Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rozellapapagáj: fürdik, rágcsál és fémesen csipog

Rozellapapagáj: fürdik, rágcsál és fémesen csipog
A rozellapapagáj az egyik legelterjedtebb ausztrál laposfarkú papagáj fajta. Ausztrália délkeleti részén honos. Hegyvidéki erdőkben lakik 1200 méteres tengerszint feletti magasságig, de a fás szavannákon is előfordul. Olykor városi parkokban is felbukkan.

A rozellapapagáj (platycercus eximius) szárnya 15,5 cm hosszú, középső szárnyfedői feketék, az evezők külső zászlói és az alsó szárnyfedők kékek, a farka 16 cm hosszú, a középső tollak sötétzöldek, némi kékes árnyalattal, a külső tollak halványkékek, fehér csúcsi résszel, az alsó felület kék. Írisze sötétbarna, csőre 1,6 cm hosszú, szürkésfehér, a lába szürke.

A tojó fején és begyén a vörös szín halványabb és kisebb kiterjedésű, pofafoltja kicsit szürkésebb lehet, a szeme körül néhány barnássszürke toll van, szárnyának alsó felületén a fehér szalag jól látható. A fiatalok a tojóra hasonlítanak, tarkójuk zöld, 1 éves korban színesednek ki.

Rozellapapagáj: fürdik, rágcsál és fémesen csipog
A rozellapapagáj a partmenti és hegyvidéki (legfeljebb 1250 m), fákkal nem sűrűn borított területet kedveli

Életmódja

 

A partmenti és hegyvidéki (legfeljebb 1250 m), fákkal nem sűrűn borított területet kedveli, gyakran látható a városok útjain, parkjaiban és családi házak kertjeiben, párban vagy kisebb csoportokba verődve. Ha kemény a tél, egy-egy táplálékkal bővebben ellátott helyen 50-100 rozellapapagáj is összeverődik. Röpte elég gyors, hullámzó jellegű, hangja kellemes és jellegzetes kvít-kvít (kis sext), fémes csipogás; vészjele éles, átható. Szeptember és január között költ faüregekben, halott fa is alkalmas számára. Kotlási idő: 19 nap, többnyire a 10. naptól a hím is részt vesz a fiókák etetésében, kirepülési idő 5 hét, fészekalja 4-9 tojás, ezek méretei: 28x22 mm.

Nem béketűrő madár

Aktív természetű, jól repülő, kemény madár, szívesen fürdik és rágcsál friss ágakat, más madarakkal szemben kevésbé béketűrő, különösen a költési időszakban. Szívesen keres eleséget a talajon, érdemes időnként féregűző kúrát végezni. Voliermadár, a röpde légtere legalább 4 köbméter legyen. Alvásra illetve fészkelőodúnak 22x22x60 cm méretű fadoboz, vagy kivájt fatörzs ajánlott, ferdén elhelyezve, a röpnyílás: 8 cm.

Tenyésztése

1870 óta költ az európai kalitkákban, szaporodó képességét hamar eléri és sokáig megtartja. Már kora tavasszal jelzi a hím, izgatott tollfelborzolással, farkának széttárásával, "gigigigi" kiáltással, ismételt eleségkínálással, hogy kezdődik a költési időszak. A hím a fiókák etetésében is részt vesz, mint már korábban említettük. A fiatalok kirepülés után 2 héttel önállóak, ezt követően 1-2 héttel érdemes őket leválasztani.

 

 

Hullámos papagáj

Hullámos papagáj
Az egyedül tartott papagájok gyorsan megszelídülnek és kezessé válnak. Kellő türelemmel egyes egyedei döbbenetes mennyiségű szó kimondására képesek.

Kétségtelen, hogy ez a madár csinálta Európában a legnagyobb karriert. Hosszú évek óta a legkeresettebb szobamadár, és ennek megfelelően sokan is tenyésztik, hiszen ennek a madárnak mindig van piaca!

Története

Ausztráliai hazájában olyan közönséges madár, mint nálunk a veréb. Nagyfokú mozgékonysága miatt tágasabb kalitkában történő elhelyezése mellett is célszerű időnként a szobában kiengedni, hogy kedvére repülhessen.

Leírása

Szép színén kívül - ami a tenyésztési munka eredményeképpen ma már körülbelül 160 féle változatot jelent - rendkívüli idomíthatósága és hangutánzó-képessége helyezi a kedvtelésből tartott madarak között a dobogó legfelső fokára. Mindamellett rendkívül szívós, igénytelen madár is. Annak ellenére, hogy hazájában nem megy ritkaságszámba a 40 °C-os meleg sem, nálunk fűtetlen helyen is átvészeli a hidegebb teleket is. Persze azért a szobahőmérséklet a legmegfelelőbb a számára!

