Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csíkosmókus, alias burunduk

Csíkosmókus, alias burunduk
A csíkosmókus (Tamias) lehet, hogy sosem szelídül meg, időnként megharapja gazdáját és barátságtalanul viselkedik, de biztosan ő a legaranyosabb állat a világon! Néha álnéven, burundukként utazik.

Ha a lakásban tartható kisemlősökről esik szó valahol, előbb-utóbb, mint a vágyálmok teteje, szóba kerül az óvilági csíkosmókus, vagy másik nevén burunduk. Többnyire olyanok beszélnek róla, akik soha nem tartották, esetleg csak olvastak róla, képen látták és a valóban tetszetős külseje felkeltette érdeklődésüket.

Csíkosmókus, alias burunduk

Története

Annak ellenére, hogy eredeti élőhelye óriási kiterjedésű (Észak-Amerika, Finnország, a volt Szovjetunió területe, Mongólia, Kína, Korea, sőt Japán), hazánkba nagyon kevés kerül be, ezek is többnyire hím példányok.

Leírása

Míg az amerikai csíkosmókusoknak három, a főleg Szibériában élőnek öt csíkja van. Összesen 22 fajba tartozik a csíkosmókusok népes családja. Az amerikaitól való megkülönböztetéshez használják az óvilági csíkosmókus, ill. a szibériai csíkosmókus elnevezést is.

Beszerzése

A csíkosmókus nem tartozik a könnyen beszerezhető díszállatok közé, mert viszonylag magas ára miatt a kereskedők nem szívesen szerepeltetik kínálatukban. Ezenkívül viszonylag nagyobb helyigénye miatt sem tekinthető a mai lakótelepi kislakások ideális lakójának. Ezeket az apró állatkákat "illatcsapdával" fogják, amely főleg a hímeket csalogatja a csapda közelébe. Ilyenformán aki rászánja a hazai viszonylatban nem kis összeget egy-egy csíkosmókus megvásárlására, általában csak hím példányokhoz juthat hozzá. A sikeres hazai tenyésztésről alig van itthoni adatunk, habár az nem lehetetlen, mint ezt dr. Kovács Katalin is bizonyította.

Csíkosmókus, alias burunduk

A mókuslak kialakítása

Tekintettel arra, hogy a csíkosmókus nappali állat, nagyon kedvező számára, ha olyan módon helyezzük el a ketrecét, hogy legalább néhány órás napsütést kapjon. Természetesen ilyenkor arról is gondoskodni kell, hogy az állatka árnyékba is tudjon húzódni, különösen a meleg nyári hónapokban.

A csíkosmókus erdőlakó, nappal jár táplálék után, vackát földbe vájt lyukakban vagy fa odvában készíti el. Mozgásigényes állatka, a magyarországi mókusokhoz hasonlóan szaladgál fel-le a fatörzseken, ugrándozik az ágak között, noha eleségét szívesen keresgéli a fák alatti avarban is.

A hím és a nőstény külön odúban fészkel! Fogságban sem tanácsos őket együtt tartani, mert a nőstény csak a párzási időszakban fogadja el a hímet, egyébként üldözi, sőt esetleg meg is öli! Ez különösen a kis helyen való tartás esetén feltétlenül megszívlelendő tanács. Ennek megfelelően az elhelyezés tekintetében is eltér a csíkosmókus a közkedvelt többi kisemlőstől, mert legalább 50x100 cm alapterületű, 1-1,5 m magas ketrecet kell számára készítenünk, megfelelő faág és odú behelyezésével, ahol valamelyest kitornázhatja magát. Kiereszteni a szobában nem tanácsos, mert - mint minden rágcsáló esetében - a burunduknál is ki vagyunk téve néhány veszélynek. A kis "amatőr asztalos" a bútorokat is meg-megkóstolja, de kellő betanítás nélkül a ketrecébe sem biztos, hogy akkor megy vissza, amikor mi szeretnénk. A megfogásával járó hajtóvadászat pedig többet árt, mint használ! Mondanom sem kell, hogy a ketrec anyagát is úgy kell megválasztani, hogy rágásálló legyen.

Csíkosmókus, alias burunduk

Etetés-itatás

Az állatka táplálására különböző magvak szolgálnak: napraforgó, kukorica, árpa, búza, de ha valahol szedni tudunk, szívesen elfogyasztja a tölgymakkot, diót, mogyorót is. Szüksége van ezek mellett zöldeleségekre is, jó döntés a sárgarépa, alma, karalábé, salátalevél, a lósóska félérett bugája stb. A zöldeleségek etetésénél különösen ügyeljünk arra, hogy ne legyen permetezett, mert egy csíkosmókus pusztulása érzékeny veszteséget jelent. Ha módunkban áll, adhatunk neki élő eleséget is: lisztkukacot, szöcskét, sáskát, amelyet különös élvezettel ropogtat.

