Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Katalin-papagáj

Katalin-papagáj
A katalin-papagáj (Bolborhynchus lineola) Magyarországon még kevéssé ismert, Nyugat-Európában már közkedvelt. Elsősorban csendes, szeretetreméltó viselkedésével és jó beszédutánzó képességével hódít.

Milyen a katalin-papagáj?

Hossza 16 cm, alapszíne zöld, a fejtető elülső része kékes, háti felülete olajszín-árnyalatú. A fejtető kivételével, a háti felületén mindegyik tollnak fekete szegélye van, ami sajátságos csíkoltságot ad. Torka, begyének közepe és hasa sárgászöld, begyének oldalsó felülete és lágyéka olajzöld, feketés csíkoltsággal. A szárnya 10,5 cm hosszú, orma fekete, a kis és középső szárnyfedőkön széles, fekete szegély van, az evezők külső zászlói fűzöldek, alsó felületük, valamint az alsó szárnyfedők kékeszöldek.

 

 

katalin-papagáj
katalin-papagáj

Az alsó farkfedők sárgászöldek, minden toll csúcsán fekete pöttyel, a farka 5,5 cm hosszú, sötétzöld, felső felületén a tollak csúcsa fekete. Írisze sötétbarna, viaszhártyája fehéres, a csőre 1,2 cm hosszú, szaruszínű, némi rózsaszínű árnyalattal, a lába hússzínű. A tojó nehezen különíthető el, csíkozottsága gyengébb, farkán a fekete csúcsi rész keskenyebb vagy hiányzik. A fiatalok alapszíne fakóbb, fejükön a kékes árnyalat, testükön a csíkoltság kevésbé észlelhető.

Honnan vegyünk katalin-papagájt?

Állatkereskedésekben még nem fordul elő, beszerzése tenyésztőknél lehetséges. Magyarországra először Tóth Lajos gyémántkoszorús mestertenyésztő hozta be. Élőhelye Dél-Mexikó (Chirique-től Veraguas-ig), Nyugat-Panama.


A katalin-papagáj életmódja

Kicsiny - kb. 10 fős - csoportokba verődve rejtőzködik a hegyvidéki erdőségekben, 600-3000 m tengerszint feletti magasságban, a változó körülmények miatt gyakran kénytelen helyet változtatni. Röpte iránytartó és nagyon gyors, az erdők lombkoronája felett repül, közben csivitel. Táplálkozása közben nyugodt, a megfigyelőt a közelébe engedi. Tápláléka magvak, gyümölcsök, bogyók, levelek és virágok. Többnyire az őszi-téli hónapokban költ, a fa oldalában talált odúnyílást a csőrével alakítja ki a kívánt méretűre. Fészekalja átlagban 4 tojás, ezek mérete: 20x16 mm.

 

 

katalin-papagáj bébik
katalin-papagáj bébik

A papagáj tartása és tenyésztése

Erről a kedves és szép kismadárról csak jót lehet írni! Nem igényel nagy voliert, más madarakkal is megfér, békés és nyugodt természetű, nem hangos. Kerti volierban átteleltethető, védőházikó azért szükséges. Sok gyümölccsel (az almát és a szőlőt nagyon szereti) és zöldséggel kiegészítve kell táplálni.

Könnyen költésre bírható, kolóniában is költ - először Mrs. Baker járt sikerrel, 1913-ban. Kotlási idő 20 nap, a kirepülési idő 6 hét körül van. A nimfapapagáj odúja megfelelő részére, ezt töltsük fel 4-5 cm magasságig korhadó fadarabkákkal. Feltápláláskor még több zöldeleséget adjunk. Évente három kotlás is lehetséges.

 

 

 

Japáni sirálykapinty

Japáni sirálykapinty
A szakemberek szerint a japáni sirálykapinty (Lonchura striata domestica) jelenlegi változatait több száz év munkájával alakították ki Japánban, ahonnan később mint szobamadarat behozták Európába is.

A japáni sirálykapinty jól megfér másokkal


A japáni sirálykapinty (Lonchura striata domestica) nagysága 12-13 cm. Karcsú, könnyed mozgású, békés természetű madár. Többféle színváltozata ismert, de kalitkában általában a barna, vagy rozsdavörös (sárga) különböző árnyalatainak fehérrel kevert kombinációt látjuk. Gyakoriak a kontyos (bóbitás) egyedek is. A hímek éneke nem kellemetlen. A madárka éneklés közben helyben szökdécselve táncol is.

japáni sirálykapinty
japáni sirálykapinty


A sirályka fürdőkádat kér!

