Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kaméleon gyakorlott terraristáknak

 
Kaméleon gyakorlott terraristáknak
A kaméleonok színváltoztató képességükről jól ismert hüllők. Ez a képesség egyaránt szolgál rejtőzködésre, hangulat-kifejezésre, valamint az egyedek közötti kommunikációra.

Története

Mintegy 150 kaméleonfaj él Afrikában és a mediterrán régióban, Dél-Európában, Indiában és Sri Lankán. A legnagyobb fajgazdagsággal Madagaszkár és Nyugat-Afrika büszkélkedhet. Megtalálhatók az esőerdőkben és a sivatagi területeken egyaránt, a tenger szintjétől kezdve a 4500 m-es magasságig.

Kaméleon gyakorlott terraristáknak

Leírása

A kaméleonok teste a fán és bokrokon lakó életmódhoz maximálisan igazodik: összeforrt ujjú fogólábakkal, kapaszkodásra alkalmas farokkal, egymástól függetlenül mozgatható szemekkel, valamint kilőhető nyelvvel "szerelte fel" őket a természet. A kaméleonok színét elsősorban nem a környezet színe befolyásolja. Az egyedek nem képesek bármilyen szín elérésére. Minden fajnak, nemnek, sőt az egyes példányoknak is megvan a maga színskálája. A színváltozást a kaméleonok a sötét pigmentsejtek vándoroltatásával érik el. Fogságban 2-4 évig is elélhetnek.

Beszerzése

Magyarországon ma már egyre több helyen kaphatók kaméleonok. Ennek ellenére ne kaméleon legyen az első hüllőnk, hiszen tartása sok gondot és odafigyelést jelent még a gyakorlott terraristáknak is. A kaméleonok világszerte védelem alatt állnak, ezért tartásukhoz engedély szükséges!

Kaméleon gyakorlott terraristáknak

 Az állat helyének kialakítása

A kaméleonok nagy mozgásterű, jelentős territóriummal rendelkező állatok, ezért viszonylag tágas terráriumban tarthatók jól. A terrárium inkább magas legyen, mint széles. Fontos a megfelelő szellőzőnyílások kialakítása, hiszen a túl alacsony páratartalom éppúgy káros lehet, mint a túl magas. Mindig külön tartsuk a kaméleonokat. Se fajtársat, se egyéb állatot ne rakjunk a terráriumba.

Az ideális hely a terráriumnak egy közvetlen, déli napsütéstől mentes, fényes, meleg, emberek mozgásával kevésbé zavart hely. Rendezzük be a terráriumot az eredeti élőhelyhez hűen. A legcélszerűbb a Ficus benjamina, az orgona vagy a Hibiscus fajok használata.

Kaméleon gyakorlott terraristáknak

A kaméleonok helyét napi 9-12 órán keresztül világítsuk meg. Mindig legyen a terráriumban egy meleg és egy hűvösebb rész is. A terrárium hőmérséklete éjszaka sem eshet 10 °C alá.

Etetés-itatás

A kaméleonok kizárólag élő rovarokkal, esetleg kisebb hüllőkkel és emlősökkel táplálkoznak. Megfigyeltek már néhány esetben növényi táplálékot (levél) felvevő kaméleont is! Fogságban elsősorban a tücsök, sáska, viaszmoly és hernyója, gyászbogárlárva, légy, valamint a szopós egér jöhet szóba táplálékként. Ezen táplálékok a hazai díszállat-kereskedésekben beszerezhetőek. Fontos a táplálék vagy a víz vitaminozása legalább hetente egyszer. Itatás és páratartalom tekintetében jó szolgálatot tehet a terráriumba épített belső tó vagy szökőkút.

Kaméleon gyakorlott terraristáknak

Gondozás

A kaméleonok viszonylag nagy vízigényűek, ezért naponta kétszer permetezzük a terráriumot (a cseppeket nyalogatva isznak az állatok a növényekről és az üvegről). Vigyázzunk, hogy főleg vedléskor ne érje sok víz a kaméleon bőrét, mert ez gombás megbetegedésekhez vezethet. Néhány példány edényből is iszik. A kaméleonok is szeretnek napozni, ezért jó időben napoztassuk az állatokat. Télen fluoreszcens csövekkel pótolhatjuk a napsütést. Ügyeljünk arra, hogy az állatokat huzatnak, nagy hőmérsékletkülönbségeknek ne tegyük ki, mert könnyen megfáznak.

Szaporítás

A legtöbb faj tojásrakó. A nőstények spermamegőrzők, vagyis képesek a hímivarsejteket akár egy évig is életképesen raktározni. A tojásrakás általában a párzást követő 3-6. héten történik. A kelés (inkubáció) fajtól függően akár közel egy évig is eltarthat. Még a lerakott tojások kelése között is nagy eltérések lehetnek. A tojások keltetése igen nagy figyelmet igénylő feladat. A jól beállított páratartalom és a hőmérséklet nagyon fontos a keltetés során.

