Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Leopárdgekkó, az ideális terráriumi állat

Leopárdgekkó, az ideális terráriumi állat
"Bundájából" nem érdemes felöltőt készíttetni. Kis méretük mellett is nagyon mutatósak egy szépen berendezett terráriumban.

Ideális terráriumi állatként bátran javaslom azoknak is, akik most kezdik a hüllőtartást, mivel kis méretük mellett is nagyon mutatósak egy szépen berendezett terráriumban.

Leopárdgekkó, az ideális terráriumi állat

Története

Eredeti élőhelye Afganisztán, Pakisztán, Irán, Irak és Nyugat-India.

Leírása

Mérete 15-22 cm között változhat, elnevezését feltűnően szép mintázatáról kapta.

Beszerzése

Nagyobb és speciálisabb választékkal rendelkező állatkereskedésekben beszerezhető, de ha tenyésztőtől vásárolunk, akkor hasznos tanácsokhoz is hozzájuthatunk.

 Az állat helyének kialakítása

Természetesen figyelembe kell venni mozgásigényüket és ennek megfelelő alapterületű terráriumot választani számukra. A túl szűk hely stresszeli az összezsúfolt állatokat és nem is szép látvány, ha egymás hegyén-hátán tülekednek. Három-négy gekkó részére egy 100x50x60 cm-es terrárium már jól berendezhető. Mindenképpen alakítsunk ki legalább annyi búvóhelyet a számukra, ahány gekkót együtt tartunk.

Etetés-itatás

Leopárdgekkó, az ideális terráriumi állatAz állatkereskedésekben kapható tücsök, viaszmolylárva, gyászbogárlárva, molylepke, rózsabogárlárva, szopós egér adható nekik. Viaszmolylárva és szopós egér csak kiegészítő táplálékként kerüljön eléjük (egér csak a nagy, kifejlett példányoknak), mert magas foszfor- és zsírtartalmuk miatt nagy mennyiségben nem előnyös a fogyasztásuk. Főleg tücsök legyen a menü, heti egy alkalommal kalcium vagy ásványianyag-por hozzáadásával. Kifejlett gekkók heti két-három etetés mellett 10-12 közepes vagy nagy tücsköt fogyasztanak átlagban.

Gondozás

Tartani egyedül is lehet, de célszerű egy hím és két-három nőstény állatot egy helyre rakni. Több hímet ne tartsunk egy helyen, mert rövid időn belül végeznek egymással. A náluk kisebb fiatalokat sem kímélik.

Nappal 26-32 °C, éjszaka 20-22 °C közötti hőmérséklet optimális számukra. Talajnak homokot javaslok, bár sokan erdei vagy kerti földet is használnak. Tisztítani rendszeresen kell mindegyiket, az ürülék kiemelésével a talajcsere két-három havonta elegendő.

Szaporítás

Szaporításukhoz érdemes pihenőidőszakot tartani. Ez annyit jelent, hogy rövid időre, kb. két-három hétre csökkentjük a fűtésüket (időtartam, hőfok) és rövidebb nappali időszakot, megvilágítást biztosítunk nekik. A pihenőidőszak elteltével fokozatosan visszaállítjuk eredeti tartási körülményeiket és több táplálékot adunk az állatoknak.

 

 

Tokee gekkó: agresszív, de gyönyörű

Tokee gekkó: agresszív, de gyönyörű
Elég agresszív gekkók mind gondozójukkal, mind a hímek egymással, de könnyű tartásuk és gyönyörű színük miatt mégis ajánlható kezdőknek is.

A Délkelet-Ázsiában és Indiában őshonos tokee gekkó (Gekko gecko) elég agresszív mind gondozójával, mind a hímek egymással, ennek ellenére könnyű tartása és gyönyörű színe miatt kedvelt terráriumi állat. Nevét a hím hangos „to-ke” kiáltásáról kapta.

Tokee gekkó: agresszív, de gyönyörű

Hogyan tartsuk a gekkót?

A mindössze 30-35 cm hosszú, éjjeli életmódot folytató, világos vagy kékesszürke alapon narancssárga pöttyös gekkót célszerű párban tartani. Több hímet azonban soha ne tegyünk össze, mert az véres harcokhoz vezethet. Esőerdő terráriumot alakítsunk ki számára, melynek mérete minimum 80x40x80 cm legyen, amiben a hőmérséklet 28-32°C közötti. Táplálékként rovarokat: tücsköt, sáskát, csótányt és pókot adjunk. Néha napos egérrel és marhahús darabkákkal is megkínálhatjuk. Emellett ne feledkezzünk meg az ásványi anyag és vitaminpótlásról sem.

