Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Afrikai fehér hasú törpesün

Afrikai fehér hasú törpesün
A fehér hasú törpesün (Atelerix albiventris) az egyik leggyakrabban tartott háziasított sündisznó. A sünök háziasítása 1980-as években kezdődött. A háziasítás következtében sokféle színes sün alakult ki, köztük az albínó és a pinto egyedek.

A fehér hasú törpesünön kívül még két fajt tartanak házi sünként: az Egyiptomi hosszúfülű, más néven Füles sünt (Hemiechinus auritus auritus) és az Indiai hosszúfülű sünt (Hemiechinus collaris). A sünök háziasítása 1980-as években kezdődött. A háziasítás következtében sok féle színes sün alakult ki, köztük az albínó és a pinto egyedek. Napjainkban is folyamatosan lesznek újabb és újabb színek. Ilyen új szín jelenleg a White face ( fehér arcú ) és a spottet face ( foltos arcú ) sünik és a reveres pinto.

 

Afrikai fehér hasú törpesün
Egy színváltozat: Tobiano pinto

Sün, mint háziállat?

 

Afrikai fehér hasú törpesün
Felnőtt nőstény
A háziasított süni ideális klímája a 22 fok. Ezeknél az állatoknál a hibernálás folyamata végzetes lehet, noha szabad társaik képesek rá és részleges téli álmot is alszanak. A hobbiállatként tartott sünöknél is észrevehető a passzívabb időszak, többet alszanak és kevesebbet is eszneka téli hónapokban. Viselkedésükön még mindig észrevehető a vadon élő sünök bizalmatlansága és vadsága. A folyamatos foglalkozás és barátságos közeledés hamar eredményt hoz, könnyen hozzászoknak az emberhez és ugyanilyen könnyen vissza is vadulnak, ha nem törődnek velük.

 

Mit eszik a fehér hasú törpesün?

Vadon élő fajtársaik főleg rovarokkal táplálkoznak. A kedvtelésből tartott sünöket főleg magas fehérje és alacsony zsírtartalmú jó minőségű macskaeledellel etetik. Ha nem megfelelő minőségű az élelem, akkor a sünik nagyon hamar vitaminhiányossá válhatnak, ami elsősorban a tüskéken észlelhető. Ilyenkor a tüskék puhák és hajlékonyak lesznek. Fontos a változatos fehérjedús élelmezésük. Ebben szerepelnie kell élő eleségnek is. Ez lehet gyászbogár lárva, tücsök, lisztkukac és szopós egér is. Adható nekik zöldség és gyümölcs is, főttojás, főtt máj, hal és darált nyers csirkenyak is. A sünök laktóz-érzékenyek, így a tej és tejtermékek a süni halálát okozhatják. Víz mindig legyen a süni előtt! Etetni az esti órákban célszerű, akkor aktívabbak.

 

Afrikai fehér hasú törpesün
Felnőtt hím

Féregtelenítés

A süniket ugyanúgy, mint a kutyákat 3 havonta féregteleníteni kell. Erre a legcélszerűbb megoldás a bőrre csepegtethető féregtelenítők egyike. Nagyon pontosan kell kiválasztani a megfelelőt, mert sok olyan szer van, ami halált okozhat, kevés az olyan, ami megfelelő. Nálunk erről egyelőre nincsenek információk, kevesen ismerik őket. Ha a süni rendszeres kert látogató célszerű ezekben az időszakokban gyakrabban féregteleníteni.

Afrikai fehér hasú törpesün
1 hetes kölykök
Szaporodás

 

A sünik tenyésztése, mint minden állaté, hatalmas felelősséggel jár. Nekünk kell gondoskodnunk a kölykök sorsáról, ha már nincsenek a mamájukra szorulva. Az udvarlás látványosan zajlik, a hím sípolva körbekergeti a nőstényt a ketrecben. A nőstény erőteljesen ellenáll, de előbb-utóbb úgyis hagyja magát. Az ellés idejére a hímet mindenképpen különítsük el, máskülönben könnyen lehet, hogy megöli a kicsiket!

A vemhesség ideje 34-36 nap, átlagosan 3-4 kölyök születik. Az újszülött kölykök csupaszon, vakon, pár centisen jönnek a világra, s teljesen az anyjukra vannak utalva. Az első tüskék hajlékonyak , haj-szerűek, s születés után, kb. két hetes korukra keményednek meg, az oxigén hatására. Az első két hétben gyorsan fejlődnek a kicsik, és folyamatosan figyelni kell az anyát és a kölyköket, még akkor is, ha erre az anya hangos pufogással és sziszegéssel reagál. Ügyelni kell rá, hogy mindig elegendő táplálék legyen az anya előtt. A picik három hetes koruk körül nyitják ki először a szemüket, ilyenkor már úgy néznek ki, mint a mamájuk, csak piciben. A 6-8 hetes kor a legfontosabb a szocializáció szempontjából. Ilyenkor a legfogékonyabbak a közeledésre. Végleges színűk 9 hetes korukra alakul ki.

 

Afrikai fehér hasú törpesün
2 hetes kölykök

Milyen lakóhelye legyen?

