Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Piranha - a hal, amely kezet fog

Piranha - a hal, amely kezet fog
Ki ne ismerné a mindenkit szívesen megcsócsáló piranhát? Nézzük, tényleg olyan veszélyesek azok a fogak?

A piranha vagy más néven pirája (Serrasalmus nattereri) - csakúgy, mint a fehér cápa - Hollywoodnak köszönheti hírnevét. A vérszomjas, minden kezet és lábat szó nélkül lerágó hal beszerzését érdemes kétszer is meggondolnunk.

Bár nem egy kedves jószág, mégis nagyok az igényei, ezért gondozzuk nagy szeretettel és odafigyeléssel (etessük megfelelő táplálékkal, akváriumát tartsuk rendben). Tartása azonban csak tapasztalt akvaristáknak ajánlott!

 

piranha
A piranha nem kezdő akvaristáknak való

Csinos külsőben lakozik a vérszomj

A fogságban tartott példány - ha elég helyet biztosítunk számára - akár 20-25 cm-esre is megnőhet. Többnyire ezüstös-arany színű, torkán pirosas árnyalattal. Szája pedig telis-tele van hústépésre specializálódott, borotvaéles fogakkal. A természetben Dél-Amerika és Guyana partjainál él. Szinte minden országban megtalálható, annak ellenére, hogy kereskedelme - veszélyes, agresszív volta miatt - több országban is tiltott.

Az éhes raj

A piranha rajban él, mely csak növeli veszélyességét. Az őrült táplálkozási vágy annyira izgalomba hozza az egész halrajt, hogy szinte másodpercek alatt széttépik és elfogyasztják a zsákmányt.

Az egyedül élő példány kevésbé agresszív, mint csapatban élő társai, de ha megfélemlítve vagy stresszhelyzetben érzi magát, gondolkodás nélkül támad. Mivel a piranha képtelen felnőtten szocializálódni, ha kezdetben egyedül tartottuk, később se rakjunk akváriumába más egyedeket.

 

piranha raj
Az élő préda a kedvence

Húst hússal

Táplálása igen egyszerű: húst eszik hússal, abból is az élő préda a legjobb. Kedvencei az aranyhal, a fürge cselle, a földigiliszta.

Ha ez nem áll rendelkezésünkre, akkor a marhaszív és a halfilé is megteszi. Álljunk ellen a kísértésnek, soha ne etessük kézzel, ugyanis könnyen elvétheti a harapást, mi pedig elbúcsúzhatunk valamelyik ujjunktól.

Gyorsan elhasználja a vizet

Fehérjedús táplálékának köszönhetően nincs baj az anyagcseréjével, viszont a "melléktermék" könnyen ellepheti az egész akváriumot. Az ammónia szerves maradványok lebontásával keletkezik és erősen mérgező, így nem árt, ha erre is odafigyelünk. Az akvárium vizében ugyanis ammónia nem lehet jelen mérhetõ mennyiségben. Eltávolítani biológiai szűrők használatával lehet.

Barátfüle lesz vacsorára

Ha szeretnénk piranhánk mellé pajtásokat, akkor jobb, ha felcseréljük a beszerzési sorrendet: először a barátok, aztán jöhet a piranha (egy, maximum kettő).

Etessük rendszeresen, nehogy felfalja haltársait vacsorára. Csak nagytestű, agresszív halakat rakhatunk a piranha mellé, mint amilyen például a márványsügér, a Jack Dempsey kubai kéksügér, vagy a Green Terror (Aequidens rivulatus) nevű hal. Az ilyen, agresszív halak együtt tartásánál sajnos sok akváriumi harccal és rengeteg sérüléssel kell számolnunk.

Ha úgy érezzük, hogy a piranhatartás mégsem nekünk való, ajándékozzuk el ahelyett, hogy beleeresztenénk egy közeli patakba: szaporulata ugyanis könnyen az egyéb halfajok pusztításához vezethet.

 

 

Késhal: kishal közelébe nem való

Késhal: kishal közelébe nem való
A késhal lapos, elkeskenyedő alakjáról kapta nevét, ugyanis kísértetiesen emlékeztet egy késre: farka a kés nyelének, teste pedig a pengének felel meg.

Az édesvízi akváriumok figyelemfelkeltő példánya lehet a szokatlan megjelenésű, páratlan szépségű késhal. A késhalfélék (Notopteridae) családjába tartozó nyugodt, visszafogott természetű késhal többnyire Dél-Amerika és Afrika partjainál elterjedt, de megtalálható Ázsia északi vizeiben is.

Hosszúkás akváriumban mutatós csak igazán, melyben lehetősége nyílik remek úszótudományának bemutatására. Az akvárium befedése tanácsos, máskülönben arról is megbizonyosodhatunk, hogy ugrásban sem utolsó!

 

Bohóc késhal (Notopterus chitala)
Bohóc késhal (Notopterus chitala)

Nem véletlen a névadás...

Nevét lapos, elkeskenyedő alakjáról kapta, ugyanis kísértetiesen emlékeztet egy késre: farka a kés nyelének, teste pedig a pengének felel meg. Hosszú hasúszója még különlegesebbé teszi. A késhal meglehetősen félénk jószág, ezért napközben előszeretettel tartózkodik búvóhelyén (ez lehet egy üreges fa, de plexiüvegből készült cső is).

Éjszaka aktív, ilyenkor szeret úszkálni és ekkor fogyasztja el táplálékát is. A késhal farka tövénél gyenge elektromos szerv található, mely képes arra, hogy elektromos kisülések keltésével érzékelni tudja az elektromos térerõ finom változásait. E jeleket a zsákmány felkutatására, helyének pontos meghatározására használja.

 

Pávaszemes késhal (Notopterus blanci)
Pávaszemes késhal (Notopterus blanci)

Több mint 20 féle késhal létezik, közülük azonban mindössze négy elterjedt az akvaristák körében: a fekete szellem késhal (Apteronotus albifrons), a bohóc késhal (Notopterus chitala), pávaszemes késhal (Notopterus blanci) és az afrikai késhal (Xenomystus nigri).

Halkajának nézi a kisebbet...

A késhal nem a finnyásságáról híres, kedvence a tubifex (fertőzések és betegségek elkerülése érdekében mindig alaposan mossuk át és tartsuk hűtőben), de a vízibolha, a száraz haltáp és az apróra vágott marhaszív sincs ellenére. Naponta egyszer etessük! Ha jól tartjuk, gyorsan eléri a 37-40 centimétert. A víz 6-7,5 pH-értékű és 24-28  fokos legyen. Optimális körülmények között (melyhez az alakjának megfelelő hosszú akvárium is szükséges) 15 évig is elél.

Fekete szellem késhal (Apteronotus albifrons)

Nyugodt természetű, azonban ha evésről van szó, nem ismer kegyelmet, akár kisebb méretű akváriumi lakótársait is felfalhatja. Tehát ha nem szeretnénk kannibalizmus szemtanúi lenni, akkor ne rakjunk kisebb halakat mellé. A bohóchal vagy az algaevő, illetve a gurámi vagy a corydoras megfelelő társa lehet.