Tokee gekkó: agresszív, de gyönyörű

Könnyen szaporítható

Fogságban is könnyen szaporítható. A hímet könnyű felismerni: zömökebb testfelépítésű és nagy, szív alakú feje van. Ha a körülmények optimálisak és az állatok nem stresszesek, akkor párosodnak. A párzási időszak márciustól júliusig tart. Tojásokkal szaporodnak, melyek 28°C-on, 45-53 nap alatt kelnek ki. A kicsiket a felnőttek egészen ivarérésig védelmezik.

 

 

Madagaszkári nappali gekkók: ha durva vagy velük, kiugranak a bőrükből

Madagaszkári nappali gekkók: ha durva vagy velük, kiugranak a bőrükből
Ezek a gekkók, ahogy a nevükből is következik, nappal aktívak, így táplálkozási szokásaik és a fajokon belüli interakciójuk is ekkor figyelhető meg.

A madagaszkári nappali gekkók, (Phelsuma madagascariensis grandis) ahogy a nevükből is következik, nappal aktívak, így táplálkozási szokásaik és a fajokon belüli interakciójuk is ekkor figyelhető meg. Eredeti élőhelyük Madagaszkár nyugati, délnyugati része, így a terrárium kialakításánál ezt figyelembe kell venni.

Madagaszkári nappali gekkók: ha durva vagy velük, kiugranak a bőrükből

Milyen állat a gekkó?

Rendkívül színpompás állatok. Hátoldaluk színezete hangulatoktól függően világoszöld és sötétzöld színárnyalatokat vehet fel, amelyet minden fajra jellemző, egyedi sávok illetve pettyek díszítenek. Szemhéjjal nem rendelkeznek, pupillájuk nem függőleges vágású, mint a legtöbb gekkónak, hanem kerekded. Mellső és hátsó lábaikon négy nagyon jól fejlett, karmok nélküli, tapadólemezekkel ellátott, és egy evolúciósan visszafejlődésnek indult ujj található.

Az ivarérett hímeknél a combok alsó felületén jól kivehető ún. "praeanofemorálpórusok" vannak, melyek lapított háztető formáját veszik fel. Hasonló korú nőstények nyakán jobb- és baloldalon mumsz-szerűen megduzzadó kalciumraktár fejlődik ki. Testhosszuk: 20-28 cm között mozog.

Madagaszkári nappali gekkók: ha durva vagy velük, kiugranak a bőrükből

Mit eszik a nappali gekkó?

Tücsök, szöcske, sáska, lisztkukac, gyászbogár lárva, rózsabogár lárva, ritkán a vérmesebb példányok szopós egeret is elfogyasztanak. Minden madagaszkári nappali gekkó jó közérzetének fenntartásához növényi eledel bevitele szükséges. Ajánlott minden héten legalább egyszer megkínálni őket kedvenc csemegéjükkel, amely az alábbiak szerint készítendő el: banánból készítsünk pépet, aztán vele megegyező mennyiségű mézzel keverjünk össze. Ezt a fajta táplálékot mindig egy adott helyen lévő edénykébe tálaljuk.

Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy állataink szervezete megfelelő mennyiségű vitamin és ásványi anyaghoz jusson. Ajánlott minden ízeltlábú eledelt az úgynevezett "Korvimin ZVT + Reptil" porkeverékben meghempergetni. Ezt a típusú táplálék kiegészítőt ajánlott állatpatikákból beszerezni, mivel az ilyen helyek megfelelően tárolják és szállítják a termékeiket.

Madagaszkári nappali gekkók: ha durva vagy velük, kiugranak a bőrükbőlMadagaszkári nappali gekkók: ha durva vagy velük, kiugranak a bőrükbőlFontos még azt is megjegyezni, hogy az ivarérett és megtermékenyített nőstényeknek óriási mennyiségű kalciumra van szükségük, így ebben az esetben jobb a túlzott elővigyázatosság: tartsunk a terráriumban a nőstény által gyakran látogatott helyen tálkát, amelybe a fent említett porkeveréket tesszük (mivel ha az állat ásványi anyag hiányban szenved, akkor magától is elfogyasztja a port).

A naponta elfogyasztott táplálék mennyisége természetesen életkortól függ, de ha egy felnőtt egyed akár több hétig nem eszik, akkor érdemes felkeresni az állatorvost.

Az állatok itatását naponta legalább 2-3 alkalommal el kell végezni. Növénypermetezővel spricceljünk az üvegre illetve az állatok közelébe, így azok onnan könnyedén le tudják nyalogatni.

A terrárium berendezése

Madagaszkári nappali gekkók: ha durva vagy velük, kiugranak a bőrükből2-3 egyed tartására megfelelő terrárium hossza: 60-70 cm, mélysége 40-50 cm és magassága 80-90 cm. Minél több állat lesz benne, annál több búvó, rejtőzködő helyre van szükség. A fenti adatokkal rendelkező ház növényzete álljon főleg 4-5 cserepes Sansevieria-ból (más néven: fácánlevél, tigriske, "anyósnyelv"), amelyek elhelyezésénél és rögzítésénél vegyük figyelembe, hogy a nappali gekkók mozgékony és viszonylag súlyos állatok, akik előszeretettel ugrálnak tárgyról tárgyra.

