Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A trogonok, a világ legszebb madarai

A trogonok, a világ legszebb madarai
A trogonokat gyakran nevezik a világ legszebb madarainak. Bár az ide tartozó összes faj madarai nagyon hasonlítanak egymáshoz, minden típusnak saját színe, mintázata és szokásai vannak. A hímek színesebbek, feltűnőbbek, mint a tojók.

A trogonok gyönyörű madarak, melyek a világ számos helyén megtalálhatóak. Közel negyven fajtája ismert a trogonfélék családjában.

Trópusi és szubtrópusi erdőkben, valamint nyílt területeken élnek. A trogonok Amerika északi részén, Közép- Amerikában és Dél-Amerikában, Afrikában és Dél-Ázsiában is megtalálhatóak.

Alakjukat tekintve nagyon hasonlóak, a trogonfélék (Trogonidae) családjába 17, a madarászok által nagyra becsült faj tartozik.

 

Trogon
Szárnyaira támaszkodik


A trogonfélék jellemzői

 


Azok a madárfajok, melyek a trogonfélék családjába tartoznak - ez tartalmazza a trogonokat és kvézálokat  - biológiailag nagyon hasonlóak. Mindegyikükre igaz, hogy jobban támaszkodik szárnyaira, mint a többi madár. Repülés közben táplálkoznak, leginkább héjatlan gyümölcsökkel, rovarokkal és más apró élőlényekkel. Számos faj esetében élőhelyüket az étrendjük határozza meg, mely néha igen monoton lehet, van olyan faj, mely főként rovarokkal táplálkozik, míg mások néhány apró gyümölcsfélével, például bizonyos bogyókkal. A trogonok lábai kicsik és gyengék, és a legalapvetőbb mozdulatokhoz is szárnyaikat használják. A hímek feltűnőbbek és színesebbek, mint a tojók. Sok fajtánál a tojók barnás színűek.

A trogonok üregekben, faodvakban fészkelnek. Minden faj esetében a tojó 2-4 tojást rak le, és majdnem minden fajnál a hím segíti a tojót úgy a költésben, mint a fiókák gondozásában. A fénylő szuruku (a legnépszerűbb trogonfajta) hímjének rendkívül hosszú farktollai vannak, ezek gyakran sérülnek a költési időszakban, mivel farkukra támaszkodnak, amikor bemennek az odúba.

 


A trogonok élőhelye

 


A legtöbb trogonfajta Közép- és Dél-Amerikában található, Mexikótól Argentináig, és a Karib-szigetek némelyikén, de két faj az Amerikai Egyesült Államok délnyugati részén él (füles trogon és elegáns trogon). Figyelemre méltó faj Amerikában a füles trogon (füles kvézálnak is nevezik), mely meg tud élni Amerika néhány keményebb éghajlatú vidékén is, mint az észak-mexikói sivatagok és a szomszédos Sierra Madre keleti részén fekvő fenyőerdők, valamint a fénylő szuruku, mely Dél-Mexikótól Panamáig megtalálható.

Trogon
Főként rovarokkal táplálkoznak

 

 


Az afrikai trogonfélék

 


Csak három trogonfajta él Afrikában: a Narina trogon (vagy kantáros trogon), a csíkosfarkú trogon és a szalagosfarkú trogon, mindhárom az Apaloderma nemzetséghez tartozik. Mindegyik az Egyenlítő mentén él, de a Narina trogon élőhelye kiterjedtebb, átfogva a kontinenst és többféle természeti környezetet foglal magába. A Narina trogonok megtalálhatóak Közép-Afrika dzsungeleiben és Dél-Afrikában egyaránt.

 


A trogonfélék családjának ázsiai fajtái

 


Ázsiában túlnyomóan trópusi erdővel borított területeken élnek: Dél- és Kelet-Indiában, Kínában, Indonéziában és a Fülöp-szigeteken. Az ázsiai fajok közül a vörösfejű trogon a legelterjedtebb. Bár az összes faj madarai nagyon hasonlítanak egymáshoz, minden típusnak saját színe, mintázata és szokásai vannak. A közép-amerikai országok, például Costa Rica, kedvelt helyei az ornitológusoknak, mert több különböző, egyedi színezetű madárfaj él ugyanazokon a területeken.

 

 

A lugasépítők: a madárvilág Casanovái

A lugasépítők: a madárvilág Casanovái
A lugasépítő madarak gazdagon díszített lugasokat építenek, így próbálják elcsábítani a tojókat. A díszítéshez bármit felhasználnak, ami elég színes és fényes ahhoz, hogy magára vonzza a figyelmet. A hímek csalfák: sok tojót elcsábítanak, de egyik mellett sem maradnak meg.

