Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Boszorkányharcsa

Boszorkányharcsa
Bizarr, de hasznos halat ajánlunk ezúttal: különösen az álmatlanságban szenvedő akvaristák fognak gyönyörködni benne, ugyanis éjszaka virgonckodik.

Aki bizarr külsejű, de hasznos halra vágyik, annak nyugodt szívvel ajánlható a boszorkányharcsa (Loricaria filamentosa). Ez a csinos kis vértesharcsa fogságban tartva is 13-14 centiméteresre nő meg, igaz, eredeti környezetében elérheti akár a 25 cm-t is.

Többnyire sárgás-barnás színekben pompázik, egyediségét erősítvén azonban nem elégszik meg az egyszínűséggel, testére és úszóira sötét foltokat is biggyesztett.

Gyökerek között

Sajnos csak ritkán gyönyörködhetünk benne, ugyanis éjszaka aktív hal. Napközben búvóhelyére visszahúzódva pihen. Ezért gondoskodnunk kell megfelelően dzsumbujos környezetről, ami lehet például gyökerek, kövek vagy mutatós csövek halmaza.

 

boszorkányharcsa
A boszorkányharcsa a spenótot is szereti!

Szerencsére nem tartozik a finnyás halak közé. Ha beállítjuk a vízhőmérsékletet 24-26 °C-ra, a pH-t pedig 6-7 körülire és kéthetente lecseréljük a víz 20%-át, akkor biztosan nem lesz gondunk vele.

Popeye kajáját kéri

Nem kell aggódnunk, ha éppen elfogyott a haleleség, a boszorkányharcsa ugyanis mindenevő. De mint mindenkinek, neki is megvannak a kedvenc ételei, ilyen például a spenót vagy a forrásban lévő vízben megmártogatott saláta. Mindig lámpaoltás előtt etessük.

Ki kicsoda?

Egyszerű a nemek megkülönböztetése: a hímek feje látványosan rövidebb és szélesebb, mint a nőstényeké. Ha ez nem lenne elég, akkor keressük a kefeszerű szőrképleteket a mellúszókon és a fejen; ha vannak ilyenek, akkor hímmel van dolgunk. A nőstények esetében pedig az ikrák sárga foltja teszi könnyebbé a felismerést.

 

 

Passzentos halak, avagy milyen hal való nekünk?


Passzentos halak, avagy milyen hal való nekünk?
Aki nem akar sétáltatni, állathangokat hallani és állatszagokat érezni, az legjobban egy akváriummal jár. Bemutatunk néhány halválasztási stratégiát.

Ha nem akarunk sétáltatni, állathangokat hallgatni vagy állatszagokat érezni, akkor számunkra a hal az ideális társállat. Szerezzünk be egy akváriumot! Szépen díszíti a szobát és nem igényel napi néhány percnél több törődést. De mielőtt elrohannánk a közeli díszállat-kereskedésbe, üljünk le és tájékozódjunk arról, hogy akváriumunk mitől lesz szép, a benne élő növények és állatok mitől lesznek boldogak!

A halak kiválasztása előtt érdemes utánanéznünk az egyes fajok méretének, elterjedésének, élettani igényeinek, viselkedésének és társíthatóságának. Miután kellőképpen összezavarodtunk, már csak azt kell eldöntenünk, hogy mi milyen akváriumra vágyunk: relaxálós-nézegetősre, vagy agresszívhalas-izgulósra.

Vegyes, Dunatévé-típusú akvárium éjszakai bambuláshoz

Talán ez a legelterjedtebb akvárium az akvaristák körében, ugyanis a benne található halfajok szabadon válogathatók össze. Csupán arra érdemes ügyelnünk, hogy kiválasztottjaink nagyjából hasonló igényűek legyenek. Az eltérő származású halak egy akváriumban történő elhelyezése okozhat egészségügyi problémákat, hiszen a halak víz- és hőmérsékletigénye, valamint táplálkozási szokásai is különbözhetnek.

A vegyes akvárium berendezése ezért megkíván egy kis figyelmet - viszont a belakoltatás végeztével változatos vizivilágban gyönyörködhetünk! Főleg akkor, ha olyan halakkal népesítjük be a "szobatavat", amelyek különböző vízszinteken élnek (pl. az aljzaton, a felszínen, stb.). A saját territóriumú halak általában nyugisak, ezért az akvárium elnézegetése nyugtatólag hat az idegekre.

 

Mexikói kardfarkú hal (Xiphophorus helleri)
Mexikói kardfarkú hal (Xiphophorus helleri)

Ajánlott halak:

  • Corydoras fajok
  • Plecostomus (Hypostomus plecostomus)
  • Neonhal (Paracheirodon innesi)
  • Rózsalazac (Hyphessobrycon rosaceus)
  • Mexikói kardfarkú hal (Xiphophorus helleri)
  • Ausztráliai szivárványhal (Melanotaenia sp.)
  • Argyropelecus aculeatus
  • Vörös neonhal (Paracheirodon axelrodi)
  • Rózsás díszmárna (Barbus conchonius)

 

Rózsás díszmárna (Barbus conchonius)
Rózsás díszmárna (Barbus conchonius)

Speciális, maffiafőnök dolgozószobájába való akvárium stesszoldáshoz

Egyes halfajokat túl nagy vagy éppen túl kicsi méretük, speciális életmódjuk és táplálkozásuk vagy éppen agresszivitásuk miatt ajánlott elkülönítve tartanunk. Az akváriumban ajánlatos a halak eredeti élőhelyéhez hasonló életteret kiépíteni, melyben gondoskodjunk búvóhelyekről és ügyeljünk arra, hogy a halfaj által kedvelt növények legyenek túlsúlyban. Nézzük az opciókat:

Sügérek: sokféle változatuk ismert a nyugodttól az agresszívig, ezért mindenképpen ajánlatos a temperamentumuk alapján összeválogatni őket. Környezeti igényik azonban hasonlók, a köves-sziklás terepet kedvelik (a víz alatt persze).

