Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Amazonpapagáj

Amazonpapagáj
Az amazonpapagájok kitűnő hang- és beszédkészséggel megáldott jószágok, és bár néha kicsit zsémbesek, azért igazán szeretetre méltóak.

Az Újvilágban őshonos, Kolumbusz Kristóf által elnevezett amazonpapagájok európai megjelenése a felfedező első hajóútjához köthető. Az Amazona nemzetségbe 27 különböző faj sorolható, néhányukból rengeteg van, másokat viszont a kihalás veszélye fenyeget.Középnagy-nagy testű papagájok, csőrük erős, szárnyuk és farkuk lekerekített. Sok porzótollal rendelkeznek, ami különleges, fajspecifikus illatot biztosít nekik. A fajok színe általában zöld, de a színek nagy keveredése figyelhető meg nemzetségükben.

 

Kékhomlokú amazonpapagáj (Amazona aestiva)
Kékhomlokú amazonpapagáj (Amazona aestiva)

Amazonpapagáj: az őstehetség

Az amazonpapagájok kitűnő hang és beszédkészséggel megáldott jószágok, és bár néha kicsit zsémbesek, azért igazán szeretetre méltóak. Tudományos kísérletek igazolják magas intelligenciájukat : képesek az összefüggő beszédre, hét szín megkülönböztetésére, valamint két előttük lévő dologról megállapítani, hogy azok azonosak-e vagy sem. A tudósok a hároméves gyermekekkel, a majmokkal és a delfinekkel azonos értelmi szintre sorolják őket. Energetikusak, jól szocializáltak és ragaszkodóak, még az ölelgetést sem bánják ! Éppen ezért nem tűrik, hogy elhanyagolják őket ! A gondatlan gazdit figyelmeztetésül néha jól meg is csípik ! Sok tulajdonos úgy vélekedik, ha amazonod van, olyan, mint-ha kutyád lenne, csak éppen szárnyakkal.

 

Sárgahomlokú amazonpapagáj (Amazona ochrocephala)
Sárgahomlokú amazonpapagáj (Amazona ochrocephala)

Venezuelai amazonpapagáj (Amazona amazonica)
Venezuelai amazonpapagáj (Amazona amazonica)
Magok minden mennyiségben

 

Táplálékának fő összetevői a napraforgómag (40%); a köles, a fénymag és a zab 10%-os mennyiségben, a kendermag, lenmag, búza, árpa, kukorica, dió és a mogyoró pedig 5%-os mennyiségben legyenek jelen a madáreleségben. Étrendjét célszerű kiegészítenünk friss gyümölccsel és zöldséggel, valamint lisztkukaccal is. Csak így biztosíthatjuk számára a megfelelő vitamin- és ásványianyag-mennyiséget. A csokoládét, az avokádót és az almamagot azonban kerüljük, ezek ugyanis számára mérgezőek !

Lehetőleg párban tartsuk, úgy biztosan nem fog unatkozni. Ha kalitkában tartjuk, naponta röptessük és engedjük, hadd mozogjon. A legjobb azonban, ha 10 köbméter lég-terű helye van, melyben ágak és játékok is vannak elhelyezve, ugyanis nagyon szeret játszani. Ha egyedül tartjuk, akkor 1 köbméter légterű kalitka is elegendő, de a mozgást számára is kell biztosítanunk ! Lakásban tartva gyorsan megszelídül és a család egyenrangú tagjaként fog viselkedni. 40-50 évig is elél, így sokáig élvezhetjük kedves kis társaságát.

 

 

Jákópapagáj

Jákópapagáj
A skarlátvörös farkú, hamuszürke testű jákópapagáj vagy más néven szürkepapagáj Nyugat-Afrikában honos. Könnyű szelídíthetősége és kiváló utánzókészsége miatt sajnos kedvelt csempészáru.

A jákópapagáj (Psittacus erithacus) hossza 33 cm, alapszíne halványszürke, fején és nyakán a tollaknak világosabb, hasán sötétebb árnyalatú szegélye van, a farcsíkja egészen világos, csaknem fehéresszürke. A szárnya 23-25 cm hosszú, a kézevezők sötétszürkék, a farkfedők, és a 8-9,5 cm hosszú farktollak korallvörösek. Az írisze sárgásfehér, fekete csőre 3,5 cm hosszú, a lába sötétszürke. A Nigériából származó példányok szárnyfedői sötétebbek, a Kongóból származók többnyire nagyobbak; időnként némelyik madáron lazacszínű fedőtollak láthatók, ez nem tekinthető mutációnak, inkább a tollazat színének változata.