 

Afrikai fehér hasú törpesün
Albínó sünibaba
Minimális helyigényük fél négyzetméternyi terület. Lehet ketrecben és terráriumban is tartani őket. A ketrec egyharmadába egy alacsonyabb alomtálcába macskaalmot teszek, ide járnak homokfürdőzni és a dolgukat intézni, a többi részre forgácsot, nem préseltet, mert az túl poros és vakaróznak tőle. Még szalmát szoktam szórni nekik, fakérget, tőzeget. Mindenképpen kell egy házikó nekik, ahol nappal aludhatnak. Ha nem kapnak házikót, akkor a tálkájukat húzzák a fejükre vagy bármit ami mozdítható. Szeretnek játszani, a mókuskereket is szívesen használják, labdáznak és a papírguriga is kedvelt játékuk.

Mindenképpen át kell gondolni, mielőtt egy ilyen kisállat mellett dönt valaki, hogy valóban biztosítani tudja e neki mindazt, amire a szép és egészséges élethez szüksége van. Kölyköket is csak az vállaljon, aki fel van készülve rá. Nagyon sok örömöt okoznak gazdájuknak, ahogy a többi más házi kedvenc is .

 

 

Japán táncolóegér

Japán táncolóegér
Nem mindennapi látvány a japán táncolóegér: ellentétben az egyéb, egész nap alvó kisrágcsálókkal, ő fel-alá rohangálva, időnként táncra perdülve szórakoztatja közönségét.

Az örökmozgó japán táncolóegér kedvelt társállat, a kereskedők is nagyon szeretik. Népszerűségét apró termetének- a kifejlett példány mindössze 7cm és 15 gramm- és táncos lábainak köszönheti. Kifulladásig futkározik terráriumában és a szobában (ha ki merik engedni). Mozgásigényénél talán csak kíváncsisága és szeretetigénye nagyobb. Könnyen barátkozik és rokonaival ellentétben, egyáltalán nem harap.

Örökmozgó hajlama sajnos egy mesterséges genetikai beavatkozás következménye, melynek következtében az állat egyensúly-érzékelése nem megfelelően működik. Ezért az itatásnál fontos tudnivaló, hogy max. 1 cm magasan álljon tálkájában a víz, máskülönben akár bele is fulladhat.

Japán táncolóegér

 

Piciny testét fehér szőr borítja, melyet fekete vagy bézs foltok tesznek egyedivé. Magas szociális érzékekkel rendelkező állat (magyarul: magában magányos), ezért párban vagy kis csoportban érdemes tartani. A nőstények könnyebben tarthatók, de ha hímet szeretnénk- viszont egércsaládot nem -, akkor az feltétlenül legyen egyedül, ugyanis ha több hím kerül egy terráriumba, akkor gyakoriak lesznek a rangsorért folytatott harcok.

A táncolóegér várható élettartama 2-3 év. Hat hetesen válik ivaréretté, és a párzás után 20-22 napra születnek az utódok. Az alomszám általában 7-10, mely az életkor előrehaladtával általában csökken. Az újszülötteket és a mamát az első pár napban nem szabad zavarni, mert az egérmama idegessé és agresszívvá válhat, melynek a kicsik látnák kárát.

A parkett ördöge

 

Japán táncolóegér
Tartása egyszerű, csupán megfelelő nagyságú terráriumot igényel (minimum 55x40x35), hogy táncolási hajlamát kiélhesse. Lakásába faforgácsot vagy papírhulladékot tegyünk be alomként. A japán táncolóegér annak ellenére, hogy szeret a figyelem középpontjában lenni, nem veti meg a csinos kis búvóhelyeket sem - mégiscsak éjszakai állat- melyek elkészítéséhez a műanyag- vagy cserépedények a legjobbak.

A japán táncolóegér - mint minden egér - gyakorlatilag mindenevő, de legszívesebben növényi eredetű eleséget fogyaszt. Kedveli a díszállat-kereskedésben egyszerűen beszerezhető, kisrágcsálók számára készített magkeveréket. De nem sértődik meg, ha néha napján meglepjük dióval, mogyoróval. Az ilyen olajos magvak etetésével - magas zsírtartalmuk miatt - legyünk óvatosak, inkább csak kiegészítő eleségként és jutalomfalatként adjuk. A zöldségfélék és a gyümölcsök is kedvenc csemegéi között szerepelnek. Friss víz mindig legyen elérhető számára, itatóját naponta mossuk, töltsük!

Törékeny jószág, ezért ha szeretnénk felemelni, akkor azt egész testénél fogva tegyük! Soha ne emeljük fel farkánál fogva, ne szorítsuk szorosan magunkhoz, mert ez belső sérülésekhez vezethet. Okos, értelmes állat, még trükköket is taníthatunk neki! A jó bánásmódot pedig szeretetével és kedvességével viszonozza.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

törpesün tenyészet

(Laura, 2012.03.13 19:07)

Spinoso Hedgies afrikai fehérhasú törpesün tenyészet
www.spinosohedgies.atw.hu

Dökszi

(Bukisi88, 2012.01.05 18:53)

Ez jó