Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az akvárium alján sétáló darázsgéb

Az akvárium alján sétáló darázsgéb
A darázsgéb kicsi, hosszúkás testű, általában békés hal, ám felségterületén, az akvárium aljzatán nem tolerálja a betolakodókat. Nevét jellegzetes, darázséhoz hasonló mintázatáról kapta.

Darázsgéb (Brachygobius doriae)

Család: Gobiidae
Csoport: Brakkvizi halak
Származás: Dél-kelet Ázsia
Méret: 4-5 cm
Táplálkozás: ragadozó
Víztípus: édes, enyhén sós
Vízparaméterek: állapot: 22-28 °C; pH 8.0-8.2; dH 9-19
Medence kapacitás: 80 liter
Fény: közepes
Temperamentum: kissé agresszív
Úszási szint: alsó zóna
Tartás: mérsékelten nehéz
Szaporodás: ikrákkal; akváriumban ritkán szaporodik

 

darázsgéb, halak, akvárium
Darázsgéb

 

A fekete alapos sárga csíkokkal díszített darázsgéb hasúszóján támaszkodva szinte ugrál az akvárium aljzatán, a kicsik nemritkán a függőleges falon is felugrálnak. A darázsgéb számára ideális akvárium vize kissé sós, bőséges növényzettel, rejtekhelyekkel, köves-homokos dekorációval. Vegyes akváriumban is tartható, de a legjobban a saját fajtársai társaságában fejlődik. Mindig csapatban tartsuk! Békés halacska, de területét védve agresszívvá válhat. Bár inkább a kissé sós vizekben élnek, az édesvíz hozzáadása előidézi a petézést. A nőstény ikráit egy gyökér, vagy egy kő alá rakja le, ahol a hím megtermékenyíti őket. A megtermékenyítés után a hím, körülbelül 4 napig őrzi az ikrákat, amíg az ivadékok világra nem jönnek. A darázsgébet élő vagy fagyasztott eleséggel etessük: tubifex, sóféreg, tengeri garnélák és daphnia.

 

akvárium, halak, darázsgéb
A sarázsgéb hasúszóira támaszkodva közlekedik az akvárium alján

 

Milyen halakkal tartható együtt a darázsgéb?

• Guppik
• Jukatáni fogasponty
• Plattik
• Kardfarkú halak
• Lazacok
• Dániók
• Márnák
• Razbórák
• Gurámik
• Szivárványos halak
• Cory harcsa
• Harcsafélék

 

 

Mexikói vitorlás fogasponty (Poecilia velifera)

Mexikói vitorlás fogasponty (Poecilia velifera)
A vitorlás fogasponty, ismertebb nevén Yucatán Molly többféle színben létezik. Léteznek platina színű, de akár fekete egyedek is. A vitorlás fogasponty (P. Velifera) csupán a hátúszó sugarainak számában tér el a hasonló kinézetű Poecilia latipinna-tól. Amíg előbbinek 18-19 hátúszó sugara van, addig utóbbinak 14.

 

Mexikói vitorlás fogasponty (Poecilia velifera)

 

Család: elevenszülő fogas pontyfélék
Származás: Yucatán, Mexikó
Hossz: max. 12 cm
Táplálkozás: mindenevő
Medence összetétele: édesvíz, algák, kemény víz
Vízparaméterek: 24-28°C, pH 7.5-8.5; dH 10-25
Helyigény: minimum 150 literes akvárium
Fényigény: közepes
Viselkedés: békés
Úszási szint: átlagosnál jobb
Gondozási szint: nehéz
Szaporodás: elevenszülő