A terrárium hátfalára ragaszthatunk különböző párkányokat, kiemelkedéseket. Nagyon fontos, hogy élethelyükhöz hasonlóan otthonukban különféle vastagságú bambusz rudak legyenek, amelyek főleg függőleges irányban állnak, de természetesen szeretik azt is állataink, ha bizonyos dőlésszögbe állítjuk be azokat.

Nem szabad az sem figyelmen kívül hagyni, hogy az állatokat növénypermetezővel kell itatnunk, mivel azok csak a felületen összegyülemlett vízcseppeket nyalogatják le, így a terrárium berendezése semmilyen mérgező vagy veszélyes anyagból nem készülhet.

Terrárium takarítása

Madagaszkári nappali gekkók: ha durva vagy velük, kiugranak a bőrükbőlA művelet elvégzése előtt az állatokat ki kell venni a terráriumból, így nagyon elővigyázatosnak kell lennünk és tartsuk szem előtt az alábbiakat: ha kedvenceink veszélyben érzik magukat, mint a legtöbb gyíknak, nekik is letörhet a farkuk. Védekezésnek még egy speciális formáját is kifejlesztették: durvább érintésükre vagy megfogásukra ún. pánikvedlést végeznek; bőrüket leválasztják testükről, mondhatni, "önnyúzás" történik. Ezért ha például egyik terráriumból a másikba vagy takarítás miatt ki akarjuk emelni az állatot, testénél hosszabb, átlátszó műanyag dobozzal takarjuk le. Várjuk meg, hogy a doboz falára felmásszon és aztán a felülettől elemelve, lyukakkal ellátott tetővel zárjuk le a dobozt.

Az üvegfalak takarításához az erős vízkövesedés miatt ecettel átitatott szivacsot használjunk. A berendezést vizes ronggyal eltörölhetjük. Fertőtlenítés végeztével, az ecetes takarítás miatt, többször vízzel mossuk le az üvegeket és a tárgyakat, majd mindent töröljünk szárazra és az egész terráriumot szellőztessük 10-15 percig.

Hőmérséklet, páratartalom és világítás

Nappal legyen 26-30 este pedig 22-24 fok. A páratartalom 80-90 százalékos. A terráriumot felülről világítsuk meg. A fent említett méretekkel rendelkező "gekkóház" fontos része egy vagy két 60 cm-es 18 W-os UV sugarakat produkáló fénycső (pl. Sera cég által gyártott: terra UV special). Ezeket pontosan a tető fölé helyezzük el, hogy az UV sugarak a terrárium lehető legnagyobb területét elérjék. Fontos tudni, hogy az UV sugarak üvegen nem tudnak áthatolni, így kedvenceink otthonának teteje elől és hátul kb. 8-10 cm vastag üvegcsík legyen, melyeket sűrűszövésű drótháló köt össze.

 

 

 Leopárd leguán

Hogyan tarts leopárd leguánt?
A 40 centisre megnövő leopárd leguán (Gambelia wislizenii) színe szürkésbarna, a test tetején és alján leopárdmintázat található. Eredeti élőhelyén száraz, homokos gyér vegetációjú területen él.

A Dél-Oregontól Új-Mexikóig elterjedt leopárd leguán (Gambelia wislizenii) a hazai hüllőrajongók körében is kedvelt terráriumi állat. A 40 centisre megnövő állat színe szürkésbarna, a test tetején és alján leopárdmintázat található. Eredeti élőhelyén száraz, homokos gyér vegetációjú területen él.

 Hogyan tarts leopárd leguánt?

Mit szeret?

Egy párnak vagy egy hímnek több nősténnyel legalább100x50x80 centiméteres terráriumra van szüksége. Talajként tőzeget és homokkeveréket tegyünk a terráriumba és úgy rendezzük be, hogy minél több szikla és mászóág álljon az állatok rendelkezésére. Építsünk sütkérező helyeket, ahol a hőmérséklet akár 40 °C is lehet. Fontos, hogy legyenek hűvösebb, árnyékos helyek is, hogy a hüllő szabályozni tudja testhőmérsékletét. Eleségként tücsköt, viaszmolyt, pókot, szöcskét és kisebb sáskát adjunk neki.

A reprodukció érdekében teleltessük állatainkat. A fogamzó képes nőstényen piros pöttyök jelennek meg, amik a tojásrakásig megmaradnak. 3-4 tojást rak, amelyek 56-90 nap után kelnek ki, 25-29 °C-on magas páratartalom mellett.