Elevenszülők: az elevenszülő halak könnyen szaporodnak és legtöbbször jól ki is jönnek egymással. Színes, változatos akváriumot alapozhatunk mexikói kardfarkú halakra, plattikra (más néven széleshátú fogaspontyokra), mollikra és guppikra.

Diszkoszhalak: igényes jószágok, ugyanis számukra a 28-32 fokos hőmérsékletű víz az optimális, tenyésztés esetén pedig még melegebb közeget igényelnek. Más halnak az ilyen víz már halászlé.

Biotóp akvárium kalandoroknak és biológia-földrajz szakos tanároknak

A biotóp akvárium jellemzője, hogy lakóit egy kontinens adott területének élővilágából válogatják össze. Ez a legtermészetesebb akvárium, összeállítása azonban szakértelmet és kitartást igényel - nem mindig könnyű ugyanis például Afrika partjainál fellelhető kövekhez jutni. Viszont nem kell aggódnunk a halak miatt, hiszen azonos helyről származnak, így igényeik sem különböznek.

 

Paradicsomhal (Macropodus opercularis)
Paradicsomhal (Macropodus opercularis)

Nézzünk néhány csemegét!

Az Afrikai tavak környékéről a nyasszai kéksügér, Pseudotropheus fajok és tilápiák származnak. Dél-Amerika partvonalán őshonos a Plecostomus, a neonhal, a ferdén úszó lazac és a barlangi vaklazac. Délkelet-ázsiai hangulatot pedig gyöngygurámik, törpe gurámik, csokoládégurámik, paradicsomhalak és betták segítségével varázsolhatunk a lakásunkba.

 

Nyasszai kéksügér (Pseudotropheus zebra)
Nyasszai kéksügér (Pseudotropheus zebra)

Fontos, hogy minden alkalommal, amikor új halat telepítünk az akváriumba, ellenőrizzük a vízminőséget, a halak állapotát és a költöztetés utáni viselkedését.

 

Rózsás díszmárna

 
Rózsás díszmárna
A rózsás díszmárna (Barbus conchonius) - a szumátrai mellett - a legismertebb és legkedveltebb díszmárna faj. Kezdő akvaristáknak is ideális, élénk mozgású, békés csapathal, mely a dániókhoz hasonlóan Észak-India lassú folyású patakjaiból, tavaiból származik.

A rózsás díszmárna (Barbus conchonius, Puntius conchonius) kezdők számára is ideális, igénytelen hal. Kedveli a nagy méretű akváriumot, a sűrű növényzetet és jól szűrt és szellőztetett, tiszta vizet, mely csapvíz is lehet.

A rózsás díszmárna megjelenése

Testhossza 6-10 cm, de egyes példányok elérik a 14 cm-t is. Teste kissé magas, oldalról lapított. Háta olajzöld, oldalai és hasa csillogó, ezüstös rószaszín. Ívás idején a hím színe vörösre változik. A farok tövén sárgával szegélyezett fekete folt található. A nőstény úszói színtelenek, míg a hím úszói vöröses-rózsaszínek, hátúszójukon fekete csík fut keresztbe. A nőstény jóval teltebb a hímnél.

 

Rózsás díszmárna
Békés természetű, könnyen tatható halfaj, szaporítása is könnyű feladat.

 

Életmód, táplálkozás

A rózsás díszmárna nem válogatós, szívesen fogyaszt mindenféle eleséget, de természetesen az élő eleség a kedvence. Ideje nagy részét az akvárium vizének felső-középső részében tölti.

A rózsás díszmárna tartása

Kezdő akvaristáknak is ideális, igénytelen faj. A víz összetételére nem érzékeny, nyugodtan tartható csapvízben, melynek hőmérséklete 22-25 °C között legyen. Kedveli a nagy medencét, a sűrű növényzetet és a jól szűrt és -szellőztetett, tiszta vizet. Békés természetű, könnyen tatható halfaj, szaporítása is egyszerű. Élénk mozgása zavarhatja a többi halat, ezért félénk halakkal ne tartsuk közös akváriumban. A szumátrai díszmárna, a mollik, gippuk, gurámik ideális lakótársak lehetnek számára. Egy 150 literes akváriumban 6-8 hal tartása javasolt.

 

Rózsás díszmárna
A víz összetételére nem érzékeny, nyugodtan tartható csapvízben is.

A rózsás díszmárna szaporítása

Általában két nőstényt és egy hímet szoktak ívatni. Az ívatómedence ideális mérete 20 liter körüli. Biztonságérzetük növeléséért tehetünk köveket és növényeket az akváriumba, de ez az ívást nem befolyásolja, mert a rózsás díszmárnák szabadon ívók. Az előkészített medencébe semleges kémhatású, középkemény, 27-28 °C-os vizet töltsünk. Normális körülmények között a pár másnapra leikrázik: egy nőstény kb. 300 ikrát bocsát ki magából. Az ikrák 24-36 óra alatt kelnek ki és 3 nap múlva elúsznak. Az ivadékokat sóféreglárvákkal és kerekesférgekkel etessük.

Angol neve: Rosy barb

Német neve: Prachtbarbe

Francia neve: Barbus rosé

 

Íme egy kellemes relax-videó a rózsás díszmárna vega ebédjéről:

A rózsás díszmárna a salátát is szereti