Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pávua papagáj: feltűnően kedves madár

Pávua papagáj: feltűnően kedves madár
A pávua papagájnak (Aratinga leucophtalmus) eredi élőhelyén élettere hatalmas. Nem félénk természetű, kifejezetten feltűnő madár.

A Francia-Guayanában, Columbiában, Bolíviában és Észak-Argentínában őshonos pávua papagáj (Aratinga leucophtalmus) különleges szépsége miatt egyre kedveltebb díszpapagáj hazánkban. Hossza 32 cm, alapszíne zöld, a hasi felületén kissé halványabb árnyalattal, fején és nyakán elszórtan, kicsiny, téglavörös foltocskák láthatók. A szárnya 17,5 cm hosszú, a farka 14,5 cm. A hím és a tojó egyforma.

Pávua papagáj: feltűnően kedves madár

Mit szeret?

Ennek a kedves, szép madárnak élettere hatalmas. Esőerdőt, szavannát, mangrove mocsarat, síkvidéket, alacsony és középmagas hegyvidéket egyaránt magába foglal. Közösséget kedvelő, általában 10-20 egyedből álló csoportokban látható.

Nem félénk természetű, kifejezetten feltűnő madár, repülés közben éles, fémes hangon rikoltozik. Tápláléka magvak, diófélék, gyümölcsök, virágok, rovarok és azok lárvái. Argentínában a téli, másutt a tavaszi-koranyári hónapokban magas pálmafák üregeiben kotlik. Fészekalja 3-4 tojás, ezek mérete: 31x25 mm.

Pávua papagáj: feltűnően kedves madár

Hogyan tartsuk?

Legalább 6 köbméter légterű voliert, télen legalább fagymentes elhelyezést igényel. Tápláléknak magkeverék ajánlott, amelyben legyen: köles, fénymag, napraforgómag, zab, kendermag, lenmag, búza, árpa, kukorica, dió, mogyoró. Szívesen fürdik és rágcsál friss ágakat.
Kezdetben félénk lehet, általában csak lassan szokja meg gondozója jelenlétét, ha pedig idegent lát, többnyire kiabál, mint a legtöbb Aratinga, de azért ezt kisebb hangerővel teszi.

Tenyészteni nem könnyű

Tenyészteni csak ritkán sikerül, valószínűleg a gyér import miatt. A kotlási idő 23 nap, kirepülési idő 7 hét, az ajánlott odú mérete: 25x25x60 cm, 6-7 cm-es röpnyílással. A fiókák a kirepülés után 2-3 héttel önállóak.

 

 

A harzi-roller kanári bársonyosan gurgulázva énekel

A harzi-roller kanári bársonyosan gurgulázva énekel
Szelíd, bizalmas kis madár a roller, minden extra igény nélkül. Halk, fuvolázó éneke még az ingerlékenyebb embernek sem zavaró. Igazi lakásba való dekoratív kultúrmadár.

A madártartás a kanári (Serinus canaria) háziasításával lendült fel. Már a 1400-as évek végén a spanyolok elkezdték tartásukat, kereskedelmüket. Majd két évszázadig monopolhelyzetben voltak, mígnem egy madarakat szállító hajó Elba szigetének partjainál hajótörést szenvedett. A madarak egy része kiszabadult, és a szigeten kedvező életfeltételeket találva elszaporodott. Ez után olasz közvetítéssel terjedt el a madár tartása szerte Európában.

A harzi-roller kanári bársonyosan gurgulázva énekel
Énekes hím roller (Fotó: Neubrandt Gábor)

A roller, mint fajta kialakulása a Harz-hegység St-Andreasberg nevű városában Wilhelm Trute tenyésztő nevéhez köthető. Az itteni bányászok - más bányákban dolgozó munkásokhoz hasonlóan- minden brigáddal levittek a tárnákba, kis kalitokban egy-egy kanárimadarat. A kanári ugyanis roppant érzékeny a sújtólégre. Ha a madár furcsán viselkedett, mindenki tudta, hogy menekülni kell. A bányászokat viszont nagyon zavarta a madarak csattogó éneke, az éjszakai műszakban dolgozók napközben nem tudtak pihenni a bántóan éles hangoktól. Megjelent ekkor egy mutáció a madaraknál. A gégefő elporcosodott, így halkan, tompán, gurgulázva kezdtek énekelni bizonyos törzsek. Nagyon népszerűek lettek e madarak, hiszen ezek éneke szinte altatódalként hangzott, nem zavarta a munkásokat a pihenésben. Ezeket a törzseket kezdte tudatosan szelektálni Trute, és alakította ki a mai értelembe vett roller kanári ősét.