Hullámos papagáj
A hullámos papagáj rendkívül játékos madár
A hullámos papagáj helyének kialakítása

 

Az egyedül tartott papagájok javarésze gyorsan megszelídül és kezessé válik. Kellő türelem mellett egyes egyedei döbbenetes mennyiségű szó kimondására is képesek, amelyek összekeverésével nagy gyönyörűséget képesek szerezni az őt hallgató gazdinak. A hullámos papagáj rendkívül játékos madár. Ezért a kalitkájába behelyezett mindenféle mütyürkét, játékot, hintácskát, mászókát hamar használatba veszi, még akkor is, ha az első pillanatban gyanakodva pislog az új szerzeményre. Rendkívül mókásan néz ki a madárka, amikor fejét szabályosan beledugva a csengőbe, fáradhatatlan szorgalommal mondja a monológját.

Etetés-itatás

Tápláléka: vörösköles és zab keverékéből álló mageleség, amely mellett szívesen fogyasztja a fürtöskölest, hántoltzabot, fénymagot is. Feltétlenül adnunk kell számára némi zöldeleséget: salátát, tyúkhúrt, kelkáposzta levelét, gyermekláncfüvet, reszelt nyers sárgarépát, sóskát, spenótot, sárgarépa zöld levelét stb.

 

Hullámos papagáj
Szereti a fürtöskölest
Naponta a friss ivóvíz is elengedhetetlen. Ez a faj ritkán szokott az úgynevezett madárfürdőben lubickolni! Egyes források szerint az esőtől nedves faleveleken elégítik ki a vad példányok ezt az igényüket. Ennek ellenére azért akad olyan példány, amely szívesen megmártózik az itatóedénykében is.

Gondozás

Felhívnám a figyelmet, hogy nem csak a hímek képesek a beszédre! Az igaz, hogy közöttük gyakoribb a tehetséges példány, de a tojók is megtanulnak beszélni (saját magam is tapasztaltam több esetben) és a hímek közül sem jelenthető ki egyértelműen, hogy mindegyik képes rá. Különösen, ha nem eléggé fiatalon kezdünk vele foglalkozni, van nagy esélyünk a kudarcra.

Élettartama általában 10 év, de hallottam egy 17 évig élt példányról is.

Szaporítás

Tenyészállatnak egészséges, ép tollazatú, lehetőleg azonos színű, de legalább egymással harmonizáló színű, egyéves egyedeket kellene kiválogatni. Méghozzá úgy, hogy ne legyenek egymással rokoni kapcsolatban, és el is fogadják egymást. Ugyanis ez a madár párválasztó! Csak akkor várhatunk tőle eredményes költést, ha a kiválasztott egyedek párba állnak!

 

Hullámos papagáj
Ausztráliai hazájában olyan közönséges madár, mint nálunk a veréb

Ha sikerült a megfelelő párt összehoznunk, gondoskodnunk kell számára a megfelelő fészkelési alkalmatosságról, amely madarunk esetében egy 17x17 cm alapterületű, 20-25 cm magas faládikó, teljesen zárt, egyik oldalán körülbelül 15 cm magasságban 5 cm átmérőjű búvónyílással. Nem árt, ha kívülről a búvónyílás alá egy körülbelül 5-6 cm hosszú ülőrudat is helyezünk, továbbá jó, ha az odú teteje nyitható is! Fészekanyagnak egy marék fűrészpor vagy faforgács szolgál. Nem több! Ha több a fészekanyag, a madár belekeveri a tojásokat, hol az egyik, hol a másik hűl ki, aminek a vége az eredménytelen kelés!

Ha az összeállt pár kondíciója is megfelelő - nem soványak, nem kövérek -, a tojó rövidesen bejár a fészekbe, sokszor a hím is. A fészekalj általában 5-6 gömbölyded, fehér tojásból áll, amelyeket a tojó kétnaponként tojik. Sokszor már az első tojás lerakása után elkezdi ülni azokat. Csak a tojó kotlik! A hím eteti a kotló tojót, majd a kikelt fiókákat is. A fiókák 18 nap után kelnek ki a tojásból, sok esetben két-két napos különbséggel, ahogy a tojó a tojásokat lerakta. A fiókanevelés eredményességét a kikelt fiatalok közti ily módon keletkezett fejlettségi különbség nem befolyásolja! Az erősebb fióka eteti a gyengébbet! Mindkét szülő szorgalmasan eteti a kicsiket. Feltétlenül adjunk ilyenkor az etető madárnak tojásos lágyeleséget!

 

Hullámos papagáj
A fiókák 18 nap után kelnek ki a tojásból
A lágyeleséget naponta többször is adjuk - mindig frissen - a madarak elé, a fogyasztás mértékének megfelelően. Természetesen a mageleséget ilyenkor is ugyanúgy etetjük a szülőkkel, mint egyébként, ugyanis különösen a tollasodó fiatalokat egyre inkább maggal is etetik a szülők!