Ha folyamatosan adunk zöldeleséget, nem biztos, hogy vizet is fog fogyasztani, hiszen vízszükségletét a zöldeleségekből is képes fedezni. A biztonság kedvéért azért töltsük fel az itatót is.

Gondozás

Annak ellenére, hogy a háznál született és egészen fiatalon kézhez szokott példányok nagyon megszelídülnek, ez az állatka soha nem lesz olyan jámbor, mint például az aranyhörcsög, amelyet akár a kertben is lehet futtatni.

A csíkosmókus megfelelő tisztántartás mellett szinte teljesen szagtalan. Ennek érdekében már a ketrecének megépítésekor gondolni kell a takarítási lehetőségre: célszerű a ketrec alját fémlemezből, kihúzhatóra készíteni. Az ilyen módon kialakított tálca aljára javaslok zeolitréteget teríteni, majd ezt vékony avarréteggel borítani. Ezt az almot egy állatka tartása esetében elegendő hetente egy-két alkalommal kicserélni. Az etető- és itatóedényeket nem feltétlenül kell a ketrec aljára helyezni, azt feljebb is megtalálja.

Szaporítás

A csíkosmókus természetes körülmények között téli álmot alszik. A tavaszi ébredés után április-májusban van a nász időszaka, amikor a nőstény hívogatni kezdi a hímet, majd megfelelő előjáték után többször párzanak. A párzást követően a párok többé nem törődnek egymással, ezért célszerű a hímet eltávolítani a nőstény "keze ügyéből". Megfigyelések szerint a vemhességi idő 30-35 nap, amely elteltével az anya többnyire 3-5 csupasz és vak kölyköt hoz világra. A fiatalok gyorsan fejlődnek, kéthetes korukra már szőrösek, háromhetes korukban már nyitva van a szemük, egy hónapos korukban kezdenek önállóan táplálkozni, két hónapos korukra teljesen önállóak. Ivarérettségüket viszonylag későn, csaknem egyéves korukban érik el, s innen kezdődik a folyamat elölről...

 

 

Aranyhörcsög: a gombszemű kedvenc

Aranyhörcsög: a gombszemű kedvenc
Az aranyhörcsög (Mesocricetus auratus) bársonyosan puha bundájával, nagy fekete cipőgombszemeivel és kedves viselkedésével méltán került hazánkban a legkedveltebb kisemlős első dobogós helyére.

Az aranyhörcsög (Mesocricetus auratus) bársonyosan puha bundájával, nagy fekete cipőgombszemeivel és kedves viselkedésével méltán került hazánkban a legkedveltebb kisemlős első dobogós helyére az aranyhörcsög - pontosabban a szíriai aranyhörcsög.

Aranyhörcsög: a gombszemű kedvenc

Története

Ezt az apró rágcsálót alig 100 éve fedezték fel a hobbiállattartók. Ez alatt a rövid idő alatt az eredetileg sárgásbarna, félénk állatka - gyors szaporodásának és a tenyésztők szorgalmának köszönhetően - színezetben és szőrzete minőségében is olyan változatosságot hozott létre, amit kevés más háziasított állat esetében mondhatunk el.

Leírása

A kifejlett állatka hossza körülbelül 16-18 cm, súlya 8 dkg. Fülei kerekdedek, farka ugyan látszik, de rövid, feltűnően fejlett bajuszkái ébrenlétekor örökös mozgásban vannak.Az aranyhörcsög szinte minden állatkereskedésben beszerezhető. Az egészséges példányok szeme tisztán csillog, prémjük puha, selymes tapintású.

Aranyhörcsög: a gombszemű kedvenc

Az állat helyének kialakítása

Az aranyhörcsög elhelyezésére tökéletesen megfelel egy kisebb terrárium amelynek aljára két ujjnyi vastagon faforgácsot (esetleg szalmát, száraz füvet, száraz faleveleket, pelyvát, töreket stb.) terítünk. Ha egy maréknyi szénát is adunk neki, igen gyors ütemben takaros fészket épít belőle magának, amiben jókat tud aludni.

Ha nincs kéznél megfelelő terrárium és nem áll módunkban újat beszerezni, hörcsögtartásra megfelel egy műanyag edény vagy nagyobb öblösüveg is, ha peremmagassága legalább 30 cm (hogy ne tudjon az állatka kikapaszkodni belőle). Műanyag virágosládát is alkalmassá lehet tenni hörcsögtartásra, ha tetejére kisebb lyukbőségű (6-8 mm) dróthálót szerelünk.