A harzi-roller kanári bársonyosan gurgulázva énekel
Énekes hím roller (Fotó: Neubrandt Gábor)

Madarunk az énekes kanárik csoportjába tartozik, és e csoport legismertebb, leghalkabban éneklő tagja. Küllemre alig különbözik más fajtáktól. Színe sárga, zöld illetve ezek tarkája, esetleg ritkán fehér lehet. Legfőbb jellemzője - és ebben különbözik leginkább a többi kanári fajtától - hogy zárt csőrrel, halkan, bársonyosan gurgulázva énekel.

Énekversenyekre jár

A múlt század elején a németek elkészítették a fajta ének-verseny szabályzatát, ami azóta természetesen több változtatáson esett át. Az ének mai leegyszerűsített bírálati képlete a következő:

  1. Kongva gördülő -"Hohlrollen" (a madár kifeszített torokzacskóval brurururu.... hangot hallat lehetőleg minél mélyebben, elnyújtva, esetleg hajlítva. Az "u" helyett "o" illetve "i" hangok alacsonyabb pontszámot kapnak. Max. pontszám 27.)
  2. Doromboló -"Knorren" (a torokzacskó itt is feszes, de nem annyira tág. Nagyon mély, puhán kongó knorrorrorrorr....hangzás hallható hosszan, gyakran az ének bevezetőjeként, a kongva gördülő előtt. Leginkább a macska dorombolására hasonlít. Max. pontszám 27.)
  3. Kongva csengő -"Hohlklingen" (a torokzacskó lágyan leengedve és a hangképzés közben lüktetve mozog. Max. pontszám 18.)
  4. Fütty -"Pfeifen" (az éneket lezáró 3-4 mély du-du-du hangzás. Max. pontszám 18.)

A harzi-roller kanári bársonyosan gurgulázva énekel
Kotló tojó (Fotó: Neubrandt Gábor)

Ez a négy fő futam, ezek mellett még néhány plusz pontot lehet elérni "kacagó", "bugyborékoló" és "csobogó" hangbetétekkel. Az összbenyomás pontjaival az adható, az az ideális esetben elérhető maximális pontszám 90. A roller kanárik minden előképzettség nélkül remek kis énekesek, kellemes, szelíd társsá válnak a lakásban. Amelyik énekversenyre szeretne jelentkezni, annak viszont komolyabb felkészülési időszakon kell, hogy átessen, külön "recept" szerint tréningezik erre a madarakat a tenyésztők.

Hogyan ismerjük fel a magyar roller kanárit?

A Magyarországon tenyésztett rollerek külsőleg egyetlen ismérve a jelölésük. Gyűrűjükön a hagyományokhoz méltóan a "H-MNK" (Hungary-Magyar Nemes Kanári) jelölés olvasható, a születési év utolsó két száma, a tenyésztő és a madár azonosító sorszáma mellett.

Társnak magányos hímet!

Kedvencnek, társnak a lakásba elsősorban magányos hím madarat ajánlok minden madárkedvelőnek. Magányosan tartva a roller sokat énekel, és gyorsan megszelídül. Egy tisztán tartott, vidáman éneklő, egészséges madár dísze minden lakásnak!                        

A harzi-roller kanári bársonyosan gurgulázva énekel
Fiókák a fészekben (Fotó: Neubrandt Gábor)

Egy magányos énekes hím elhelyezésére egy legalább 40x30x30 cm-es kalitkára van szükség. A kereskedésekben nagyon szép kalitokat lehet kapni különböző formában. Azt javaslom, téglatesthez hasonló formájút válasszunk, a henger, pagoda stb. alakúban nem igazán érzi jól magát a madár. Praktikus, ha a kaliton két ajtó van, az egyikre akasszunk fürdetőt. A kanárinak köztudottan nagy a fürdésigénye, tehát madarunk gyakran és örömmel fogja ezt használni. Alomnak apró szemű folyami sódert, vagy a kereskedelemben kapható nem illatosított macskaalmot használjunk. Használhatunk erre a célra pormentes fenyőforgácsot is, de ez esetben egy tálkában legyen a madár előtt az említett apró szemű kavics. Erre az emésztéshez szüksége van kedvencünknek. A kalitban legyen legalább két, közel egy magasságban lévő ülőpálca, madarunk ugyanis vízszintesen mozog legszívesebben. Nagyobb ketrecekben ezek a ketrec felső harmadában legyenek elhelyezve, de minden esetben úgy, hogy az etetőkbe-itatókba ezeken ülve ne tudjanak belepiszkítani. A kalitot a lakás világos, huzatmentes helyén, 100-160 cm magasságban helyezzük el.

Mit eszik a kanári?