A tojó nagyon nehezen különíthető el - míg a hím csupasz pofafoltja a szem mögött szögben végződik, a tojónál ez lekerekítettebb, az orrlikai kisebbek, a fej profilban kerekebb; míg a farktollak a hímnél "kilógnak" az evezőtollak alól, a tojónál rendszerint fedetten maradnak.

A fiatalok farka sötétebb vörös, alsó farkfedőik szürkék, csak a csúcsi részük vörös, íriszük előbb (körülbelül 4 hónapig) sötétszürke, majd világosszürke ( 1 éves korig), később sárgás, és körülbelül 2-3 éves korban veszi fel a végleges színárnyalatot. Amikor áttörnek a farktollak, ezek a hím fiókák esetében vörösek, a tojó fiókáknál sárgásabb árnyalatúak.

 

Jákópapagáj
Nagyon szelíd madarak

Élőhelye

Délkelet-Elefántcsontparttól folytatólag, kelet felé Nyugat-Kenyáig és dél felé Észak-Angoláig, Dél-Kongóig és Északnyugat-Tansaniáig, ezenkívül Fernando Poo és Principe szigete, ismert még egy izolált populáció a Kilimanjaro környékén.

Tápláléka túlnyomórészt az olajpálma (Elaesis guinensis) termése, ezenkívül magvak, diófélék, gyümölcsök, bogyók - néha tetemes károkat okoz a kukoricatáblákon. Hangja vidám füttyentésekből áll, ha megzavarják, mély, sercegő hangot hallat. Költési időszaka a megtelepedési helyétől függően változó, például Libériában áprilisra, Nigériában januárra esik. Költőhelyül a hatalmasra növő Terminalia-fák üregeit használja; a föld felett vagy 30 m magasan van az odú bejárata, a 3-4 tojásból álló fészekalja számára korhadó fadarabkák biztosítják a kellő páratartalmat. A fészekalja a bejárat alatt körülbelül 60 cm mélyen van, a tojó egyedül ül a tojásokon, a hím eteti a tojót és a fiókákat. Kotlási idő 4, kirepülési idő 10 hét, tojásméret: 39,5x31 mm.

Tartása

Ha esetleg egyedül tartjuk, legalább fél köbméter légterű volier, párban tartva ennek legalább négyszerese indokolt. Télen fűteni kell, a már beszoktatott madár tartózkodási helyén sem csökkenthető a hőmérséklet 15° C, illetve a páratartalom 60-70% alá. Helyes bánásmód mellett a jákó akár 100 évig is élhet. Táplálása a IV. séma szerint ajánlott, a szokásos kiegészítésekkel. Fürdési igénye elhanyagolható, de a langyosvizes permetet heti 2-3 alkalommal elfogadja. Köztudomású a jákópapagáj hang-, és beszédutánzó képessége, de igen nagy a szórás... Rossz bánásmód mellett, vagy súlyos betegség kiállását követően azonban mindent "elfelejthet" és az is előfordul, hogy nem szólal meg többé!

 

Jákópapagáj
Szerelmes jákópapagájok

Szaporítás

Tenyésztése megoldható - az első sikeres, fogságban való költetés Angliában volt, 1843-ban. Tudomásom szerint Hazánkban már többen is büszkélkedhetnek eredményeikkel, ehhez azonban nélkülözhetetlenek az alábbi feltételek:

 • megfelelő méretű volier - legjobb, ha ennek légtere legalább 3-4 m köbméter és abban elhelyezhető körülbelül 3 pár, amikor a harmonizáló párok kialakultak, ezek elkülöníthetők.
 • jó minőségű, változatos étrend
 • egészséges, fiatal, valódi pár(ok)
 • a madaraknak nyugalom

Ajánlott odúméretek: 60x30x30 cm, röpnyílás: 11 cm.

A költési időszakban az addig szelíd madár viselkedése megváltozhat, ne zavarjuk a nyugalmát!