Aranyhörcsög: a gombszemű kedvenc

Ha magányosan tartjuk az állatkát - és kellően fiatal példányhoz jutottunk - hamar kezessé válik. Mielőtt megfognánk, mindig óvatosan érintsük meg, simítsuk végig, mert érzékeny, ijedős természete miatt esetleg önkéntelen védekező reflexe következtében megharaphatja kezünket. Fogai különösen élesek! A többszöri óvatos végigsimítás után óvatosan fogjuk markunkba, nehogy kiugorjon kezünkből és leestében megüsse magát. Tapasztalatom szerint a rendszeresen kézbe fogott egyedek jól tűrik a simogatást, dögönyészést, a vakargatást. De azért az ujjunkat ne próbáljuk a szájába dugni!

Etetés-itatás

A kapott eleséget azonnal, nagy buzgalommal odahordja az egyik - általa kiválasztott - sarokba és elraktározza. Ha megéhezik, odamegy enni. Az éléskamrájában felgyülemlett tartalékból azonnal következtethetünk rá, nem adunk-e neki túl sokat egyszerre? Az adagot mindig ennek megfelelően kell méretezni.

Aranyhörcsög: a gombszemű kedvenc

Elesége megegyezik a tengerimalacnál leírtakkal azzal a kiegészítéssel, hogy a növényi eredetű táplálékon kívül ez az állatka esetenként szívesen elfogyasztja a sajtdarabkát, tehéntúró-golyócskát, de még az eleven szöcskét is!

Gondozás

Feltűnően tiszta állat! Bundája mindig ápolt, mindig ugyanabban a sarokban végzi a dolgát, ezért a naponta történő takarításkor elegendő ebből a sarokból eltávolítani az almot, és csak ide kell friss almot tenni. Ugyanez a takarékosság jellemzi az étkezése tekintetében is!

A hörcsög éjszakai állat, ezért lehetőleg ne nagyon zaklassuk, ha napközben alszik. Az állatkát ne napoztassuk, mert - különösen a nyári melegek idején - mire észbe kapnánk, már végez is vele a hőguta! Nem bírja a meleget.

Aranyhörcsög: a gombszemű kedvenc

Az állatka jól tűri a magányt! Noha a fiatalok szívesen alszanak egy rakáson, játszanak egymással kismacska módjára, az ivarérett (szaporodóképes) példányok a természetben is magányosan élnek, és csak a párzás idején érintkeznek fajtársaikkal. Ez a szokásuk megnehezíti a kifejlett példányok szűk helyen való együtt-tartását, mert - különösen a hímek - lépten-nyomon összeverekednek, és ezek a verekedések sokszor életre-halálra mennek! Ezt a gondot fokozza gyors fejlődésük, ugyanis már két hónapos korukban ivaréretté válnak! Az aranyhörcsög élete mindössze 2-3 év, tehát már beszerzésekor is kalkuláljuk be, hogy sokáig nem élvezhetjük kedvencünk társaságát.

Szaporítás

Ha mégis megkockáztatjuk szaporításukat, akkor se tartsuk együtt a nőstényt a hímmel! Pároztatás céljából mindig a nőstényt helyezzük a hímhez, mert az ivarzás jeleit - az állatka aprósága miatt - nehezen lehet észlelni, és ha a nem ivarzó nőstényhez helyezzük be a hímet, pillanatokon belül ádázul összeverekednek, és szélsőséges esetben a nőstény meg is öli a hímet!

A hímhez behelyezett nőstényt addig hagyjuk a hímnél, amíg szemmel láthatólag bekövetkezik a párzás, vagy ha nem látjuk az aktust, legfeljebb egy hétig! Ugyanis az aranyhörcsög vemhességi ideje alig két hét! Ha az anyát a hímnél felejtjük - és közben még nem ölték meg egymást -, a hím jóízűen befalja az újszülötteket! De ugyanezt teszi az anya is, ha a szüléskor és azt követően nem adtunk neki elegendő zöldeleséget!

Aranyhörcsög: a gombszemű kedvenc

A fiatalok a születéskor csupaszok, magatehetetlenek, szemrésük zárva van. Ennek ellenére fogazatuk azonnal növekedni kezd és már egynapos korukban is kezdik rágcsálni az anya által fészkükbe hordott eleséget! Háromnapos korukban - rendkívül fejlett szaglásuknak köszönhetően - már kimászkálnak dolguk végzésére a megfelelő sarokba, onnan pedig visszaevickélnek a fészekbe!

Körülbelül 10-12 napos korukban nyílik ki a szemük. Közben szőrzetük is szépen fejlődik, olyannyira, hogy 3 hetesen nyugodtan el lehet őket választani az anyjuktól, még akkor is, ha a fészekalj 8-10 kölyökből áll. Ilyenkor akár az anyát emeljük ki a kölykök közül, akár a kölyköket helyezzük másik tárolóba, hagyjuk az anyát néhány hétig pihenni. A kölyöknevelés erősen megviseli a szervezetét, amelynek következtében alaposan lesoványodhat. Csak akkor próbáljuk ismét bepároztatni, ha megfelelő kondícióját már visszanyerte.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.