülmények biztosításával megoldható.

A tenyésztéshez kell egy 30 literes, 26-28 °C-os, lágy vizű medence és ikrázórács (amelyre mohát teszünk). Az ikrával telt nőstényt és a hímet tegyük át az akváriumba, és várjunk pár napot, hogy megszokják új helyüket. Ha ez megtörtént, a nőstény több száz ikrát fog rakni a növények közé. Az ikrák 6-7 nap múlva kikelnek. Előfordulhat, hogy nem minden ivadék tudja átszakítani az ikraburkot, azoknak nekünk kell segíteni, mert különben megfulladnak. A kikelés után szinte azonnal fejenállanak és planktoneleséggel táplálkoznak.

Angol neve: Spotted headstander

Latin neve: Chilodus punctatus