A roller táplálására olyan kanárik részére készült magkeveréket vegyünk, ami legalább 25% repcét tartalmaz. Hetente egy-egy alkalommal, kevés almával, tyúkhúrral vagy salátával, főtt reszelt tojás-sárgarépa keverékével tehetjük változatosabbá madarunk étrendjét. Csíráztatott magvakat szintén adhatunk neki, de az alaptakarmány a magkeverék legyen.

A harzi-roller kanári bársonyosan gurgulázva énekel
Fiókák a fészekben (Fotó: Neubrandt Gábor)

Az ily módon táplált madárnak semmilyen vitaminra, táplálék-kiegészítőre nincs szüksége. Ezek használata legtöbbször elhízással jár, ami csökkenti madarunk élettartamát és éneklési kedvét. Ne, vagy csak mértékkel használjuk ezeket!

Könnyen szaporítható!

Szaporítása nem nehéz, akinek van egy kis madarász tapasztalata, az könnyen elboldogul vele. Sőt! Kezdőknek is merem ajánlani első madárként. "Iskolamadárnak" ideálisabb, mint a legtöbb alakkanári, vagy a színkanárik közül a ritkább mutációk. A minőségi tenyésztés már nehezebb feladat, de néhány év tapasztalatszerzés-tanulás után körültekintő, tervszerű tenyésztői munka és szelekció, és persze nem utolsósorban egy kis szerencse nagyon szép eredményeket hozhat néhány éven belül.

Összességében szelíd, bizalmas kis madár a roller, minden extra igény nélkül.  Kezdő madárkedvelők is könnyen elboldogulnak tartásával. Halk, fuvolázó éneke még az ingerlékenyebb embernek sem zavaró. Igazi lakásba való dekoratív kultúrmadár, amelyet arra alkottak meg a tenyésztők, hogy az egyik legideálisabb szobamadárként álljon helyt rohanó világunkban!

 

 

Királypapagáj: színes és beszédes

Királypapagáj: színes és beszédes
Nagytestű, arányos termetű, megfelelő körülmények közt tartva békés, nyugodt, bizalmas papagáj. Gondozóját hamar megismeri, a tenyésztésbe állított párok is kézből fogadják el a különböző csemegéket.

Nagy testméretével, barátságos természetével, élénk, tiszta színeivel hívja fel magára a figyelmet. Fajai - az ausztrál királypapagáj (Alisterus scapularis), a zöldszárnyú királypapagáj (Alisterus chloropterus) és az amboina királypapagáj (Alisterus amboinensis) - hasonló testméretűek és testfelépítésűek. Az ausztrál királypapagáj a legnagyobb, és hazai tenyészetekben a legelterjedtebb, tojójában a zöld szín dominál, míg a hím teste pompázatos piros színű.

Királypapagáj: színes és beszédes

Nagytestű, arányos termetű, megfelelő körülmények közt tartva békés, nyugodt, bizalmas papagáj. Gondozóját hamar megismeri, a tenyésztésbe állított párok is kézből fogadják el a különböző csemegéket. Alapvetően nem veszekedős, de célszerű alaposán átgondolni elhelyezésüket. Mérsékelten hangos madarak, és hangutánzó képességgel is rendelkeznek.  Viszonylag hosszú élettartamúak, ivarérettségüket 2-3 évesen érik el. Csak a költési időszakban fordul elő agresszívebb viselkedés.

Elhelyezésük, etetésük

A királypapagájok igénylik a nagyobb röpdés elhelyezést és a párban tartást. Több párt együtt, valamint dupla válaszrács nélkül rokonfajokat nem tanácsos szomszédos volierben elhelyezni. A külső volierhez mindenképpen csatlakoztassunk védőházat, mert különösen a zöldszárnyú és az amboina királypapagáj rosszul viseli a 10 °C alatti hőmérsékletet. Nem igazán hajlamos a rágcsálásra, ezért tartható favázas volierekben is. Az ausztrál királypapagáj többnyire kézzel nevelt példányait többen szobamadárként tartják. Megjegyzem, hogy ebben az esetben ügyelni kell, nehogy a kalitkában a tollazata sérüljön. Röptessük minél gyakrabban és mivel nemigen rágcsál, nem tesz kárt a lakás berendezésében. Lényeges, hogy a lehető legnagyobb helyet biztosítsuk a számára.

Királypapagáj: színes és beszédes

Nem túl válogatós, jó étvágyú madár, a közép- és a nagypapagájok eledelét érdemes ötvözni. Legyen benne sokféle mag, például kölesfélék, napraforgó (csíkos és fehér), szeklice, takarmányborsó, cirok, fénymag, kendermag, zab, búza, árpa. Szívesen fogyasztja a fürtöskölest, dióbelet, mogyorót, földimogyorót, lágyeleséget, gyümölcsöket, zöldségeket. A lágyeleség a tenyészidőszakra felkészítéshez elengedhetetlen. Tenyészidényben tojásos lágyeleséget és csírás magvakat adjunk.

