Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Milyen az abesszin tengerimalac?

Milyen az abesszin tengerimalac?
Az abesszin tengerimalacnak nagynak kell tűnnie, anélkül, hogy formátlan, kövér, vagy zsíros lenne. Egy kifejlett állat súlya általában 900-1200 gramm.

A tengerimalac-kiállításokon az az abesszin lehet fajtájának legjobbja, aki az alábbi szempontoknak a legjobban megfelel.

Milyen az abesszin tengerimalac?

Fej:
A fej a szemek és a fülek között is széles, az orrlyukaktól kezdve folyamatos ívet mutat. A pofa széles. A szemek viszonylag nagyok, kerekek. A fülek rózsaszirom alakúak, szélesen tűzöttek, nagyok és lelógóak, kívánatos a tőből lógó fül.

Törzs:

A nyak rövid, erőteljes. A törzs rövid és zömök, széles, mély, a vállak magasak, szélesek, jól izmoltak. A mellkas széles. A test kontúrja határozott ívet mutat, ami az orrlyukaktól indulva emelkedik a vállak felé, majd lejt a hát felé, és rövid egyenes szakaszt alkot, mielőtt a hátulsó részen ismét lejteni kezdene. A far telt, ívelt. A lábak egyenesek, erőteljesek. A mellső lábakon négy, a hátulsókon három ujj található. Minden ujjon karom található, melyek a talp járófelületénél nem nyúlnak tovább.

Szőrzet:
Az abesszin tengerimalac szőrzetében általában 8 forgó (rozetta) található, amelyek egy pontból indulnak ki, sugárirányban futnak szét és egymástól határozottan elkülönülnek. A rozetták helye: 4 forgó a test törzsén (2 a hát két oldalán és 2 lejjebb, a test két oldalán), 2 a csípőn, 2 pedig a faron van. Ideális esetben további 1-1 forgó található az orra közelében, és szintén 1-1 a vállakon.
Az abesszin tengerimalacnál tehát legalább 8 rozetta a követelmény (kiváló, ha 10 rozettával rendelkezik). Tudnunk kell, hogy a test törzsén található forgók megszabott helye és elrendezése mindig fontosabb, mint a 8-nál több rozetta és az összhatás: a sűrű, tömött, durva szőrzet, és a határozott, jól kiemelkedő taréjok.
A kb. 3, 5 cm szőrhossz a megfelelő, ennél rövidebb vagy hosszabb szőrzet esetén a rozetták mélysége és alakja nem lesz megfelelő.

Milyen az abesszin tengerimalac?

Méret:
A tengerimalacnak nagynak kell tűnnie, anélkül, hogy formátlan, kövér, vagy zsíros lenne. Egy kifejlett állat súlya általában 900-1200 gramm.

Színek:

vörös, fehér, fekete, teknőctarka, brindle, teknőc-fehér, márványozott (fekete; vörös; tarka), aguti (arany; szürke; ezüst; narancs; krém; fahéj; lazac és ezek szolid változatai), bikolor (arany-aguti-fehér; szürke-aguti-fehér; ezüst-aguti-fehér; lazac-aguti-fehér; fahéj-aguti-fehér; fekete-fehér; csokoládé-fehér; szolid arany-aguti-fehér; szolid ezüst-aguti-fehér; lila-fehér; bézs-fehér; vörös-fehér; krém-fehér); tan.

Elnevezése:

Németország - "Rosetten", Hollandia - "Borstelhaar", Anglia - "Abyssinian"

Származási terület:
Anglia 1880 óta ismert fajta. Szőrzete rövid és durva, a rozetták miatt összeborzoltnak tűnik.

Párosítás:
Ha abesszin tengerimalacot simaszőrűvel párosítunk, az utódok szőrében általában 8-nál kevesebb rozetta jelenik meg, ezenkívül módosulhat a rozetták formája és helye is. Az M inkomplett domináns gén hatására a rozetták formája, helye és/vagy száma módosul.

 

Törpenyúl: ha ezt elolvasod, akarni fogod őt

Törpenyúl: ha ezt elolvasod, akarni fogod őt
Többféle törpenyúlfajták is léteznek pl. holland törpenyúl, törpe kosorrú, oroszlánfejű törpe kosorrú és még sorolhatnánk.

