Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 kékmadár

A kékmadár
Ennek a színes észak-amerikai madárnak három fajtája ismert. Mindegyiket szép tollazatáért és különös énekéért csodálják.

A vörösbegyű és a mexikói kékmadaraknak pirosasbarna begyük van, ami kontrasztban áll kék tollazatukkal. Rokonuknak, a (hímnemű) hegyi kékmadárnak teljesen kék színű a tollazata. A vörösbegyű kékmadarak elsősorban a Sziklás-hegységtől keletre élnek, de az elterjedési területük Kanadától kezdve egészen Mexikóig és Hondurasig terjed. Szép tollazatukért és különleges énekükért csodálják őket. A vörösbegyű kékmadár New York és Missouri állam jelképe.

 

Szép tollázatuk van


A mexikói kékmadár a Sziklás-hegységtől nyugatra Kanadától Mexikóig található meg. A hegyi kékmadár is megtalálható Észak-Amerika nyugati részén - gyakran 2000 méter magasban vagy annál magasabban.

 

A kékmadár táplálkozása, szaporodása

 

A kékmadarak kis gyümölcsökkel táplálkoznak, valamint rovarokra, pókokra és más kis állatokra vadásznak fentről. A madarak először kiszemelik áldozatukat az ágon ülve, majd lecsapnak rájuk.
Tavasszal és nyáron párosodnak, amikor kis, tálalakú fészkeket raknak. A tojó négy vagy öt tojást tojik, és kb két hét után költi ki őket. A fiókák a fészekben maradnak, és mind a két szülő vigyáz rájuk még 15-20 napig. A kékmadarak egy évszak alatt néha kétszer is költenek. Néha előfordul, hogy a fiatal madarak az első költésből a fészekben maradnak, és segítenek a szülőknek a második költést gondozni.

A magasabban élő kékmadarak elmehetnek délre, ha a táplálék szűkössé válik, vagy a hőmérséklet túl hideg. Ebben a helyzetben a hegyi kékmadár általában alacsonyabban fekvő helyekre vándorol.

 

A kékmadarakat száma jelentősen csökkent a múlt évszázad során. A madárpopulációt fellendítette a madárházban való nevelés, ami egy időben sok parkban és lakások udvaraiban is népszerű volt.

 

A Timneh és a kongói jákópapagáj

A Timneh és a kongói jákópapagáj
A szürkepapagáj vagy jákópapagáj két fő alfaja a Timneh és a kongói, így felmerül a kérdés, hogy a vevő vagy a tenyésztő hogyan tehet különbséget közöttük?

A szürkepapagáj (másnéven jákópapagáj) két alfaja nagyon hasonló mind kinézetben, mind természetében, de vannak finom jegyek, amelyek segíthetnek egy potenciális vevőnek, tulajdonosnak vagy tenyésztőnek, hogy beazonosítsa, milyen madártípussal áll szemben. Fontos megjegyezni, hogy mindkét madár egyformán képes beszélni, trükköket megtanulni és mindkét madár nagy mértékben igényli a figyelmet és a szórakoztatást annak érdekében, hogy boldog és egészséges maradjon.

 

A Timneh jákópapagáj

 

A Timneh jákópapagáj egy picivel kisebb testű, mint a kongói jákópapagáj. A Timneh súlya általában 275-375 gramm között van, hossza pedig 30-31 cm között változik.

 

A Timneh jákópapagáj


A Timneh jákópapagáj másik megkülönböztető jegye a tollazata színe. A Timneh felsőtestének tollai sötétebb szürkék, a farka tollazata pedig általában sötétbarna színű.

Számos viselkedéskutató és tenyésztő úgy tartja, hogy a Timneh kevésbé érzékeny, mint a kongó. Időszakos megfigyelések során úgy a tulajdonosok, mint a tenyésztők egyetértettek abban, hogy a Timneh papagáj sokkal társaságkedvelőbb és kevésbé szeszélyes, mint a kongói jákópapagáj.

 

A kongói szürkepapagáj

 

A kongói szürkepapagáj (jákópapagáj) sokkal gyakoribb és elterjedtebb mint a Timneh. A kongói egy nagyobb testű madár, súlya 380 és 550 gramm között váltakozik, hosszúsága pedig körülbelül 32 cm. A kongói jákópapagáj szürke tollazata világosabb, mint a Timneh papagájé, farka pedig élénk piros színben pompázik.

 

A kongói szürkepapagáj


Egyes tenyésztők és tulajdonosok arról számolnak be, hogy kongói papagájuk hajlamosabb a tolltépésre és az öncsonkításra, mint Timneh papagájaik. Ezen állításokat még nem igazolta semmilyen tudományos kutatás, ezért a mindkét afrikai jákópapagáj alfajjal foglalkozók tapasztalataira kell hagyatkoznunk.

 

Mindkét szürkepapagáj alfajra vonatkozik

 

A szürkepapagáj mindkét alfaja nagyon okos és sok foglalkozást igényel. Mindkettő hajlamos a depresszióra és a tolltépésre, ha nem biztosítanak nekik megfelelő társaságot. A szürkepapagájok rombolóak és kíváncsiak, ami katasztrófához vezethet, ha nem felügyelik őket, miközben a kalitkájukon kívül tartózkodnak.

A szürkepapagájok sok különböző típusú játékot igényelnek, hogy ne unatkozzanak, amikor egyedül maradnak otthon. Sok szürkepapagáj speciális kalitkát igényel, hogy ne tudjon kiszökni és bosszút állni a a gazdi otthonán, amíg az távol van.

Kongói szürkepapagáj duplán


Ugyanakkor a szürkepapagáj mindkét alfaja összetett étrendet igényel egészsége érdekében, mivel mindketten hajlamosak a kalcium- és D-vitamin-hiányra és a zsírmáj nevű betegségre. Bármilyen madár - beleértve a szürkepapagájt - gondozásával kapcsolatos legszakszerűbb tanácsért mindig egy madarakkal foglalkozó állatorvoshoz fordulj!