 

 

Szakállas agáma - bemutatjuk a rettenetes hüllőt izgalmi állapotban

Szakállas agáma - bemutatjuk a rettenetes hüllőt izgalmi állapotban
Az ausztrál füves pusztákról származó szakállas agáma (Pogona minor) a torkán felálló tüskékről kapta nevét. Feje háromszögletű, teste akár félméteresre is megnőhet.

A szakállas agáma (Pogona minor) Ausztráliából származik. Feje háromszögletű, melyen kinövések - tüskék - találhatók, amelyek miatt szakállas vagy tüskés agámának is nevezik.

Szakállas agáma - bemutatjuk a rettenetes hüllőt izgalmi állapotban

Milyen állat az agáma?

A kifejtett állat 45-55 cm hosszúságúra nő. Majci (a fórumból - a szerk.) a következőket írta róla: teste enyhén lapított, azonban ehhez képest a feje széles és robusztus. Felfokozott izgalmi állapotban a torkán a szakállát erőteljesen kifeszíti, a száját pedig szélesre tátja. Ezáltal a torokpikkelyek igen ádáz külsőt kölcsönöznek neki, s közben a teste felfúvódik, szinte kör alakúvá változtatva a hátát is. Az oldalain látható tüskék ilyenkor egyértelműen kimerednek, felágaskodnak. Nahát ezért tüskés (vagy szakállas) agáma .

Beszerzése

Kereskedésekben előfordul, de célszerű inkább tenyésztőhöz fordulni. Az állatokat gyakran igen fiatalon árusítják, ami persze egy tapasztalt terrarista számára nem jelent akkora akadályt, mint egy kezdőnek. A szakállas agámák gyorsan nőnek és emiatt a fiatalok szinte folyamatosan esznek. Ebben az időszakban nagyon kényesek a hőmérséklet változására és a szállításra.

Milyen lakóhelyet kér a szakállas agáma?

Nappal 28-35 °C, éjszaka 20-22 °C az optimális. Biztosítsunk nappalra állandó hőmérsékletet. Persze a sütkérező helyen legyen melegebb 35 °C-nál, de azért ne süssük meg az állatot!

A terrárium mérete minimum 120x60x60 cm. A talaj legyen föld és mészgrit keveréke, de legjobb a porrá őrölt mészkő, mivel az állatok nyalogatják a talajt ásványianyag szükségletük miatt. Helyezzünk be az állat számára köveket és vastag ágakat, alakítsunk ki számukra sütkérezőhelyet, biztosítsunk nekik árnyékos búvóhelyet is.

Etetés-itatás

Mindenevők. Ami mehet: tücsök, pók, gyászbogár, hernyó, földigiliszta, saláta, petrezselyem, paradicsom, tök, búzacsíra, pitypang, alma, eper, málna stb. + kiegészítő vitamin és ásványi anyag. Ne adjunk az állatnak spenótot, mert az megköti a kalciumot és ne adjunk csak salátát, mert kicsi a tápértéke, főleg rostot és vizet tartalmaz.

Gondozás

Ne tartsuk más állatokkal, mert a kisebb gyíkokat az agáma előszeretettel elfogyasztja, sőt még saját kicsinyeit is. Fontos, hogy új szerzeményünket ne zaklassuk, míg meg nem szokja új környezetét, mert ha ezt nem tartjuk be, könnyen elveszíthetjük drága kedvencünket. Gyerekes szülők pedig ne hagyják, hogy a fiatal hüllőket molesztálják, bármennyire is aranyos a kisállat, mert ezzel szintén halálra ítélhetjük az agámát. Egy kulcsfontosságú tanács a helyes vitaminozás. Az állatnak már az első pillanatban vitamin kiegészítésre van szüksége, mert ha nem porozzuk eleségét minden nap, szintén az örök vadászmezőkre távozik kedvencünk.

 

Leguán

Leguán
A zöld leguánok fán laknak. Testfelépítésük igen jól megfelel életmódjuknak. Nagyon ügyesen mozognak az ágak között, kiváló mászók.

A zöld leguán (Iguana Iguana) Dél-Amerika északi részén és Közép-Amerikában őshonos. A legváltozatosabb élőhelyeken megtalálható. Többnyire növényzettel jól fedett területeken, fák vagy sűrű vegetáció között él, de találkozhatunk vele az erdőket átszelő folyók nagy szikladarabokkal borított partjain is. A zöld leguán nagy, robosztus testű, látványos gyík. Testhossza meghaladhatja a 2 métert, súlya a 8 kg-ot. Testméretének kétharmadát az oldalról lapított, ostorszerű farok teszi ki.