Holland törpenyúl

Történet

Törpenyúl: ha ezt elolvasod, akarni fogod őtA 1880-as években egy holland tarka alomban feltűnt  egy hófehér, piros szemű, sokkal kisebb súlyú nyúl. Mutáció volt, amely a törpeség génjét hordozta. Ez volt a holland törpe kiinduló őse. Test alakulásában eltért a mai típustól, amely több keresztezés eredményeként alakult ki. Színben kezdetben csak fehér létezett, a piros szeműt hermelinnek nevezik napjainkban. Később egy másik típus is létrejött, fehér bundával; kék szemmel (az akkori Kelet Németországban tűnt fel először), és csak ezt követően kezdték tenyészteni a színeseket.

Leírás

A legkisebb termetű törpenyulak, melyek alkatban jelentősen eltérnek az egyéb nyúlfajtáktól. A test rövid, kompakt, a vállak szélesek, a test végig egyforma szélességű. A mellső lábak rövidek, egyenesek. A fül álló, jól szőrözött, hegye lekerekített. A kívánatos méret 5 cm. A fej a testhez viszonyítva nagy (1/3 arányú), kerek, széles, jó kifejezésű. A nyak rövid, nem látható. A hátulsó lábak egyenesek, a farok rövid, a gerinc vonalában fut, nem görbül.

Szín: minden elismert nyúlszín elfogadott. A szőrzet puha, normál hosszúságú, sűrű, ún. "rollback" (a szőrzet ellenirányú simításkor hamar visszatér eredeti állásába). Súly: minimum 0.7 kg, max. 1.5 kg. Az ideális súly 1.0- 1.2 kg. (itt a különböző országok standardjai között jelentős eltérések vannak).

Törpe kosorrú

Történet

Törpenyúl: ha ezt elolvasod, akarni fogod őtEnnél a nyúlfajtánál - mivel a holland törpénél sokkal fiatalabb fajta - még több standardbeli eltérés van az egyes országok között. Leginkább a súly tekintetében vannak jelentős eltérések, de a kiállításon preferált póz is különböző. (Más az USA-ban és Angliában.)

Leírás

Tömör, erős testfelépítés. Rövid, széles, jól izmolt test, csak kissé látható nyakkal. A jól izmolt far rövid és lekerekített. A mellkas széles, mély, ahol a vállakkal találkozik, ott széles és erős. A mellső lábak rövidek, egyenesek. A hátulsó lábak nagyon erőteljesek, rövidek és párhuzamosak a testtel. A farok egyenes és jól szőrözött. A szőrzet: sűrű, megfelelő hosszúságú, ún. "rollback", bőséges fedőszőrzettel. A lábak és a fülek jól szőrözöttek.

A fej kerek, széles, erős. A profil erősen kerek (kosorr), jó szélességgel a két szem között. A szemek nagyok, fényesek, kerekek. A korona kifejezett. (korona: a fejtetőn keresztül húzódó, kiemelkedő rész. Formája határozza meg a fülek tűzését, azaz fül alapi részét.) A fül: széles, lekerekített végű, jól szőrözött. A pofák mellett lógnak, kagylójuk befelé néz (nem látható a fül belseje, semmilyen szögből). A fülek a szemek vonalában erednek a korona folytatásaként, és patkó formában fogják körül a fejet. A fajtát minden elismert nyúlszínben tenyésztik, vannak egyszínűek és fehér jegyesek is. (a fehér jegyek kiterjedése, nagysága pontosan meghatározott).