A fiókák mintegy 28 napos korukban hagyják el először a fészket. Erre az időre teljesen ki kell tollasodniuk, noha a farkuk még sokkal rövidebb a véglegesnél. Ilyenkor kell nagyon figyelni rájuk, mert az új fészekrakáshoz készülődő tojó gyakran agyonveri a már kirepült, de a fészekbe erőszakkal visszaigyekvő fiatalokat. Ha ilyet észlelünk, vagy az odút vegyük le, vagy a hímet és a fiókákat helyezzük máshová mindaddig, amíg a fiatalok nem tanulnak meg önállóan enni. Ez a kirepülést követő második hét végére elkövetkezik. Csak ekkor lehet a fiókákat véglegesen elválasztani! A különválasztást követően mintegy két hétig még adjunk mindennap lágyeleséget is.

Az adag csak ettől kezdve csökkenthető és térhetünk át a felnőtt madarak szokásos étrendjére. Ne erőltessük túl a madarakat a folyamatos keltetéssel! Három fészekalj sikeres felnevelése után célszerű az öregeket pihentetni. Ez történhet a fészek egyszerű eltávolításával vagy az öreg madarak közös röpdébe történő áthelyezésével egyaránt (ahol persze fészkelési lehetőség nincs).

 

 

Rózsásfejű törpepapagáj, a példamutató szerelemmadár

Rózsásfejű törpepapagáj, a példamutató szerelemmadár
Az Afrikából származó, kellemes külsejű madárka hazájában egyáltalán nem nevezhető ritkának. Az egész földön ismerik és kedvelik ezeket a kistermetű, szép küllemű és érdekes madarakat.

Története

A telepesveréb és a szövőmadár fészkeit foglalja el előszeretettel költés céljából. Noha testhossza nem éri el a hullámos papagáj hosszát, mégis jóval nagyobbnak tűnik, mert rövid faroktollaival szemben teste jóval vaskosabb és ezen belül is a feje aránylag sokkal nagyobb.

Leírása

Tollazatának színében a zöld dominál, de feje erős rózsaszínbe hajló és felső farokfedőtollainak kék színe is eléggé szembeötlő. A hím és tojó színe egyforma, ezért a nemeket megkülönböztetni ránézésre nagyon nehéz.

 

Rózsásfejű törpepapagáj, a példamutató szerelemmadár
Tollazatának színében a zöld dominál

Beszerzése

Nagyobb állatkereskedésekben, illetve tenyésztőktől szerezhető be. A kereskedések általában kb. kétszeres áron adják a tenyésztőkhöz képest.

Az rózsásfejű törpepapagáj helyének kialakítása

Elhelyezésére egy közepes méretű kalitka is megfelel, amelybe feltétlenül helyezzünk hintát, mert azt nagy előszeretettel használja valamennyi. Nagyon szeret rágni, ezért célszerű számára kisebb faágacskát behelyezni, amin kedvére elrágcsálhat.

Etetés-itatás

Tápláléka megegyezik a hullámos papagájéval, de azt egészítsük ki még napraforgómaggal is. Fogyasztása kicsi, ezért esetleg úgy tűnhet, hogy nem is eszik a madár. Persze ezt megcáfolja erőteljes kondíciója. Igaz, elhízott példánnyal még nem találkoztam.

Gondozás

Beszélő rózsásfejű papagájjal még nem találkoztam, de szelíd példány már volt a kezemben, habár ez sem nevezhető túl gyakori esetnek. Aki arra számít, hogy a hullámos papagájhoz hasonló produkciókat fog a rózsásfejű papagája elkövetni, az csalódni fog.

Párválasztó madár! Egyes források szerint, ha a kialakult pár egyik példánya valami okból elpusztul, többé nem hajlandó másik madárral párba állni, ezért szokták szerelemmadárnak is nevezni. Átlagos élettartama jó tartás mellett 10 év.

 

Rózsásfejű törpepapagáj, a példamutató szerelemmadár
Újszülött rózsásfejű törpepapagáj

Szaporítás

Költéshez megfelelő számára a hullámos papagájokhoz használt zárt fészekodú is, amelybe gondosan behordja a felkínált fészekanyagot (fűzfavessző-darabkákat, fürtösköles szárdarabkákat stb.). Fészekalja 3-6 tojásból áll, amelyből 21-22 napi kotlás után kelnek ki a fiókák. A fiókaneveléshez elengedhetetlen a lágyeleség. A fiókák körülbelül 35 napos korukban hagyják el a fészket, rendszerint teljesen kitollasodva, de homlokukról még hiányzik a rózsaszín tollazat. Végleges színüket csak a fiókatollak levedlése után, körülbelül 6 hónapos korukban nyerik el. Ha a kirepülést követően meggyőződünk arról, hogy a fiatalok már önállóan tudnak enni (a szülők már nem etetik őket), célszerű elkülöníteni őket a szülőktől.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

zsögödi nagy imre 143

(csiszer emőke, 2014.09.03 12:00)