Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Cukormókus 3in1: erszényes, vitorlás és édes 

Cukormókus 3in1: erszényes, vitorlás és édes
Általános szabályként azt mondhatjuk, ha Te jól érzed magad, akkor valószínűleg a cukormókus is jól érzi majd magát az adott helyen.

Eredeti élőhelyük Ausztrália, ahonnan csak az utóbbi években kezdték el rendszeresen exportálni őket. Mint sok más állat azon a vidéken, a cukormókus is erszényes állat, nevüket az édes dolgok iránti rajongásuk miatt kapták, mint például az édes nedvek eszegetése a fák sérüléseiből.

Cukormókus 3in1: erszényes, vitorlás és édes

Kicsinyeit egy különleges speciális erszényben hordja. Azért is különlegesek, mert a testfelépítésük lehetővé teszi számukra, hogy "repüljenek". Ez a repülés valójában inkább vitorlázás, ahogy leereszkednek például egy fa tetejéről. Ellátásuk sok odafigyelést igényel a tulajdonos részéről, megszelídítésük hasonlóképpen nem tartozik az egyszerű feladatok közé. Nagyon fontos szempont, hogy szabadidőnknek mekkora részét tudjuk az állatkára fordítani, mivel rendszeres törődés és odafigyelés hiányában könnyen kedvetlenné válhat. Célszerű lehet párban tartani, hogy legyen egy kis állandó társaságuk. Ez azért is fontos, mert a természetben csoportosan élnek és a magányt nagyon rosszul viselik, akár bele is pusztulhatnak. Ezért ha pénzszűkében vagyunk, inkább várjunk amíg két állatot tudunk venni magunknak. Egyúttal gyorsan meg is tudják kedveltetni magukat, csodálatos szemük és a gazdihoz fűződő kötődés révén.

Mivel elsősorban éjszakai állatról van szó, ezért a legtöbb aktivitásra késő este és a kora reggeli órákban számíthatunk. Továbbá igen sokféle és változatos hangot képesek kiadni. Nagyon tiszta kisállatok, és bár rendelkeznek némi jellegzetes illattal is, ez nem kellemetlen, ha egyébként megfelelő módon tápláljuk őket.

Az állat testfelépítése

A felnőtt állat körülbelül 28-30 cm hosszú az orra hegyétől a farka tövéig, de ennek legnagyobb része (15-18 cm) a farokrész. Formájukban és méretükben nagyon hasonlóak az Amerikai repülő-mókushoz. A bundájuk nagyon puha és elsődlegesen szürkés színű, kis fehér résszel a hasukon, valamint egy fekete csík húzódik a fejükön keresztül, végig a háton. Ezen kívül néhány fekete csíkocska fut le a lábukon. A szemeik viszonylag nagyok és feketék, mint legtöbbször az éjszakai állatok esetében. A fejformájuk, a füleik és a nagy szemek miatt elsőre egy denevér jutna az ember eszébe, de egy nagyon édes denevér. A kicsik farkukat szorosan az anyjuk lábai vagy teste köré fonják, ezzel is kapaszkodva miközben a mami ugrándozik. A farkuk nagyon hosszú, tehát kormányként is működik, valamint segít az egyensúlyozásban, ahogy fáról-fára közlekednek. A kezük és a lábuk figyelemre méltóan ügyes, és szinte hasonló szinten használják őket, mint a majmok. A kezük formája nagyon hasonlít a miénkre, négy ujjal és egy szemközti hüvelykujjal. A picik nemét könnyű megállapítani mielőtt kinőne a bundájuk, mivel a nőstényeknek látható az erszény nyílása, míg a hímeknél a here. A hímek nemi szervén normál állapotban visszahúzott, akkor látható ha izgatottak, illetve félnek valamitől.

Cukormókus 3in1: erszényes, vitorlás és édes

Az állat helyének kialakítása

Meg kell próbálni a lehető legnagyobb ketrecet beszerezni. Olyan ketrecet javaslunk, ami 120 cm-nél magasabb és 90 cm-nél szélesebb. Egy nagyobb méretű, madaraknak szánt ketrec is megfelelő lehet, ha a rácsok közt nincs nagyobb hely mint 1-1,5 cm és teszünk bele néhány polcot is. Mivel a cukormókust nem lehet szobatisztaságra nevelni, ezért fontos, hogy a ketrecnek kihúzható legyen az alja, így sokkal könnyebb kitakarítani. A tálcára tehetünk almot. Mindenképpen legyen a ketrecben néhány különböző méretű ülőrúd és/vagy ág, ami lehetőséget ad a rendszeres testmozgásra. A műanyag ülőrudak jó szolgálatot tehetnek, mivel könnyen lemoshatók és nem tartják meg a kellemetlen szagokat sem. Az állatok lakóhelyét ne tegyük ki közvetlen napsütésnek, illetve kerüljük a huzatos helyeket is a lakásban. Kicsit leegyszerűsítve a kérdést, általános szabályként azt mondhatjuk, ha Te jól érzed magad, akkor valószínűleg a cukormókus is jól érzi majd magát az adott helyen. Természetes körülmények között a fákon telepszenek meg csapatosan és a levelek között alszanak. Tehát az állatka otthonosabban érzi majd magát, ha biztosítunk neki megfelelő hálóhelyet is. Mivel ezt gyakran kell majd tisztítani, ezért egy műanyag házikó mosható szövettel bevonva jó választás lehet. Ha extra-kényelmet szeretnénk számukra biztosítani, akkor tegyünk be néhány ágat levelekkel, és figyeljük meg ahogy leszedegetik a leveleket a hálóhely elkészítéséhez. Ilyen esetben ne feledkezzünk meg az elpiszkolódott levelek cseréjéről sem.