Súly szerinti standardek:

1. Angol standard: miniatűr kosorrú: ideális: 1,45 kg, max. 1,6 kg; törpe kosorrú: ideális: 2,037kg, max. 2,487 kg (a magyar kosorrúak ehhez a típushoz állnak közelebb);

2. Amerikai standard: törpe kosorrú max. 1,8144 kg (minimumot nem ad meg);

3. Magyar standard: törpe kosorrú minimum 1 kg, maximum 2 kg (tehát, mint látható, a mi súlyhatárunk a három hibridje.)

Oroszlánfejű törpe kosorrú

Történet

Törpenyúl: ha ezt elolvasod, akarni fogod őtNem sokkal a törpe oroszlánfejű nyulak (állófülűek) létrejötte után ez a változat a törpe kosorrúaknál is megjelent. Alapvetően ők normál törpe kosorrúak, karakterisztikus sörénnyel a fejük körül. Az állófülűekhez képest ez a sörény általában hosszabb és alkalmanként kevésbé dús.

Az oroszlánfejűek Európában, így hazánkban is igen elterjedtek. Ez annak köszönhető, hogy a mutáció európai, ami egyben kissé gátja is a gyors terjedésnek. Amerikában például egy új változat sokkal hamarabb "befut", végigjárva az elismertséghez vezető utat.

Leírás

A standard megegyezik a törpe kosorrúakéval. Eltérés, hogy a sörény: 5-7,5 cm hosszú, a fej körül körben helyeződik el, és kiterjed a nyak mögötti "V" részre is. A korona felett frufru van. A sörény genetikai adottság (ami az aljszőrzet meghosszabbodására hat), és a combon is szőrnadrág található. Ez a felnőtt állatok némelyikénél eltűnik, másoknál nem. A standard szerint csak a sörény kívánatos, de ez még változhat a véglegesítésig.

Oroszlánfejű nyúl

Történet

Törpenyúl: ha ezt elolvasod, akarni fogod őtEz a fajta viszonylag új keletű, de világszerte egyre népszerűbb. Belgiumból ered, ahol a svájci rókanyulat (ez nem törpe fajta) belga törpével keresztezték. Egyes források szerint a Jersey Woolie nevű fajta is részt vett a keresztezésben. Az eredmény: egy rövidszőrű nyúl, sörénnyel a feje körül. Mivel új fajta, kissé kiforratlan még, valamint ebből adódóan országonként eltérő standardjai vannak. Angliában a nagyobb és egyöntetűbb sörény a cél, ugyanakkor Amerikában a szép sörény mellett a törpésítés is célkitűzés. Ott egyre jobban hasonlít küllemileg a holland törpére. Nálunk is egyre elterjedtebb, viszont problémát jelent, hogy eléggé vegyes az állomány, testnagyság, és sörényforma tekintetében. egyaránt

Leírás

Általánosságban: Erős, jól lekerekített test, kerek fej, jól kifejezett orrtájékkal. Közepes hosszúságú, jó csontozatú, egyenes végtagok, elég magas tartás, mely láttatja a mellkasi részt, és a sörényt (a nyúl nem fekhet, hanem ülő pozitúrájúnak kell lennie). A fül felálló, max. 7,62 cm (3 inch). (Láthatóan sokkal hosszabb, mint a holland törpénél, de már vannak törekvések a kisebbítésére.) Minden elfogadott színben létezik, de mivel még csak elfogadás alatt lévő fajta, csak a következő színekben állítható ki Amerikában. (Nálunk ilyen megkötésről még nem hallottam, az angolok pedig elfogadják minden színben): vadas, piros szemű fehér, kék szemű fehér, fekete, thüringiai, sziámi.

A súly kb. 1,7 kg (Amerikában ennél nagyobb nem lehet, mert az kizárást von maga után). A sörény: jól fejlett, dús, körbeéri a fejet. Az arcorri rész és a szemek közti sima szőrű. A szőr 5-7,5 cm (2-3 inch) hosszú.

A szőrzet: a sörény kivételével normál hosszúságú az egész testen. A combokon, - elsősorban fiatal állatokon - , "nadrág" alakulhat ki, mely elnézhető, de semmiképpen sem kívánatos. Ez később, egy-két éves korban eltűnhet. Hasonlóan érdekes, hogy kék szőrű állatnál kívánatosnak tartják a sötét szemet, pedig a kékséget okozó gén szürke szemet eredményez. (Nincs sötét szemű egyed ilyen genotípussal.)

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

hunyadiut 51

(gergő, 2011.03.23 20:59)

ezek meg mi k