Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az egyiptomi ugróegér (Jaculus jaculus)

Az egyiptomi ugróegér (Jaculus jaculus)
Mi ez? Olyan furcsán néz ki. Úgy néz ki, mint egy elefánt, egy egér és egy kengurú együtt. A fülei nagyok, mint egy elefántté. A mérete akár egy egéré. A lábai, farka és ugróképessége egy kengurúé. Több mint huszonöt fajta ugróegér létezik, ebből huszonkét fajta Ázsiában él.

Az egypitomi egérnek nagyon hosszú hátulsó lábaik vannak és a mellső lábaik pedig nagyon rövidek. Mindig egyenesen járnak vagy szökdelnek. Sokkal gyorsabban tudnak mozogni, mint egy ember. Akár hat láb magasra is felugorhatnak. Itt jön képbe hasonlóságuk a kengurúval. Sok szerencsét az üldözésükhöz! A farkuk jellemzően hosszabb mint a testük, és arra szolgál, hogy stabilan álljanak. Hosszú, selymes szőrük van és a legtöbb fajtának a pofáján fekete minta van.

Ugróegér (jeroba)
Sziasztok! Épp rólam beszélnek ...

 

Az ugróegér fajtái az alkalmazkodás mestereivé váltak. Képesek a sivatag szélsőséges hőmérsékletéhez alkalmazkodni, a nagyon forró napokhoz és a nagyon hűvös évszakokhoz egyaránt. Ha egy homokos övezetben élnek, akkor ahhoz alkalmazkodnak. Ha olyan helyen laknak, ahol heves esőzések vannak, akkor ahhoz a körülményekhez is alkalmazkodnak. Azok az ugróegerek, akik olyan régióban élnek, ahol nagyon hideg telek vannak, hibernálnak. A sivatag legforróbb részén teljesen elkábulnak és egyáltalán nem jönnek ki a lyukból.

Megtanulni elfogadni és tolerálni a szélsőséges változásokat egy olyan dolog, amit mi is megtanulhatnánk kis rágcsáló barátainktól.

Az összes sivatagi ragadozó az ugróegér természetes ellenségei közé tartozik. Cikk-cakkban ugrálnak, hogy megszabaduljanak a baglyoktól, kígyóktól, rókáktól és a többi ragadozótól. Az ugróegérnek legtöbbször sikerül megmenekülnie. Élettartaa hat év körül van, kétszer hosszabb, mint a patkányoké.

Ugróegér (jeroba)
Ki mert "nagyfülűnek" szólítani?!

 

Az ugróegerek lyukakban élnek. Különösen jól tudnak ásni. A rövid kis mellső lábaikat használják, hogy lekaparják a szemetet vagy homokot. Az erős hátsó lábaikkal a talajt tolják maguk mögé. Leggyakrabban csak egy ugróegér birtokol egy lyukat. A sivatagi hőségben betömik a lyuk nyílásait, hogy ezáltal tartsák kint a meleget. Télen azért tömik be a nyílásokat, hogy ne menjen be a hideg és téli lyukakat ásnak három méter mélyen a meleg elérése végett. Hasonlatos ahhoz, mikor egy házban bezárjuk az ajtókat.

Az ugróegerek nem isznak vizet. A szükséges nedvességet azokból a növényekből és magvakból nyerik, amelyeket elfogyasztanak. A gyökerek nedvességben gazdagok. Az anyagcseréjük is más azért, hogy a nedvességet a lehető legkreatívabb módon dolgozzák fel. A vizeletük nagyon koncentrált és magas a savtartalma.

Ez a rágcsáló a legtöbbször magányosan él. A fiatalok nagyon hamar elhagyják a szülőket és saját lyukat ásnak maguknak és nagy távolságokat tesznek meg élelem és új szállás után kutatva.

 

 

A kínai csíkos törpehörcsög (Cricetulus barabensis)

A kínai csíkos törpehörcsög (Cricetulus barabensis)
A kínai törpehörcsögök eredetileg Észak-Kína és Mongólia sivatagaiban élnak, de ritkán házikedvencként is előfordulnak. Azért ritkán, mert nagyon nehéz tenyészteni őket, és tartásukat számos országban korlátozzák, köztük az Egyesült Államokban is.

