Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Zöld ameiva: az őserdei futógyík

Zöld ameiva: az őserdei futógyík
A törpe teguként is emlegetett fürgelábú gyík gondos gazdi mellett kezes báránnyá válik. Feltéve, ha elegendő tücsköt-bogarat hordunk össze neki.

Közép-Amerika és Dél-Mexikó esőerdőiben őshonos zöld ameiva (Ameiva ameiva), vagy ismertebb nevén törpe tegu szelídsége és könnyű kezelhetősége miatt egyre gyakrabban tűnik fel a hazai terráriumokban.

Zöld ameiva: az őserdei futógyík

Párás környezet, buja növényzet

A barnás színű, 45-50 cm hosszú, fürgelábú ameiva nevéhez hűen méretes, legalább 120x60x80 cm alapterületű esőerdő-terráriumot igényel. Az ilyen típusú terráriumot gyökerekkel, bambuszokkal, fél kókuszdió-héjjal, broméliákkal, zöldikével, csüngőágú fikusszal és kúszó filodendronnal dekorálhatjuk. A terrárium alapját a nagy, barnás-zöldes színű sziklaháttér adja. A magas páratartalom eléréséhez építsünk vízimedencét, rendszeresen párásítsunk, és kis szellőzőnyílásokat alakítsunk ki. Talajként tőzeget, fakéreg-zúzalékot és a kereskedésekben is beszerezhető trópusi talajkeveréket használjunk. A terrárium hőmérsékletét 25-30°C fokra állítsuk be.

Zöld ameiva: az őserdei futógyík

Rovarsültet gyümölcssalival

A zöld ameiva alapvetően rovarevő (tücsök, lisztkukac, gyászbogárlárva, viaszmolyhernyó), de színesíthetjük étlapját gyümölcspéppel (alma, banán, körte, szőlő) is. Emellett a vitamin- és kalciumpótlásról se feledkezzünk meg!

A konkurenst nem tűri

Párban nyugodtan tartható, de több hím összerakását kerüljük, ha nem szeretnék territoriális harcokban lestrapált gyíkok gazdái lenni. A két nemet a színük alapján tudjuk megkülönböztetni: a hímnek türkiz, a nősténynek fehéres a hasa.

 

 

 

Zöld anolisz, a varázsgyík

Zöld anolisz, a varázsgyík
A zöld anoliszt vagy vöröstorkú anoliszt (Anolis carolinensis) amerikai kaméleonnak is hívják, mert képes zöldből barnára változtatni a színét a hőmérséklettől és a körülményektől függően.

Az Észak-Amerikában őshonos zöld anolisz (Anolis carolinensis) kis méreténél és könnyű tarthatóságánál fogva kedvelt hobbiállat. Akár kezdő hüllőimádók is vállalhatják a jószág tartását. Nem védett, így beszerzése sem nehézkes. Kereskedésekben is előfordul, de célszerűbb tenyésztőhöz fordulni, ha garantáltan egészséges anoliszt szeretnénk.

Zöld anolisz, a varázsgyík

Az árulkodó toroklebeny...

A kifejtett hím állat 22 cm, a nőstény 18 cm hosszú. A hímnek vörös toroklebenye van, melyet a rivalizáláskor és a párzáskor is használ. A nemek megkülönböztetése is a toroklebeny alapján lehetséges, mely a hímnél (felülnézetből) sokkal szélesebb és nagyobb. Amerikai kaméleonnak is hívják, mert képes zöldből barnára változtatni a színét a hőmérséklettől és a körülményektől függően.

Faágakat a zöld anolisz  terráriumába!


Ne fukarkodjunk, amikor berendezzük terráriumát, tegyünk be neki jó sok faágat. Az esőerdő-terrárium hőmérsékletét nappalra 26-30 °C-ra, éjszaka pedig 20-22 °C-ra állítsuk be 70-80%-os páratartalom mellett. Nappali életmódot folytat. Ezért helyezzünk a terráriumba trópusi növényeket, melyek sok árnyékos búvóhelyet adnak az anolisznak. A terrárium mérete minimum 60x40x50 cm legyen. A talaj lehet fakéreg. Helyezzünk a terráriumba egy méretes itatótálat.

Zöld anolisz, a varázsgyík

Kedvence a légy

Rovarevő, tápláléka tücsök, pók, apró rovarok, de kedvence a légy. Kiegészítésként vitamin és ásványi anyag szükséges. Néha adhatunk neki gyümölcsjoghurtot.

Egyedül vagy párban?

Egyedül és párban is tarthatjuk, de két hímet semmiképp ne tegyünk össze, mert ádáz harcokat fognak vívni, amíg egyikük el nem pusztul. Párban tartás esetén 1-2 utódra is számíthatunk, melyek 30 °C-on 25-40 nap alatt kelnek ki.

 

 

Madagaszkári tarka gekkó

Madagaszkári tarka gekkó
Madagaszkár nyugati, déli és keleti részén terjedt el, alfajai nincsenek. Száraz helyeken, erdőkben, szavannán, félsivatagokban él. Éjszaka aktív, nappal rejtőzködik: kövek alatt, sziklarepedésekben húzza meg magát.