A vitorlás fogasponty békés természetű hal, a kemény vizet kedveli. Képes megszokni az akváriumokban előforduló sótartalom változásokat. Fokozatos átszoktatással mind édesvízi, mind sósvízi akváriumokban megél. Hogy a hal egészségét megőrizzük, édesvíz esetén minden 4 liter vízhez adjunk 1 kávéskanálnyi jódmentes sót. A mexikói vitorlás foga pontynak legalább egy 150 literes tartályra és sok úszóhelyre van szüksége. Amennyiben nincs elegendő úszótere, a hím magas hátúszója nem fejlődik ki. Ezt a fajt csak hozzá hasonló békés halfajokkal ajánlott összeengedni, amelyek szeretik a kemény vizet és a magas sótartalmat.
A hímet úgy lehet a nősténytől megkülönböztetni, hogy a hímnek kihegyezett farokúszója és sokkal nagyobb hátúszója van, míg a nősténynek kerekített alakú a farokúszója, és van terhességi foltja. A vitorlás fogasponty elevenszülő, ami azt jelenti, hogy ikrázáskor szükség lesz egy 100 literes nemzőtartályra, biztosítva a dús növényzetet vagy algát a halak számára. Néhány lebegő növényzet elhelyezése a tartály sarkaiban elősegíti a tenyésztési folyamatot a nemző részen kívül. A nőstény ikrázása 60-70 naponként történik, és ilyenkor 10-60 utódot hoz világra, amelyek kb. másfél cm hosszúak.
A vitorlás fogasponty mindenevő, ezért szüksége van húsos és algás táplálékra egyaránt. Ajánlott algaalapú lemezes táppal, valamint fagyasztott és szárított gilisztával, lárvával és tengeri rákkal etetni.

 

ponty, fogasponty, akvárium
Mexikói vitorlás fogasponty (Poecilia velifera)

 

Milyen halakkal tartható együtt a mexikói vitorlás fogasponty

  • brakkvizi halak
  • fogaspontyok
  • kardfarú halak
  • gurámifélék
  • dániók
  • pontyfélék
  • szivárvány kalászhal
  • csíkfélék
  • plekók

 

Az óriás édesvízi mérges rája

Az óriás édesvízi mérges rája
A halszakértők szerint az óriás mérges rája a legnagyobb édesvízi halfaj a Földön, hossza akár a 4 métert is elérheti.

Az óriás mérges rája a világ egyik legnagyobb édesvízi halfajtája, de sok rejtély van körülötte. Senki sem tudja, hogy hány mérges rája van a Földön, milyen környezetet kedvel, és még azt sem, hogy elvándorolnak-e az óceánba, ahol ismertebb rokonaik tartózkodnak. Ezek a halak keveset változtak a sok millió év alatt, elérhetik az 5 méter hosszúságot és a 600 kg-ot. Színük barnásszürke, alakjuk széles és lapos, farkuk ostor alakú.

 

Lesből támadnak

 

Az óriás mérges rája élőhelye

 

 

Az óriás mérges ráják a thaiföldi, a borneói, az új-guineai és az észak-ausztráliai folyókban vadásznak prédájukra. Általában elássák magukat a homokos vagy iszapos folyó fenekébe, és a testük felső részén található lyukakon vagy légzőnyílásokon lélegeznek. A mérges ráják megérzik prédájuk - általában kagylók és rákok - elektromos rezgését.

Az óriás mérges ráják száma az utóbbi időben drasztikusan lecsökkent, mivel partmenti környezetük lepusztult, és úgy tűnik, már nem élnek ősi élőhelyeik egyes részein. A nagy mérges ráják arról híresek, hogy az ár ellen húzták a hajókat vagy elsüllyesztették őket.

 

Tapintócsápja halált is okozhat

 

Csápja halálos fegyver

 

Habár a mérges rája valóban nem támad az emberre, mégis azok közé a nagyhalak közé tartozik, amelyek valós veszélyt jelentenek arra aki hozzájuk ér. Minden mérges rájának van egy halálos tapintócsápja, a farka végén, amely könnyen átszúrja az emberi bőrt, még a csontot is, olyan mint egy nyílvessző. Ez a csáp akár 38 cm hosszú is lehet, és mérgeket juttat az ember testébe.