 

 

Zebrapinty

Zebrapinty
Hazánkban a hullámos papagáj után a zebrapinty a leggyakrabban tartott szobamadár. A nem kellő gondossággal összeállított tenyészpároknak gyakran kel ki tollhibás, lábhibás, csőrhibás utódja, ami egyértelműen a szakszerűtlen tenyésztés következménye.

Elhelyezése

Ahogy a kedvtelésből tartott díszmadarak többségét, a zebrapintyeket is leggyakrabban kalitkában helyezzük el.

A díszállat-kereskedések a változatos formájú, anyagú, színű és méretű kalitkákat kínálnak. A választásnál figyelembe kell venni, hogy a zebrapinty nagy mozgásigényű, ezért egy párnak a minimálisan 50x40x30 cm-es kalitka javasolható. Ideális esetben a kalitka téglalap alakú, magassága kisebb legyen, mint a hossza.

Mivel a pintyek igen csak szemetelnek, ezért előnyös lehet az üvegbetétes kalitka. Praktikus továbbá, ha a kalitka alja tálcás, így könnyebben tisztítható. Hozzá kell tenni, hogy szinte már az összes mostanság kapható kalitka ilyen.

Az ajtónak akkorának kell lennie, hogy be tudjunk nyúlni, és könnyen meg tudjuk fogni szükség esetén a madarakat. Szükséges továbbá egy másik nyílás is, ahová a fürdetőt tudjuk felhelyezni, illetve egy harmadik, ahová pedig a fészket tudjuk illeszteni.

Ha mégsem kalitkába, hanem röpdében vagy madárszobában tartjuk a pintyeket, figyelni kell arra, hogy ne zsúfoljuk túl az állományt. Mivel a méret ezekben az esetekben engedi, faágakat is behelyezhetünk madaraink szórakoztatására. Kalitkában pedig ülőfával oldhatjuk meg, hogy legyen hova le-és felszállniuk, illetve csak pihenniük. A röpdében vagy a madárházban más, békés természetű madarakkal együtt is tarthatjuk a zebrapintyeket.

A lakásban, kalitkában tartott pintyeket jó időben kihelyezhetjük a teraszra vagy kitehetjük őket a kertbe, természetesen szélvédett, árnyékos más háziállatok számára nem elérhető, biztonságos helyre.

Etető, itató és fürdetőedények

Általában műanyagból készítik őket. Régebben üveg, sőt porcelán etető-és itatóedényekkel is találkozhattunk, de ez már a múlt.

Praktikus az automata etető-és itató berendezés, mely az állatok fogyasztásának mértékében adagolja a táplálékot. Higiéniai szempontból is ideális az automata itató, mivel zárt, így nem szennyeződik benne a víz. Akár 2-3 napra előre is fel lehet tölteni a kívánt mennyiséggel.

A zebrapintyek szeretnek fürdeni. Gyakorta naponta többször is fürdenek, ezért mindenképpen biztosítsunk számukra megfelelő alkalmatosságot ehhez. A díszállat-kereskedésekben kapható műanyag fürdető edényt tiszta szobahőmérsékletű csapvízzel töltsük fel. A rendszeresen tisztításról és vízcseréről ne feledkezünk el!

Etetés-itatás

A rendkívül igénytelen szobamadár alaptakarmányát muharmagból, fehérkölesből, vöröskölesből és fénymagból álló keverék képezi. Nagyon szívesen fogyasztja a zöldségeket: salátalevelet, tyúkhúrt, spenótlevelet, sárgarépa- és petrezselyemzöldet stb., melyeket mindig kicsit fonnyasztva adagoljuk! Időnként megkínálhatjuk főtt tojással vagy sajttal is, ezeket reszelve szokás adni.Vidám természetű, élénk mozgású, szívesen fürdik.

 

Zebrapinty
Ahogy a kedvtelésből tartott díszmadarak többségét, a zebrapintyeket is leggyakrabban kalitkában helyezzük el.

A táplálás a házi kedvencek tartásának egyik legfontosabb része. Ha tisztában vagyunk az adott fajta táplálkozási szokásaival és igényeivel, valamint számukra biztosítjuk is azokat, akkor nagy valószínűséggel ebből nem fog egészségügyi probléma adódni.