Virágok, kagylók és fényes tárgyak - melyik nő tud ellenállni ezeknek, főleg, ha kitartó és mesteri szerenádozás is jár hozzájuk? A lugasépítő hímek a csábítás mesterei, akik becsalogatják a nőstényt a díszesen épített lugasba- igazi agglegénylakás - ahol sor kerül majd a nászra. Miután célját elérte, a hím búcsút int párjának, mert az apaság idegen fogalom a lugasépítő számára. A randi-játék, minden valóságshow alapja, valahogy így játszódna le a lugasépítő madaraknál:

 

Lugasépítő
A nőstény válogat az udvarlók közül


-Madár-lány: 1-es versenyző, ha téged választanálak, hogyan nézne ki leendő lakhelyem?
-1-es versenyző: Nos, ha engem választanál, építenék neked egy díszes lugast, gyönyörű kék palack-kupakokkal.
-Madár-lány: 2-es versenyző, te is úgy gondolod, hogy a kék a kedvenc színem?
-2-es versenyző: Egyáltalán nem, a látványos lugast, amit építek neked, többszáz fehér kagyló fogja díszíteni.
-Madár-lány: 3-as versenyző, mit gondolsz, én kék, vagy fehér lány vagyok?
-3-as versenyző: Nos, én azt hiszem, a másik két versenyzőnek fogalma sincs rólad. Az én lugasomat a legcsodálatosabb rózsaszín szirmokkal fogom díszíteni, majd szerenádot adok neked híres, vízesést utánzó hangommal.
-Madár-lány: 3-as versenyző, lenyűgöztél, téged választalak!


Hogyan készül a lugas?


Ne gondold, hogy magazinunk súlyos antropomorfózisban (emberi tulajdonságok kivetítése állatokra) szenved! Az alábbi forgatókönyv valójában igen közel áll ahhoz, ami lejátszódik a lugasépítő madár udvarlása során. A hím bonyolult lugast épít nádból, melyet órákon át díszít, kölönböző tárgyakkal, melyeket a környéken talál: például kagylók, színes levelek, virágok, kövek, bogyók, műanyag kupakok, érmék vagy üvegdarabok. Szinte hihetetlen,de a hím általában egy színt választ, nevezetesen azt, amelyről azt gondolja, hogy a nőstény(ek)nek a legjobban fog tetszeni. Néha különböző színű tárgyakat gyűjt össze, de azokat külön csomókba rendezi.

 

Elkészült a nagy mű
Elkészült a nagy mű


Az esztétika a lugasépítők mindene. David Attenborrough is filmre vett egy ausztrál lugasépítő madarat építés közben. Több nőstény is gondodan megvizsgálta a kész lugast, miközben a hím előadott egy dalt és egy kis "táncot".


A lugasépítők remek hangutánzók


A lugasépítő-félék 20 fajából sokan remek hangutánzók. A Macgregor-lugasépítők például tudják utánozni a vízesés hangját, a disznóröfögést, sőt, az emberi csevegést is. De a legtöbb lugasépítő szívesen utánozza a többi helyi madárfaj hangjait is. A lugasépítő hímek nem csak a hangutánzás terén jeleskednek, hanem jó megfigyelők is. A legújabb vizsgálatok azt mutatják, hogy a hímek reagálnak arra, ha a tojók jelét adják annak, hogy kellemetlenül érzik magukat, ilyenkor enyhítenek az udvarlás intenzitásán. Fiatal és tapasztalatlan tojók könnyen fenyegetve érezhetik magukat, így a párválasztást más vonzó tényezőkre alapozzák, mint például a lugas minősége, a színválasztás, vagy a hang, az udvarlás intenzitása helyett.


A lugasépítő madarak életmódja


Sok hím kifesti a lugas belsejét szétrágott bogyókkal vagy szénnel, melyet a tojó megkóstol a lugas vizsgálata során. Filmre vettek egy hímet, amint szerenádot ad a lugast vizsgáló tojónak. A lugasépítő tojók azért válogatósak, mert meg kell szerezniük a legjobb genetikai zulajdonságokkal rendelkező hímet. Ezek ugyanis, miután céljukat elérték, magára hagyják a tojót. Nem vállalnak szerepet a szülői gondoskodásban, udvarolnak, de a párosodás után semmit nem nyújtanak a tojónak. Udvarolnak, elcsábítják, aztán továbbállnak.

 

Lugasépítő madár
A lugast folyamatosan szépítik


Hét évig tart, amíg elérik nemi érettségüket - ez körülbelül a fele, vagy egyharmada az életüknek, mivel élettartamuk 15-22 év. Emberi léptékkel ez azt jelentené, mintha a férfiak 23-35 évesen érnének be. Folyamatosan dolgoznak, énektudásuk és lugasépítési képességeik fejlesztésén, mivel a verseny kemény.

A fiatalabb madarak arra is vetemednek néha, hogy értékes tárgyakat lopnak a más lugasából a sajátjuk díszítésére. Erőfeszítéseik ellenére a fiatal hím lugasépítők tucatnyi nőstény látogatói közül esetleg egyet tudnak elcsábítani, de az is előfordul, hogy egyet sem, ha nincs szerencséjük. Idősebb hímeknél ellenben több tojó is körülnéz, némelyik többször is. Tapasztaltabb lugasépítő hím ily módon több tucat tojóval párosodik egyetlen időszakban. A kemény munka a végén kifizetődik. A lugasépítőt bonyolult párzási viselkedése teszi az egyik legösszetettebb magatartású madárfajjá.