Eredeti élőhelyén pókokat, termeszeket és rovarokat eszik. Nagy és széles feje van, amit a henger alakú testétől, keskeny nyak választ el. Változatos színűek, de a testének felső része csoki barna, amit különböző fehér minták díszítenek. Ezek a minták egyedenként nagy változatosságot mutatnak: szabálytalan pöttyös formáktól, egészen a szabályos „halcsont" mintáig. Hasa piszkosfehér. Testét apró pikkelyek fedik, amin apró szemölcsök láthatóak. A jól tartott egyedek farka vastag és némi ízeltséget mutat. A hímeknél már fiatal korban nagyon jól láthatóak a kloákánál elhelyezkedő nagy herék. Nagy szemei vannak, pupillái függőlegesek. Végtagjain öt ujj található. A kifejlett gekkók 12-15 cm-re nőnek meg. Terráriumi tartása: Magyarországon még nem annyira elterjedt, pedig nem igényes fajról van szó, ezért tartása kezdőknek is ajánlott. Egy hímet és két-három nőstényt tarthatunk együtt egy minimum 40x30 cm. alapterületű és 30 cm. magas terráriumban. Igaz, hogy terresztrikus, vagyis talajlakó fajról van szó, de saját állataimnál megfigyeltem, hogy a műszikla háttéren is szívesen mászkálnak, igaz csak éjszaka. Egynél több hímet ne tartsunk egy terráriumban, mert ezek egymással szemben agresszívak.

A gekkók már fél évesen ivarérettek, de egy éves korukig ne szaporítsuk őket, mert a korai tojásrakásba a nőstény bele is pusztulhat! Éppen ezért kb. 3 hónaposan a hímet vegyük ki egy éves korukig.

Milyen legyen a terrárium?

A terrárium talaja homok, vagy macskaalom lehet. Én a homokot részesítem előnyben, de ekkor mindig rakok be egy külön tálkában mészport, amit szívesen nyalogatnak. A macskaalom esetében ezt nem kell megtenni, mert önmagában sok meszet tartalmaz.

A terráriumban mindig legyen friss ivóvíz, amit célszerű gyakran cserélni, akár minden nap. A terráriumban legyen búvóhely, mert állataink nyugodtabbak lesznek. Ez lehet fakéreg, lapos kő, de a műsziklában is lehet ilyen helyet kialakítani.

 

Madagaszkári tarka gekkó
Igénylik a legalább 10-12 órás megvilágítást, amit spot izzóval oldjunk meg, ami egyben biztosítja számukra a 28-32 °C - os hőmérsékletet, ez éjszakára lesüllyedhet 22-25 °C - ra. Táplálékuk - a többi gekkó fajéhoz hasonlóan - igen nagy változatosságot mutat. Elfogadják a tücsköt, kisebb sáskákat, viaszmoly hernyóját, csótányokat. A fiatal állatoknak mindennap adjuk enni, felnőtt korban elég, ha 2-3 naponta etetjük őket bőségesen. Tavasztól-őszig a fűhálózott rovarokat is adhatunk gekkóinknak, de csak vegyszer-mentes helyről végezzük a begyűjtést! A takarmányt mindig „panírozzuk" be vitaminporral, mert mint a többi gyíknál, náluk is nagyon gyorsan ürül a Magnézium és a Kalcium.

A vitamin-porzás különösen fontos a fiatal korban lévő állatoknál, mert a nem megfelelő vitamin ellátás különböző betegségek kialakulásához, (pl. angolkór) vagy akár az állat pusztulásához is vezethet. Szaporítása: Ajánlatos az állatokat teleltetni, mert így megnő a gekkók párzási kedve, illetve így betartjuk a természetes életciklusukat. A párzások este, éjszaka figyelhetők meg. A hím udvarol a nősténynek és tarkóharapással rögzíti, majd ezután megtörténik a párosodás.

Szaporodás

Két-három hét elteltével a nőstény lerakja két meszes héjú tojását. Ezt követően kb. 10-15 naponként tojik a nőstény! Ezért ilyenkor nagyon bőségesen tápláljuk őket! A tojásokat minél előbb rakjuk keltetőbe és kb. 25-28 ºC-on végezzük a keltetést. Keltető közegnek nekem a Vermiculit nagyon bevált, de jó a perlit, kókuszrost és a tőzeg is. A kis gekkók 40-60 nap alatt kelnek ki. Fontos a zárható doboz, mert kis korban az üvegen is képesek mászni és az ilyen „szökött" kis gekkók gyakran megfulladnak a keltető vízébe.

A kis gekkókat már másnap megkínálhatjuk „XXL hangya" méretű tücsökkel. Én a piciket 20 X 20 X 20-as terráriumban helyezem el 5-6-osával. Talajnak finom homokot használok. A vizestál mellett mindig van mészpor és búvóhely. Kezdőknek és haladóknak is ajánlanám ezt a szép, érdekes és könnyen tartható gekkó fajt, ami megfelelő gondozás mellett akár 10 évig is elélhet.