Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nimfapapagáj

Nimfapapagáj
Ausztráliai hazájában olyan közönséges ez a madár, mint nálunk a varjú. Mindenütt megtalálható a városi parkoktól az őserdőkig. Európába feltételezhetően a hullámos papagájjal egy időben kerülhetett és könnyű tenyészthetősége miatt a madárkedvelők hamar felfedezték előnyeit.

A nimfapapagáj (Nymphicus hollandicus) nagyságát tekintve körülbelül a gerléhez hasonlítható, bár farka lényegesen hosszabb. Így a nagyobb testméret miatt a hullámos papagájjal szemben a szerencsés gazdi egy igazi nagypapagáj tulajdonosának érezheti magát anélkül, hogy komolyabb kiadásba kellene vernie magát, mert a jó szaporodóképességnek köszönhetően a madár ára is elég alacsony. És ha még beszámítom a fejtetőn ékeskedő bóbitát is, egészen olyan, mint egy igazi kakadu, amelynek közeli rokona! Beszerzése

Könnyű szaporíthatósága miatt ma már a legtöbb állatkereskedésből beszerezhető. Vásárláskor figyelembe kell venni, hogy ez a madár akár 25-30 évig is elél.

Az állat helyének kialakítása

 

Nimfapapagáj, Nymphicus hollandicus
A nimfapapagáj tartása nem okozhat gondot, mert viszonylag kis kalitkában (25x50x50 cm) is jól megvan, ha naponta kis időre kiengedjük, hogy röpködhessen.

A nimfapapagáj nem érzékeny, nem kényes, de azért ne helyezzük a huzatba, ne tegyük ki a tűző napsütésbe! Hazai tapasztalatok szerint, ha ősszel fűtetlen helyiségben hagyjuk, még akkor is minden károsodás nélkül áttelel, ha a hőmérséklet a fagypont alá süllyed. De ilyen esetben naponta legalább kétszer langyos ivóvízről kell számára gondoskodni.

Etetés-itatás

Eleségként beéri a hullámospapagájoknak készített vörösköles-zab keverékkel, ha adunk mellette mindennap egy-egy evőkanálnyi napraforgómagot is. Ezenkívül szívesen fogyasztja a szokásos zöldeleségeket: salátalevelet, tyúkhúrt, sárgarépa zöld levelét, reszelt nyers sárgarépát, almát, körtét stb. Időnként adhatunk neki reszelt főtt tojást is, de vigyázzunk, nehogy túletessük! Mármint, hogy csupa jó szándékból annyit adjunk ennie, hogy elhízzék, mert előfordulhat, hogy emiatt akár teljesen röpképtelenné is válik.

Sokan étvágytalannak, betegnek képzelik madarukat, mert keveset eszik. Egy ekkora testű madártól többet várna az ember.

 

Nymphicus hollandicus

Természetesen ez a madár is igényli a naponta friss ivóvizet, de fürdetőmedencét ne függesszünk fel neki. Még soha nem észleltem, hogy fürdött volna ilyenben, már csak azért sem, mert a kisebb madarak számára készített hazai forgalmazású alkalmatosságokba bele sem férne. Viszont különösen a nyári nagy melegek idején nagyon szívesen vette a madár a vízzel történő lepermetezést, gyenge zuhanyozást. Először nem tudta, mit is akarok tőle, de később már örömmel rázta magát a reá permetező vízben, majd a zuhanyozás után vidáman tollászkodott.

Gondozás

Ha kellően fiatal példányt sikerül beszereznünk, rövid "rábeszélés" után egészen kezessé, szelíddé válik. Tudomásom van több olyan példányról, amelyik naponta rendszeresen az "asszonya" vállán ülve végignézi a TV-műsort, és hogy valóban nézi is az eseményeket, az is bizonyítja, hogy bizonyos képek, hangok (főleg állatok, madarak) észlelése esetén hangosan reagál is az eseményekre.

Fel kell hívnom a figyelmet, hogy ez a madár is szívesen rág! Tehát legalább egy csonterősítő (csőrkoptató) befüggesztése feltétlenül szükséges. Még jobb, ha gyümölcsfaágat - nem permetezettet - lógatunk be neki, hogy kirágcsálhassa magát! Vigyázzunk, mert a szobanövényeket is előszeretettel megrágja! Ez pusztulásához is vezethet, ha mérgező szobanövényeket tartunk (Pl. Dieffenbachia, Datura).

 

Nimfapapagáj

A fiatal példányok könnyen idomíthatóak. Tucatnál több olyan példányt sikerült az elmúlt két esztendőben felnevelni, amelyek vonakodás nélkül jöttek a kezemre, megadóan tűrték, hogy a hátukat simogassam. Kifejezetten élvezték, ha a fejüket, tarkójukat vakargattam, ezt a jutalmazást jobban értékelték mindenkor, mint egy-egy jó falatot. Ezek a példányok szívesen üldögéltek a vállamon, miközben én ide-oda járkáltam, végeztem a munkámat, vagy éppen az írógép billentyűit ütöttem. Ha néha repültek is egy-egy kört, visszatelepedtek a vállamra, fejemre, hagyták magukat megfogni, ha vissza akartam őket tenni a kalitkájukba. Nem csíptek, pedig ez a madár nagyon tud ám csípni!

Fel kell azonban hívnom a figyelmet, hogy a 12 madárból csak 4 szólalt meg! Ez egyértelműen mutatja azt is, hogy a tanulékonyság a madár egyéni képességén is múlik, ne gondoljuk, hogy minden madár meg fog tanulni beszélni! Sőt ha az egyik netán akár 20-25 szót is kimond, nem jelenti azt, hogy a másik is képes erre. Ne várjunk el a madártól számára lehetetlen produkciót.