A kínai törpehörcsög jobban hasonlít az egérre, mint a hörcsögre. Kisebb, mint a szíriai hörcsög, de valójában mégsem törpehörcsög. A kínai hörcsögök a patkányszerű hörcsögök családjához tartoznak. Hosszabb a farkuk és hosszabb egérszerű testük van, mint más hörcsögfajtáknak. Felnőtt korukra 10-12 cm hosszúra nőhetnek. A kínai csíkos hörcsög általában szürkés-barna színű, gerince mentén fekete csík húzódik, a hasa pedig fehér. Annak ellenére, hogy régebben tartják őket fogságban, mint a szíriai hörcsögöt, csak két szín-mutációja van a normálishoz vagy vadon élőhöz képest, ez a domináns foltos és a fekete szemű fehér.

 

Cricetulus barabensis

 

Közismert, hogy a hörcsögök jól élnek párban, de a kínai törpehörcsögök kivételt képeznek ezen szabály alól. Két fiatal, korban összeillő nőstény nagyobb valószínűséggel fog jól együttélni , mint egy hím egy nősténnyel. A kínai hörcsögközösségben a nőstény a domináns nem, így a hím súlyosan megsebesülhet, sőt el is pusztulhat. Ha két hörcsögöt tartunk egy ketrecben, az azt jelenti, hogy kétszer annyi helyre van szükség. Egy hörcsögpárnak több szintre és búvóhelyre van szüksége. Ha van miből választani, a kevésbé domináns hörcsögnek van esélye elmenekülni a dominánsabb egyed elől.

Ezeket a hörcsögöket műanyag tartályban, vagy terráriumban kell tartani, mert egy drótketrecben fennáll annak a veszélye, hogy átbújnak a rácsok között. Kiszabadulhatnak és megszökhetnek, vagy beszorulhatnak a rácsok közé, ami traumatikus élmény mind a hörcsög, mind a gazdája számára.

 

kinai-csikos-torpehorcsog

 

A kínai törpehörcsög etetése hasonló a többi hörcsögfajtáéhoz. A magvakból és pelyhekből álló étrend felel meg neki a legjobban. Szereti a gyümölcsöket és zöldségeket is. A gazdik adhatnak kis mennyiségben kenyeret, vagy gabonapelyhet is. De adhatunk tücsköt és lisztbogarakat is neki. Vigyáttunk, semmit sem vigyünk túlzásba!

A többi hörcsögfajhoz hasonlóan a kínai törpehörcsögnek is állandóan szüksége van friss vízre. A vizespalack használata jobb, mert a tálban tartott vízbe forgácsdarabok kerülhetnek a szubsztrátumból.

 

csikos-torpehori

 

Bár a kínai csíkos hörcsögök 2-3 évig is élhetnek, nem mindig könnyű megszelidíteni vagy idomítani őket. ezek az állatok gyakran agresszívek, idegesek és agilisak. Képesek magasról leugrani, nagyon gyorsak, és meg tudnak szökni a ketrecből, ha az nem elég biztonságos. A kínai hörcsögök a mászás szakértői is. E figyelemreméltó tulajdonságaik miatt ők nem mindig ajánlottak 12 éven aluli gyerekeknek, és többnyire jobban beválnak házikedvencként, ha egyáltalán nem fogdossák őket. Kezdő rágcsálőó tartóknak nem ajánljuk!

 

A mogyorós pele (Muscardinus avellanarius)

A mogyorós pele (Muscardinus avellanarius) gondozása
A mogyorós pele (Muscardinus avellanarius) egy nagyon könnyen felismerhető vastag, szőrös farkáról, vörösessárga bundájáról és feltűnő fekete szemeiről.

Tenyésztése, etetése és gondozása

Éjszakai rágcsáló, fák odújában él, a telet átalussza. A macskák ritkán kapják el, az emberek általában akkor találnak rá, amikor felbolygatja a lakhelyüket.

 

 

El nem választott utódok

Ha mogyorós pele kölyköt találsz, a következő kérdések merülhetnek fel: Vissza lehet őket vinni a mamájukhoz? Még mindig ott van az anyjuk, esetleg megölték vagy elijesztették? Ez attól függ mi történt a fészekkel. Ha a fészket a bozót nyírása közben felfedtük, próbáljuk meg visszatakarni, majd menjünk távolabb és figyeljük meg visszajön-e az anya! Ne menjünk túl közel, használjunk távcsőt és várjunk legalább egy órát! Ellenőrizzük a szomszédos fákat, bozótokat, és ha a közelben megpillantjuk, legyünk türelmesek és adjunk neki időt, amíg biztonságosnak találja, hogy visszatérjen!