Táplálkozás

Természetes körülmények között a cukormókusok a tápláléknak igen széles választékát fogyasztják, kezdve a fák nedvein át, a gyümölcsöktől a rovarokig sok mindent. Ha a legjobb táplálékot szeretnénk biztosítani számukra, alapvetően adhatunk jó minőségű száraz macskaeledelt, kiegészítve joghurttal, bébi-étellel, kukoricával, édes krumplival, répával, szőlővel, dinnyével, nagyon kis darabokban főtt csirkével, tojással, esetleg tücskökkel vegyítve. Ha a vitaminhiányt szeretnénk megelőzni, biztosítsuk a megfelelő kalcium kiegészítőket számukra, amit a kisállat boltok hüllők részére kialakított szekciójában találunk majd meg.

Cukormókus 3in1: erszényes, vitorlás és édes

Szobatisztaság

Mivel a cukormókusokat alapvetően nem hozzák különösebb lázba az ilyen jellegű próbálkozásunk, ezért mindig jó ha van kéznél néhány babatörlőkendő.

Az állat tisztán tartása

A cukormókus jól karbantartja magát ilyen szempontból, gyakran tisztálkodik. Hogy a körömvágási igényt a minimálisra csökkentsük, próbaképpen elhelyezhetünk finom dörzspapír darabkát az etetőtál alá, illetve egy feljáróra is.

Szoktatás

Ez az a legkellemesebb rész! A cukormókusok nagyon szorosan kötődnek a gazdájukhoz. Rendkívül fontos, hogy az első néhány hétben annyi időt töltsünk az állattal közösen, amennyit csak lehet, ide értve a "zsebhez-szoktatást" és a barátkozást is. A szoktatásnál megfelelően béleljük ki az ingzsebünket egy darab szövettel vagy egy előre elkészített szövet erszénnyel és próbáljuk meg rávenni az állatkát, hogy minél több időt töltsön el ott. A megőrzésnek úgy kell tudatosulni az állatban, hogy számára az a legbiztonságosabb menedékhely a világon. Ha kiugrik és elszalad, próbáljuk meg visszatenni. Amikor kivesszük, vegyük a kezünkbe úgy, hogy az ujjunk végén valami finomságot kínálunk fel, ezzel jobban fog kötődni hozzánk. Próbálkozzunk olyan finomságokkal, mint például a joghurt vagy adott esetben a bébiétel is megfelel. Ha befejezte az evést, tegyük vissza az "erszényünkbe". Amennyiben megfelelő szintre sikerül hozni kapcsolatunkat, akkor egy idő után magától is belemegy majd. Rövid időn belül egy édes imádnivaló kis barátra tehetünk szert, aki folyton utánunk mászkál majd és a zsebünkbe bújik, ha pihenni szeretne egy biztonságos helyen. Abban az esetben ha megijed, vékonyka hangokat ad és elbújik. Ne éljünk a fegyelmezés eszközével ezen félénk állatok esetében, az egyetlen jó módszer a betanításukra a rengeteg türelem.

Játékok

A cukormókusok igen aktívak, és rengeteg mozgásra van szükségük. Betehetünk nekik néhány mászó-létrát, mászókát, üres papír-törlő hengereket, labdát csengővel, kötelet csomóval, amit ki lehet bogozni, hörcsög-alagutakat.

Állatorvosi ellátás

Ha hímet tartunk, akkor ajánlott az állat ivartalanítása, mivel a fejükön és a mellkasukon találhatunk néhány bűzmirigyet, amit egyébként előszeretettel használnak is. Bár a szag nem elviselhetetlen, azonban számíthatunk rá, hogy dörgölőzéssel jelölik ki a területüket.

Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy az állat hátsó lába lebénul, ez a nem megfelelő táplálásra, a kalcium hiányra vezethető vissza elsősorban. Biztosítsunk számukra D-vitamint is, ami segít a kalcium felszívódásában.

