Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az akvárium zöldsége: Paradicsomhal

Az akvárium zöldsége: Paradicsomhal
A paradicsomhalat (Macropodus opercularis) lehetőleg csak hasonló méretű halakkal tartsuk együtt. Sokat eszik. Ikráját a víz felszínén készített habfészekbe helyezi. 24 °C hőmérsékleten szaporodik.

Paradicsomhal (Macropodus opercularis)


A Koreában, Dél-Vietnamban, Dél-Kínában és Tajvanon őshonos paradicsomhal (Macropodus opercularis) az egyik legrégebben ismert és tartott akváriumi hal. A mérsékelten fűtött szobában is életben marad, jól bírha a hideg vizet, nyáron akár a kerti tóban is békésen elúszkál. Kedveli a jól megvilágított, gazdagon növényesített akváriumot.

A kifejlett paradicsomhal hossza 8-11 centiméter. A hím színesebb és nagyobb, mint a nőstény. Segít a megkülönböztetésben, hogy a hím úszója sokkal hosszabb, nyújtottabb, mint a nőstényé, főleg a farokúszója, melynek két sugara szálban végződik.

 

 

paradicsomhal, hal, díszhal
paradicsomhal

 

Hogyan tartsunk paradicsomhalat?

 

A paradicsomhal ragadozó, ezért lehetőleg csak hasonló méretű halakkal tartsuk együtt. Sokat eszik, kedveli az élő zsákmányt, mint a tubifex és az iszapféreg. A paradicsomhal számára kialakított ideáli akvárium minimum 80 literes legyen (ebben 1 pár fér el kényelmesen), sűrű növényzettel tarkított, 6-7, 5 pH-jú legyen.  A paradicsomhal viszonylag könnyen, 24 °C hőmérsékleten szaporodik. Szaporodáskor a párt már jó előre el kell különíteni egymástól, egy függőleges üveglappal, hogy lássák egymást. A paradicsomhal ikráját a víz felszínén készített habfészekbe helyezi;az ivadékokat sóféreg lárvával etessük.

 

 

 

Mikiegér platti

Mikiegér platti
A szivárványszínekben pompázó elevenszülő platti népszerű akváriumi díszhal. Igénytelen, szapora természete miatt kezdő akvaristák is sikerrel tarthatják a Mikiegér plattit, mely a jól ismert szifó, vagyis mexikói kardfarkú hal közeli rokona.

Mikiegér platti (Xiphophorus maculatus)

A Mikiegér platti színárnyalatai a keresztezésnek és nemesítésnek köszönhetően igen változatosak. Egyetlen halacska testén a szivárvány minden színe megjelenhet a halványsárgától az aranyig, a vörösön át az élénk narancssárgán keresztül a világoskékig. Még hal uszonyainak színe is eltérő lehet. Általában színük átmenetet képez a halványsárga és a vörös között, de néha fekete színű uszonyokkal is találkozhatunk. A színárnyalatok sokasága ellenére ez ugyanaz a kis hal marad. Mint minden elevenszülő díszhal esetében, nőnemű és himnemű halaknál is megfigyelhető a nemi demorfizmus, vagyis külsőleg is jól láthatóak a nemek közötti különbségek. A nőnemü egyedek nagyobbak, színük halványabb, mint a hímnemű Mikiegér plattiké, ez utóbbiak könnyen felismerhetőek a gonopodiumról.

 

A Mikiegér platti tartása

A Mikiegér plattik igénytelen, jól tartható halak. Kisebb akváriumokba is betelepíthetők. A vízbe telepítsük sűrű növésű vízinövényeket, melyek az ivadékok ideális búvehelyéül szolgálnak.  A víz lúgos, mérsékelt keménységű legyen, vagyis egyszerű csapvízben nem tarthatók. Az ideális vizhőmérséklet 23-25 C fok, állott vízzel kéthetente végezzünk vízcserét. A Mikegér platti olcsó, könnyen beszerezhető, békés hal, magasugró tálentuma miatt mindig fedett tetejű medencében tartsuk.

 

platti, mikiegér, hal
A szivárvány midnen színében pompázik

 

Etetés

A Mikiegér platti táplálására szinte bármilyen táplálék megfelel. Időnként egészítsük ki a haltápot növényi eredetű adalékokkal is. Naponta fagyasztott vörös szúnyoglárvával, kiegészítésként ritkábban lemezes táppal, plankton származékokkal és az alvárium faláról lekapart algával etessük.

 

Tenyésztés

A Mikiegér platti 4 hónapos korára ivaréretté válik. A nőstények hónapon át képesek testükben "konzerválni" a hímivarsejteket, a szaporodához még párzaniuk sem kell. A platti 4-5 hetente akár 100 ivadékot is világra hozhat! Az ivadékok a megtermékenyüléstől számított 30. napra születnek meg. A vízhőmérséklet nagy mértékben befolyásolja a folyamatot, mivel a meleg víz meggyorsítja az utódok világrajöttét. Szülés előtt a nőstény hasa óriásira gömbölyödik, és megfeszült bőrén át tisztán kivehetőek az ivadékok apró fekete szemei. A túlságosan kis méretű szaporítómedence a nőstényt idegessé teheti, ezért ha külön is helyezzük, ne egy befőttes üveget válasszunk szölőszobául. Az ivadékokat minél hamarabb válasszuk külön, máskülönben pár perc leforgása alatt a többi hal gyomrában végzik!

 

platti, hal, terhes
Szülés előtt a nőstény platti óriásira gömbölyödik