Tenyésztésük

Hazánkban a zöldszárnyú és az amboina királypapagájok bejelentés-kötelesek. Ezek a fajok még viszonylag ritkák, néhány pár fordul elő csak. Költésükről ezért kevés információnk van. Az ausztrál királypapagájok elterjedtebbek és mivel tulajdonságaik kedvezőek, tenyésztésük általában sikeres. A fiatalon összeállított párok szinte minden esetben jobban harmonizálnak, mint az ivaréretten összekerülők. A királypapagájok költéséhez, már méretükből adódóan nagy odú szükséges, melynek közelítő méretei: 30x50 cm alapterület, 100 cm magasság.

Az odú nyílásához készítsünk mászásra alkalmas felületet, rácsot vagy fából készült kis létrát. Az odú alját érdemes a tojások épségének megőrzése érdekében vastagon kibélelni forgács és fűrészpor keverékével, valamint egy ellenőrző nyílást is helyezzünk el az odún. Előfordul, hogy a tojó nem fogadja el az odút, több ismerősünknél költött már ausztrál királypapagáj pár a röpde sarkában, a földön. A zöldszárnyú és az amboina királypapagáj-párok megfigyeléseink szerint sokkal bizalmasabbak egymással, többet foglalkoznak párjukkal, mint a család harmadik tagja.

Királypapagáj: színes és beszédes

Tapasztalataink az ausztrál királypapagájjal

A párok többnyire békésen megférnek egymással, bár ritkán figyelhető meg a szoros összetartozást jelentő egymáshoz bújás, egymás tollainak igazgatása, etetgetés, de ez nem jelenti azt, hogy a 4-6 tojás magtalan lenne. A költési időszak, az igazi tavasz beköszönte után kezdődik, általában a rozella-féléké után. Tavaly, párjainkat figyelve aggódtam, hogy termékenyek lesznek-e a tojások, mivel nem mutatattak különösebb érdeklődést egymás iránt, azaz csak a hím próbálta elérni a tojót. Ennek ellenére a tojó 6 tojás költésébe kezdett és 5 tojásban szépen fejlődött a fióka. Sajnos néhány apró hibát elkövettünk, ezért nem sikerült fiókát nevelnie a párnak, de idén sikerrel jártak.

A tojó áprilistól intenzíven kezdte átrendezni az odú bélésanyagát, és a hónap végére 4 tojás költésébe kezdett. A fészekkontrollt óvatosan, de azért rendszeresen végeztük, végül 5 tojás lett. A tojások mindegyike magosnak bizonyult, a fiókák a 24. nap táján látták meg a napvilágot. Először 3, később viszont úgy tűnt, hogy 4 fej emelkedett fel a kémlelő nyíláson beáramló fény irányába. Két nappal később újra csak 3 fészeklakú nyújtogatta a nyakát, a negyedik enyhe szagot kezdett árasztani, a később kelt fiókát az erősebbek lenyomták.

A fiókaneveléskor az első időszakban főként a lágyeleség, gyümölcs, dió és mogyorófélék fogytak, majd a fiókák növekedésével a mageleség is rohamosan fogyott. Jól hallható volt a fiókák folyamatos követelőzése. A kitollasodott fiókák követve anyjukat szinte egyszerre hagyták el az odút a 6. hét folyamán és szüleiket üldözve koldultak eleségért. Gyümölcsöt, fürtöskölest folyamatosan kaptak, így hamar megtanultak önállóan enni. A kezdeti ügyetlenebb időszakban érdemes figyelni a rácsszomszédokra, hiszen a kirepülést követően a kicsik sok időt töltenek a rácson kapaszkodva, és a szomszéd volier lakói komoly kárt is tehetnek bennük.

 Egyik kedves ismerősünket tenyészpárja 9 fiókával ajándékozta meg, melyek közül a később előbújó fiókákat "kénytelen" volt kézzel felnevelni, mivel a többiek elnyomták volna őket, de nálunk a fiókák a kézzelnevelés mellőzésével is hamar szelídültek, egy-két perc után már megmaradtak a kézen. Intenzív foglalkozással szelíd, méretéhez képest csendes, látványos szobamadár válhat belőle.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Viagra 25 Anos Lescaudge

(Lescaudge, 2019.11.02 14:33)

No Prescription Zocor Se Puede Comprar Cialis Generico Vente De Cialis France <a href=http://brandciali.com>buy cialis</a> Cephalexin Strenght Cialis Viagra Alcool Overseas Pharmacy Xanax