A zebrapinty táplálékának négy fő alkotóeleme van.

 • magok, magkeverékek
 • zöldeleségek
 • lágyeleségek
 • ásványi anyagok

Magok, magkeverékek

A magkeverékek legfontosabb részét képezi a muharmag és a fénymag. Fontos továbbá a köles is, ami lehet fehér vagy vörös. A fehér azért jobb a madár számára, mert puhább a héja, így könnyebben tudja meghámozni. A díszállat-kereskedésekben kapható magkeverékek ezeken kívül még más magokat is tartalmaznak, a madár számára ideális arányban.

A fent említett összetevőkből /ha otthon akarjuk összeállítani a táplálékot/ a következő aránnyal kell számolni:

 • 20% köles
 • 60% muhar
 • 20% fénymag

A zebrapintyek kedvelt csemegéje a fürtös köles. Ezt felakaszthatjuk a kalitkára (kb. 20 cm hosszú) és a madarak kedvükre csipegethetnek belőle. Külön jó benne, hogy a természetes táplálékszerzéshez hasonlóan juthatnak így hozzá madárkáink e finom csemegéhez.

Nagyon fontos, hogy ne etessünk régi, poros esetleg gombás magvakat a madarakkal, mert az komoly betegségek kialakulásához, esetleg pusztuláshoz is vezethet. Mindig azonos, megbízható helyről vásároljuk az eleséget.

Zöldeleségek

Rendszeres etetésük nagyon fontos. A téli hónapokban a magokat is kicsíráztathatjuk, így pár nap alatt vitamindús zöldeleséget kaphatunk. Nyáron, amikor könnyen hozzáférhetünk a zöld növényekhez, részesítsük előnyben a tyúkhúrt, salátát, parajt és a pásztortáskát. Gyümölcsöt, zöldséget is adhatunk nekik, például egy szelet jól megmosott almát vagy sárgarépát tehetünk a kalitka rácsai közé.

Lágyeleségek

Nem feltétlen fontosak, de változatosabbá tehetjük velük pintyeink étrendjét. Főtt tojást összetörünk belekeverünk egy kis darált kekszet vagy reszelt sárgarépát, amit hígíthatunk egy kis tejjel és máris kész a kiváló lágyeleség. Vigyázzunk azonban, hogy a romlásveszély miatt egyszerre csak kis adagot tegyünk ki a madaraknak, a maradékot pedig tároljuk hűtőben.

 

Zebrapinty
A lakásban, kalitkában tartott pintyeket jó időben kihelyezhetjük a teraszra vagy kitehetjük őket a kertbe, természetesen szélvédett, árnyékos más háziállatok számára nem elérhető, biztonságos helyre.

Ásványi anyagok

Egyes ásványi anyagok a szervezet számára nélkülözhetetlenek. Zebrapintyeknek nagyon fontos a megfelelő kálcium (Ca) és foszfor (P) ellátottság, hasznosulásukhoz pedig a D3 vitamin elengedhetetlen. Természetesen lehet kapni előre összeállított ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmazó keverékeket -ez igen praktikus-, de ha mi szeretnénk előállítani arra is van lehetőség. A főtt tojás héját szárítsuk, majd zúzzuk porrá, majd keverjük bele az eleségbe. A kalitka aljára szórt homokkal is megfelelő eredményt érhetünk el.

Ez az eredetileg Ausztráliában élő, 11-12 cm nagyságú, tetszetős külsejű madárka a háziasításnak köszönhetően olyan változatos színekben jelenik meg manapság a szaküzletekben, hogy a tájékozatlan madárkedvelő igencsak meghökken és elcsodálkozik rajta. Ma már a kontyos változat sem ritkaság.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Buy Augmentin On Line Ellaspind

(Ellsona, 2019.10.08 21:55)

Viagera <a href=http://corzide.com>buy viagra online</a> Cheap Fertility Drugs Online Best Canadian Pills Buy Generic Orlistat 120mg Online

Can I Get Prednisone Over The Counter Ellaspind

(Ellsona, 2019.03.17 00:53)

Cialis 10mg Boite De 4 Prix Vorhofflimmern Levitra Vente De Cialis France <a href=http://genericcial.com>online cialis</a> Viagra Del Lavoro