Rendkívül igénytelen, de nem tanácsolom a 10 °C hőmérséklet alatt történő elhelyezését. Szobahőmérsékleten ragyogóan érzi magát. Kalitkájába ne felejtsünk el homokot és fürdőkádat tenni, mert szívesen tisztálkodik.

 

A sirályka főként magvakat fogyaszt

Tápláléka aprómagvak, köles, muhar, fénymag, de kedveli a fürtöskölest is. Ne feledkezzünk meg a zöldeleségek etetéséről sem (saláta, tyúkhúr, reszelt sárgarépa stb.). Időnként szívesen fogyaszt reszelt sajtot vagy főtt tojást, valamint előcsíráztatott magokat és apróra vágott édes almát.

 

japáni sirálykapintyek
japáni sirálykapintyek


A japáni sirálykapinty "mostohaként" is bevált

A nehezebben költő díszpintyek tojásait, sőt kikelt fiókáit is dajkaságba fogadja és felneveli. A rokon fajokkal jól keresztezhető. Tapasztalatom szerint zárt odúban sikeresebben költ. Költéskor ajánlatos páronként tartani, mert rossz szokása, hogy az együtt tartott példányok mind ugyanabba az odúba ülnek be és így meghiúsíthatják egymás fészkelését. Nyolc hónapos kora előtt ne fogjuk tenyésztésbe. 4-6 tojását körülbelül 16 nap alatt költi ki, a fiókák 3 hetes korukban, teljesen kitollasodva hagyják el a fészket. A kirepült fiókák nem zavarják a szülőket a következő költésben.


Unaloműző tolltépés

A japáni sirálykapinty rossz szokása a tolltépés, amit unalmában, vagy a túl zsúfolt tartás következtében kezd el. Ez a fajta stresszes magatartás főként kalitkában tartott egyedeknél szokott előfordulni, és azok közül is azoknál, amelyek nyáron röpdében élnek és csak télen, a rossz idő beköszöntekor kerülnek kalitkába. Ennek feloldásában segíthet, ha játékként például fűcsomókat kötünk a kalitka drótszálaihoz, amelyeket élvezettel huzigálhatnak.

 

 

 

A szenegáli papagáj szeretetreméltó és bájos madár

A szenegáli papagáj szeretetreméltó és bájos madár
A hosszúszárnyú papagájok családjába tartozó szenegáli papagájról kevesen tudják, hogy az egyik legrégebben ismert papagájfajta.

A szenegáli papagáj a XV. században olasz tengerjáró hajókon került Nyugat-Afrikából Európába, és lett mára az egyik legismertebb hosszúszárnyú papagájfajta. A félénk, de sokszor igen zajos madár hazájában szavannaerdőkben repdes kis létszámú csoportokban.

 

papagáj, szenegáli papagáj, díszmadár
Szenegáli papagáj

A szenegáli papagáj leírása

A szenegáli papagáj törzsalakja, a Poicephalus senegalus senegalus Szenegál és Libéria területén él. A hím alapszíne zöld, feje szürkésfekete, fülfedő tollai ezüstszürkék. Írisze sárga, szeme körül keskeny szürke gyűrű található. Begyén V alakban határolódik el egymástól, a begy felső része zöld, az alsó rész és a szenegáli papagáj hasa, valamint az alsó farokfedői élénk sárgák. Szárnya 15-16 cm hosszú, az alsó szárnyfedői sárgák, a farka 6-7 cm hosszú, szürkésfekete. A lába sötétszürke, a madár méretéhez képest igen erős fekete csőre kb. 2,5 cm hosszú. A tojó szenegáli papagáj fejformájában, méretében és viselkedésében is különbözik a hímtől, azonban a nemek elkülönítése csak ivarmeghatározás (tollvizsgálat, endoszkópos vizsgálat) alapján lehet 100%-os biztonságú. A fiatal szenegáli papagájok a felnőtt madarakra hasonlítanak, ám az íriszük sötétbarna.