Leguán

 

A zöld leguán beszerzése

Kizárólag egészséges, alkalmazkodóképes állatokat válasszunk ki a terráriumban való nevelésre. Szerencsére nagy segítséget nyújt számunkra, hogy minden, hivatalos úton exportált állat átesik egy kötelező orvosi vizsgálaton, melyen -  amennyire lehet - kiszűrik a beteg egyedeket. A zöld leguán tartásához a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó egyezmény (CITES) alapján kiadott engedély szükséges.

A leguán helyének kialakítása

Rendkívül fontos a terrárium mérete. A fiatalabb egyedek egy ideig eltarthatók kisebb terráriumokban is, de idővel egy kifejlett pár számára nem árt, ha legalább egy 2 méter hosszú, 1 méter széles, 2 méter magas területet biztosítunk. Törekedjünk arra, hogy a terrárium berendezése hasonlítson a természetes élőhely körülményeire.

Mivel a leguán túlnyomórészt fákon tölti az idejét, a terráriumból sem hiányozhat néhány vastagabb és vékonyabb faág, vagy legalább valamilyen mászásra alkalmas érdes, rücskös felület. Azt se feledjük, hogy a leguán trópusi állat, nappal legalább 28 °C, legfeljebb 35 °C szükséges a terráriumban, mely éjszakára lecsökkenhet 22-23 °C-ra is. A páratartalom ideális esetben eléri a 85-90%-ot.

Leguán

 

A leguán etetése

A felnőtt leguán jórészt növényevő. Egyesek szerint állati eredetű táplálékot csak a fiatal példányok, valamint a tojásrakás előtt álló nőstények fogyasztanak, de étrendjük nagyobb részét ezeknek is jórészt a növények teszik ki.

Elsősorban a következő növények ajánlatosak: lóhere, lucerna, pitypang, spenót, sóska, fejes saláta, kelbimbó, káposzta, karalábé, reteklevél, százszorszép, zsálya, útilapu, szőlő és málnalevél. Emellett a reszelt sárgarépát is szívesen fogyasztja.

A fiatal példányok esetében nem árt, ha a táplálék 15-20%-a állati eredetű, ugyanis ekkor a legintenzívebb a növekedés, s a szervezet számára szükséges anyagokat (ásványi sók, protein) a növények nem tartalmazzák kielégítő mértékben. Etetésére alkalmas sokféle gerinctelen állat (tücsök, sáska, csótány, szöcske, lisztkukac, viaszmolylárva), vagy pedig gerincesként az újszülött, pár napos szopós egér.

A leguán gondozása

A frissen vásárolt leguán számára biztosítsunk valamilyen búvóhelyet! Néhány hét múlva, amikor az új környezetet megszokta, nyugodtan kivehetjük a menedéket.

A fatörzsekre, ágakra való felkapaszkodásban erős karmaik segítik. Az állatok kedvelik a zöld lombkoronás fákat, szívesen pihennek, sütkéreznek rajtuk. Legfőképpen az olyan fákat választják, amelyek ágai a víz (folyó, tó) felszíne fölé vagy a vízbe nyúlnak, ugyanis ragadozó vagy idegen felbukkanása esetén a leguánok előszeretettel menekülnek és tűnnek el a vízben. Ezért a terráriumban nem árt elhelyezni egy nagyobb vízmedencét, mely egyrészt befolyásolja a klimatikus viszonyokat, másrészt lehetőséget ad a fürdésre. Igaz, a fogságban tartott leguánok jó része ritkán vehető rá a lubickolásra, viszont szeretnek a víz fölé hajló ágakon tartózkodni.

A leguán szaporodása

A vemhes nőstény étvágya az első 5-6 hétben megnő, majd tojásrakás előtt kb. 2 héttel lecsökken, abbahagyja a növényi táplálék fogyasztását, majd néhány nappal később az állati eredetű táplálékról is lemond. Egy leguán átlagosan 20-40 tojást rak. A tojások lerakása után a leguán befedi a mélyedést, s a leendő utódokat magukra hagyva visszatér eredeti élőhelyére. A tojásrakáshoz biztosítanunk kell egy megfelelő tojásrakóhelyet. Ennek legalább 90 centiméter mélynek kell lennie, s a feltöltésére legjobb, ha nedves (földnedves) talajt használunk.

A tojások kikelési ideje a páratartalomtól és a hőmérséklettől függően 90-120 nap között változhat. Az újszülött leguánok kb. egy héten belül kezdenek el táplálkozni, ezt megelőzően tápanyagszükségletüket a szikzacskóban lévő anyagból fedezik.