Szaporítás

A hullámos papagájhoz hasonlóan szaporítható.

 

 

 

 

Fischeri törpepapagáj

Fischeri törpepapagáj
Afrikából származó törpepapagáj, őszibarackfejű papagájnak is hívják. Miként a többi szemgyűrűs törpepapagájnak, a fischerinek is számos színváltozata létezik.

Színe az albínótól a sötét, szürke és olív színeken át, a pasztell, palid és dilute mutációkig sokféle lehet.

Minimális helyigénye:

  • párban tartva 40 x 80 cm alapterületű 70 cm magasságú
  • több pár együtt tartható kolóniában

Tápláléka:

  • vörösköles, fehérköles, sárgaköles, fénymag, zab, csíkos napraforgó, kevés kendermag, fürtösköles
  • sárgarépa, alma, gyümölcsök, fűfélék, kevés saláta
  • lágyeleség, sajt

 

Fischeri törpepapagáj
A rózsás és a feketefejű fajták után a harmadik legelterjedtebb törpepapagáj a tenyésztők körében, szobamadárnak is szívesen tartják. Elsősorban, miként a többi agapornisnak is párban javasolt a tartása, a párok ragaszkodása példaértékű, az angol lovebird elnevezés e fajtára is igaz. Az odú béleléséhez különböző vastagságú szomorú fűzfa gallyakat helyezzünk el a kalitkába, amit a papagáj erős csőrével felapróz és csőrében szállít a fészekbe. Rendszeresen biztosítsunk számára faágat a fészeképítésen kívüli időszakokban kisebb mennyiségben. A nemek felismerése szakértelmet igényel, elsősorban a tojócsont távolság és a testméret alapján történik.

A kalitka aljára tiszta, átszitált, esetleg ásványi készítménnyel kevert folyami homokot szórjunk az emésztés és a teljesebb ellátás érdekében. 6-8 hónapos korukra ivarérettek, de érdemes a 10-12 hónapos kort megvárni a tenyésztéshez.

Odú mérete: 20 x 20 cm alapterületű, 25 cm magasságú. Megfelelő körülményeket, és kellő mennyiségű fűzfagallyat biztosítva egész évben költhet, akár egy évben többször. A fiókák száma 3-6 fészekaljanként és kirepülésük után szinte azonnal újabb költésbe kezd a pár. Kolóniában tartva ugyan nehezebb követni a párok életét, de egy nagyon változatos és színekben gazdag madárcsapatot lehet összeállítani. A leendő kolónia kialakításakor a madarakat egy időben érdemes az új revírbe beengedni, elkerülendő a területvédelem miatt kialakuló torzsalkodásokat.

Más szemgyűrűs törpepapagájokkal továbbszaporításra alkalmas hibridek hozhatók létre, miként 1957-ben a kék változatát a kék feketefejű keresztezésével tenyésztették ki. Akkoriban még a fischeri-t a feketefejű, vagyis Agapornis personatus alfajaként sorolta be az ornitológia. Rózsásfejűvel párba állítva viszont tenyésztésre kevésbé alkalmas, csak elenyésző százalékban szaporodó fiókákat kapunk, legtöbbször nem fogadnak el párt.

 

 

 

A Stanley papagáj zölden kezdi életét

A Stanley papagáj zölden kezdi életét
E dallamos hangú, lendületes röptű stanley papagáj Ausztráliából származik, ahol kedvenc fészkelőhelye az eukaliptuszfák odúja.

A Stanley papagáj (Platycercus icterotis) közeli rokonsága a rozelláknak, pennantoknak, ausztrál laposfarkú papagájfajta. A fiatal madarak zöldes színűek, éves korukra színesednek ki.

Minimális helyigénye

  • egyedül tartva: 30 x 60 cm alapterületű 50 cm magasságú
  • párban tartva: 50 x 80 cm alapterületű 70 cm magasságú - volierben együtt tartható sándorfélékkel, nimfával, polytelis fajokkal stb, több stanley pár nem tartható együtt

A stanley papagáj tápláléka

  • vörösköles, fehérköles, sárgaköles, fénymag, zab, csíkos napraforgó, kevés kendermag, fürtösköles, cirok, búza, árpa, dió, mogyoró,
  • sárgarépa, alma, gyümölcsök, fűfélék, kevés saláta
  • lágyeleség, időnként főtt tojás, sajt
A Stanley papagáj zölden kezdi életét

Egyedül tartva dallamokat megtanul, beszédkészségéről nincs adat. Ügyeljünk a kalit tisztán tartására, a csőr elnövését megelőzendő különböző vastagságú friss faágakat helyezzünk el benne. A madarak szívesen rágják, koptatják a fákat, ezzel a csőrük is kopik. A kalitka aljára tiszta, átszitált folyami homokot szórjunk. Könnyebb a takarítás és ha kiegészítjük némi ásványianyagot tartalmazó készítménnyel (pl Zeo-vit), akkor ezáltal a szükséges ásványokhoz hozzájut a madár, valamint az emésztését elősegítő szemcséket is fel tudja szedegetni. Két évesen válnak ivaréretté. A rozellák költési időszakával megegyezően kerti volierben március-június, a költéshez megfelelő méretű odút helyezzünk el, melynek mérete: 20 x 20 cm alapterületű 30 cm magasságú.

A platycercus fajok tartása nagyon hasonló, viszont egymással több pár nem tartható egy volierben. Egy évben több költés is várható.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Mátis Kálmán utca 16 4.emelet 14 ajto

(Börönte Györgyi , 2010.07.05 21:06)

Nagyon jo ez a tájékoztató program melyben a papagájok gondozásárol van szó és mostmár tudom hogy kell eltartanom a nimfapapagájomat csőrikét nagyon köszönöm
üdvözlettel:györgyike