 

papagáj, madár, csapat
A szenegáli papagáj 10-20 fős csapatokban él

A szenegáli papagájnak két alfaja ismert. A mutatós piroshasú szenegáli papagáj (Poicephalus Senegalus vorsteri) háta az alfajéhoz képest sötétebb zöld, hasa vöröses. Élőhelye az Elefántcsontpart, Ghana és Nyugat-Nigéria. A keleti szenegáli papagáj (Poicephalus Senegalus mesotypus) háta és begye halványzöld, a hasa narancsszínű. Élőhelye Kelet- és Északkelet Nigéria, Észak Kamerun és Délnyugat-Csád.

A szenegáli papagáj viselkedése

A vadon fogott madarakat nem lehet megszelídíteni, ezzel szemben a kézzel nevelt példányok szelíd, kedves és ragaszkodó madarak lesznek, néhány szó erejéig beszédutánzásra is megtaníthatók. A vadon élővel szemben a díszmadárként tenyésztett szenegáli papagáj nem hangoskodik és nem kiabál, rövid rikkantásokkal tarkított elnyújtott füttyszóval éneklő, ideális szobamadár.

 

papagáj, szenegáli papagáj, vad
A vadon fogott szenegáli papagáj sohasem lesz szelíd

A szenegáli papagáj kalitkája

A szenegáli papagáj mozgásigénye rendkívül nagy, naponta röptetni kell. Egy papagáj tartására egy kb. 2 köbméteres kalit ideális. A madár előtt mindig legyen szépia, és egy csőrkoptatásra alkalmas fenyőtobozt is a kalitka rácsaira erősíthetünk, máskülönben egy reggel az ülőrúd hűlt helyére ébredünk. A fafaragó mesternek is becézett szenegáli papagáj ugyanis válogatás nélkül legyalul mindent, amin fogást talál. Amire tartása során fokozottan ügyelnünk kell, az a megfelelő klíma biztosítása. A kézzel nevelt papagájok vadon élő társaiknál valamivel jobban tűrik a hideget, de a madár kalitkájában, vagy a fűtött madárházban soha ne süllyedjen 15 C fok alá a hőmérséklet, és 60% alá a relatív páratartalom. A szenegáli papagáj vízimádó, kedveli a langyos vizes zuhanyt és a hosszas, kényelmes fürdőzéseket, ezért az etetőtál és az itató mellé helyezzünk langyos vizes fürdőt is.

 

A szenegáli papagáj kedves, ragaszkodó természetű madár

A szenegáli papagáj etetése

A szenegáli papagáj alaptakarmánya a búza és a zab, a kender, kukorica, lenmag, napraforgó, és a köles keveréke. A magokon kívül minden nap nagy örömmel fogadja a gyümölcsöt (adhatunk neki banánt, szőlőt, mangót, almát, fügét, körtét, cseresznyét, dinnyét és narancsot is), illetve a friss zöldségeket és csírákat, vadon termő növényeket (sárgarépa, uborka, saláta, cukkini, padlizsán, különböző csíranövények, pitypang) is. Igyekezzünk minél változatosabb tenni étrendjét, és kövessük nyomon, mit fogyaszt el, mert hajlamos a válogatásra. A szenegáli papagájok kalcium igényét ásványi anyagokkal dúsított korall-kagylóörlemény elégíti ki. Az ivóvizükhöz kúraszerűen - negyedévente - a Matuzalem flavonoid koncentrátumot lehet adagolni. Heti egy alkalommal kapjanak valamilyen lágyeleséget is: ez lehet reszelt-főtt tojás, Kaytee és darált kendermag keveréke, vagy az Orlux tojásos-mézes-rovaros keveréke.

A szenegáli papagáj szaporodása

A lakásban tartott papagájok télen, általában decemberben költenek, míg a külső röpdében nevelt példányok nyáron raknak 3-4 tojást. A fiókák 25-30 napra kelnek ki, kirepülési idejük 70 nap. A költés és fiókanevelés alatt a szenegáli papagájoknak kínált, megszokott lágyeleséghez adjunk egy mokkáskanálnyi szépia port, és a magkeveréket is fel lehet dúsítani mogyoróval, dióval. A szenegáli papagáj fiókák kb. 6 hetes korukban a szülőktől elválasztva, kézzel nevelhetőek.

 

papagáj, pár, madarak
A szenegáli papagáj nagyon válogatós