 

Csincsilla: kedves, pufók és kíváncsi

Csincsilla: kedves, pufók és kíváncsi
Ha nem adjuk fel és kitartóan szelídítgetjük őket, hamarosan elbűvölő házikedvencekké válnak.

 

A csincsillák szeretnek a figyelem középpontjában lenni! Az azonban természetes, hogy eleinte szégyenlősek, félénkek. Ha nem adjuk fel és kitartóan szelídítgetjük őket, hamarosan elbűvölő házikedvencekké válnak.

Csincsilla: kedves, pufók és kíváncsi

Története

A csincsilla, ez a pufók, szürke mókushoz hasonlító barátságos kis rágcsáló Amerika felfedezésével, az Andok-hegységből indulva kezdte meg hódító körútját (csakúgy mint kollégája, a tengerimalac). Nevüket a chincha indiánokról kapták, akik vadásztak rájuk, húsukat megették, bundájukat pedig ruhaként, takaróként használták. Bár a csincsilla genetikailag egyik rágcsálófajra sem hasonlít, leszögezhetjük: gyönyörű, sötét szemei, kicsi, kerekded fülei vannak, hosszú, érzékeny bajusszal kombinálva.

Beszerzése

Tapasztalataim szerint a kereskedések nagynak tűnő választéka ellenére leginkább hobbi-csincsillatartótól érdemes kiscsincsillánkat beszerezni. A kereskedésekben igencsak borsos áron kapható bébicsinek ugyanis leggyakrabban a vérprofi tenyésztők "selejtes" bébicsinjei közül kerülnek ki.

Csincsilla: kedves, pufók és kíváncsiCsincsilla: kedves, pufók és kíváncsi

Az állat helyének kialakítása

A ketrec kiválasztásánál - tapasztalataim alapján - nem is annyira az alapterület, hanem sokkal inkább a ketrec magassága számít. Mivel az állatkák szeretnek ugrálni, a többemeletes (legalább 3 szintes),  szintenként minimum 40x50x60 cm nagyságú ketreceket ajánlom. A ketrecekbe helyezzünk el a fűtésszereléshez is használt, bújócskához kiváló és fekvőhelynek is alkalmas csöveket.

Etetés-itatás

Csak megbízható helyről vegyünk tápot, ami csakis és kizárólag csincsillatáp lehet. A nyúltáp (bár ugyanúgy néz ki, mint a csincsillatáp) nem alkalmas a csincsillák etetésére. Nagyon fontos a szárított, pormentes réti széna, bár a lucernát sokkal jobban szeretik (nyúltenyésztőktől beszerezhető), mindamellett sokkal egészségesebb.

Az, hogy megeszik-e a zöldségeket, teljesen csincsillafüggő. Elvileg szeretik a répát, szőlőt, dinnyét, de nagyon óvatosan füvet, salátát, káposztát vagy más zöldeket is adhatunk nekik. A vizüket hetente 3-4 alkalommal cseréljük.

Gondozás

A csincsilla 10-15 évig él, de léteznek 20 éves matuzsálemek is. Ezért csakis azoknak ajánljuk a csincsillát, akik az állat tartásával nem pillanatnyi szeszélyüket kívánják kielégíteni.

Csincsilla: kedves, pufók és kíváncsi

A csillák, rágcsálókollégáikhoz hasonlóan mindent megrágnak! Nem kímélik a könyveket, a tapétát, de még az elektromos vezetékeket sem! Ezt vegyük figyelembe, amikor kiengedjük őket a lakásban.

A csincsillák a legtisztább, legbarátságosabb kisállatok közé tartoznak, és NAPONTA fürdenek! Persze nem vízben, hanem egy speciális kvarcmentes homokban. Soha ne feledkezzünk meg a porfürdőről! Cserébe csincsillánknak jó lesz a közérzete, gyönyörű tiszta és fényes lesz a bundája.

A többi szőrmók állattal ellentétben a csincsilla almát - ha nincs szaga - elég hetente cserélni. Jómagam a zeolitot javaslom ammóniamegkötő hatása miatt.

Szaporítás

A nőstények kb. havonta ivarzanak. Ha ekkor nem termékenyülnek meg, arra csak a következő ciklusban lesz lehetőség. A vemhesség általában 109-120 napig tart, de a 111 nap a legjellemzőbb.

Csincsilla: kedves, pufók és kíváncsiCsincsilla: kedves, pufók és kíváncsi

A szülés után kb. egy hétig ne tegyünk be a mamának porfürdőt, nehogy összeszedjen valami fertőzést. A nőstények már 3 nappal az ellés után újra vemhesek lehetnek, ha nem különítjük el őket a hímtől. A kis csincsillákat 8-10  hetes korukban választhatjuk el az anyától.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.