 

muscardinus-avellanarius


Elárvult, elhagyott kölykök

Ha az anyapele meghalt, illetve nem ad életjelet magáról, a kisállatokat melegbe kell tartani és el kell vinni valakihez, aki gondját tudja viselni! Egy meleg, gyapjú zokni vagy kesztyű megfelel ideiglenes fészeknek. Tűrjük be a felső részét, ruha csiptetővel biztosítsuk be, hogy ne tudjon kiszabadulni, és tartsuk közel a testünkhöz, hogy melegbe legyenek, amíg nem találunk egy kis dobozt! Béleljük ki a dobozt papírtörölközővel, és ha fáznak, helyezzük egy törölközővel becsomagolt meleg vizes üvegre őket! aztán vigyük el a pelebabákat egy állatmenhelyre!

 

Gondozásuk

A gondozási feladatokat legjobb, ha egyetlen személy végzi. Így megismeri az állatot és észreveszi, ha a viselkedése megváltozik valamiben. Ez az állatra is jó hatással van, és a gondozó tapasztalatai segíteni tudják ez elkövetkezőkben. Üveg vagy műanyag fedővel ellátott dobozban tartsuk a peléket! A mogyorós pele nagyon könnyen megszökik. Legalább 38 cm mély kell legyen azért, hogy mogyoró és nyírfa ágakat tudjunk beletenni, amin mászkálhatnak. Mikor még nagyon kicsik, tegyünk akváriumi melegítőt a tartály alá, és arra helyezzük a fészek anyagot! Béleljük ki papírtörölközővel, és rakjunk bele sok szénát, száraz leveleket és mohát!

 

mogyoros-pele

 

Etetés

Használjunk 1 ml fecskendőt 0,8 mm katéterrel, a tűt távolítsuk el! Egy centiméteresre vágjuk le, másképp a kölykök az egész tubus tartalmát lenyelik.

 

A mogyorós pele fejlődése

  • Újszülött - csupasz, rózsaszín, vak és gyámoltalan
  • Egy hetes - puha szürke bundája elkezd növekedni, szeme még mindig csukva van
  • Két és fél hetes - szürke, barna bunda, a szemei elkezdenek kinyílni
  • Három hetes - egyre többet eszik a mamától
  • Hat, nyolc hetes - önálló, homokos, szürkés sárga színű

 

Az első etetés

Használjunk Lectade- ot, vagy más hidratáló folyadékot! Ebből tegyünk egy cseppet a szájába, és a következő előtt győződjünk meg arról, hogy az előzőt lenyelte! A nagyon fiatalok 0.1-0.2 ml-t nyelnek le, a nagyobbak már 0.3-at. Jegyezzük fel az etetés idejét és a mennyiséget, a vizelést és az ürítést!

 

Tejjel való etetés

Minden etetés előtt mérjük meg az állatot! Használjunk Esbilacot, egy rész port és két rész lehűtött felforralt vizet! Készítsünk egy napra elegendő élelmet, keverjük össze, tegyük a hűtőszekrénybe, és etetés előtt mindig rázzuk jól fel! Az első nap egy csöpp Abidecet tegyünk hozzá! A nagyon fiatal egyedkenk 0.1- 0.2 ml-re van szükségük egy etetés alkalmával, az idősebbeknek 0.2-0.3 ml-re. Ne etessük túl őket, figyeljük a viselkedésüket, mérjük meg őket!

 

 

pele

 

Az elválasztás

Mikor a kölyköknek kinő a végleges bundájuk, adhatunk tömör ételt. A következőket szeretik: vegyes magvak, napraforgó tányér, aprított dió, mogyoró, szeder, felvágott alma, vadvirágok, a lonc virága és gyümölcse, galagonyabogyó, platán és kőris magvak, bükkmakk, édes gesztenye. Tegyünk vizet, illetve tejet is az étel mellé! Annyi vizet töltsünk a tálba, hogy éppen csak ellepje az alját, azért, hogy csak igyanak belőle, nehogy véletlenűl felszívják az orrukon!

 

A szabadba való visszaengedés

Ugyanott engedjük őket vissza a szabadba hol megtaláltuk, mert ez azt jelenti, hogy azon a helyen létezik egy mogyorós pele család, és fontos, hogy fenntartsuk a populáció egyensúlyát! Vannak erre kifejlesztett ketrecek is, amibőt több állat is kibocsátható egyszerre. Ha csak egyetlen mogyorós pelénk van, tegyük a dobozába, majd hagyjuk, hogy sajátmaga fedezze fel az új területet!