Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csicsörke vagy vadkanári, az énekes kanári őse

Csicsörke vagy vadkanári, az énekes kanári őse
A kistestű csicsörke az erdei pintyek családjából származó népszerű díszmadár őse. Származási helye, mint az nevéből is kiderül, a Kanári-szigetek. Az énekesmadarak ükapja a bányászok mellett riasztóként is jó szolgálatot tett.

Vadkanári (Serinus canaria)

Az atlanti kanárinak, vagy közönséges kanárinak is nevezett aprócska madár, az az éneklő verébalkatúak, kúpcsőrű erdei pintyek (Frinillidae) családjából származik. Szülőhazája, mint az nevéből is kiderül, a Kanári-szigetek, valamint a Madeira- és Azori-szigetek. Az 1400-as évek végén a spanyol hódítókkal került őshazájából Európába.

A vadon élő kanári tollazata zöld és sárga színű, hátán barnás csíkokkal. Fogságban új fajokat és színeket nemesítettek, melyek közül a sárga kanári lett a legelterjedtebb napjainkra. A kanárinak sok faja ismeretes; ezek részben terjesztés, részben más pintyfélékkel (tengelice, zöldike, kenderike, stb...) való keresztezés útján jöttek létre. A megszelídített kanáritól  megkülönböztetjük a hollandi és a német rasszt, amelyek színükben, és éneklésmódjukban térnek el egymástól.

 

kanári, vad, madár
Vadkanári (Serinus canaria)

 

A kifejlett kanári mérete átlagosan 12,5 cm, a nyitott szárnyak fesztávolsága eléri a 20-23 cm-t is. Tömege  15-20 gramm. A hímek feje nagyobb, a fej tollazata sárga és zöld. A mellkason és a farokrész alatt fehér tollakat találunk, a széleken sötétebb csíkokkal. A tollruha a kanári testének felső részén zöldesszürke, fekete vagy sötétbarna csíkokkal. A nőstények nagyon hasonlítanak a hímekre, de tollazatuk kevésbé selymes, testük valamivel vékonyabb, a fej és a mellkas tollazata inkább szürkés. A fiókák többsége barna színű, sötétebb csíkozással. A vadkanári trillázása leginkább a pacsirta és a kakukk énekéhez hasonlítható.

A vadkanári nevét az azonos nevű szigetekről kapta, mely a latin canariae insulae-ból (kutyák szigete) ered. A név eredete a bennszülöttek által nagy számban tartott kutyákra utal. A háziasított kanári ezután a sárga kanári nevet kapta, mivel ez a szín keresettebbé vált, mint az eredeti színkombinációk.

 

nőstény, vad, kanári
A nőstények nagyon hasonlítanak a hímekre

 

A vadon élő kanári élőhelyére meglehetősen igénytelen, leginkább a fenyőerdőkben és babérerdőkben ver tanyát, de ugyanúgy kedveli a homokdűnéket is. A kanárik nagy számban terjedtek el a nagy kiterjedésű, nyílt területeken, gyümölcsösökben is. Az emberi élőhelyek terjeszkedésével egyidejűleg sikeresen alkalmazkodtak a mesterségesen létrehozott parkokhoz és kertekhez is.

 

Hogyan szaporodik a kanári?

A kanárik életmódja helyhez kötött, gyakran kolóniákban élve, egymáshoz nagyon közel építik fészkeiket. Minden pár megvédi a maga kis területét, akár élete árán is. A vadon élő kanárik általában 1-6 méter magasságban, egy fán vagy magasabb bokron a levelek biztonságos rejtekében építik fészküket. Otthonukat ágacskákból és levelekből, mohából és más növényekből építik, és szőrrel vagy tollal bélelik.

A vadkanári január és július között rakja le tojásait a Kanári szigeteken, márciustól júniusig Madeirán és márciustól júliusig az Azori-szigeteken. A tojások színe zöldes-kékes, néha pirosas színű csíkokkal. Általában 3-4, nagyon ritkán 5 tojást raknak, melyekből legalább 2-3, felnőtt koráig a szülők által nevelt fióka kel ki. Kelési idejük 13-14 nap, a fiókák általában 14-21 nap után bújnak ki a tojásból, leggyakrabban 15-17 nap elmúltával.

 

vad, kanári, énekesmadarak
A lédús növényeket is szívesen elcsipegeti

 

Mivel táplálkozik a vadkanári?

A vadkanári rajokban repül, a földben kotorászik eledel után, vagy friss füvet csipeget. Fő táplálékát a magvak képezik, úgy mint a gabonafélék, a fűmag vagy a füge. Nem veti meg a kisebb rovarokat és a lédús növényeket sem.

 

Bányász madár

Egykor a bányászok kanárikat vittek magukkal a tárnákba, és riasztóként használták őket. Mivel nagyon érzékenyek a gázszagra, bármilyen csekély szivárgás esetén is ingerültekké váltak, ezzel jelezve a közelgő veszélyt.

 

Sárga-kék arapapagáj

Sárga-kék arapapagáj
A sárga-kék arapapagáj értelmes, társaságkedvelő, és ha gazdája elkötelezett, felelősségteljes, és jól ismeri a madár szükségleteit, általában nagyon jó háziállat.

Gyakori elnevezések: Ararauna, Közönséges arapapagáj, Aranyhasú ara

Tudományos neve: Ara ararauna.

Származási helye: Dél-Amerika erdős és mocsaras területein él.

Mérete: A sárga-kék ara nagy méretű madár, elérheti a 85 cm magasságot, a csőrétől a farktollakig mérve.

Átlagos életkor: Több, mint 60 év.

Temperamentum: A sárga-kék ara értelmes, társaságkedvelő, és ha gazdája elkötelezett, felelősségteljes, és jól ismeri a madár szükségleteit, általában nagyon jó háziállat. Nagyméretű madár, ennélfogva rendkívül hangosan képes rikácsolni. Éppen ezért talán nem a legjobb választás azok számára, akik társasházban élnek, vagy ahol kicsi gyerek van.

 

Sárga-kék ara

Színek: A sárga-kék ara homloka általában zöld, amely fokozatosan kékbe mosódik a tarkón, a háton, a farkon, és a szárnyakon. A mellkason, a szárnyak belső részén, és a hason élénk aranysárga tollak borítják. Nagy fekete csőre van, fehér bőr borítja pofafoltját és a szeme körül . Ezt a fehér bőrrészt apró fekete tollak díszítik.

 

Etetés: A kalitkában tartott sárga-kék arának változatos étrendre van szüksége, amely a lehető legtöbb fajta friss csemegét magába foglalja. Naponta el kell látni a papagájt kiváló minőségű madártáppal és vitaminnal dúsított magvakkal, ügyeljünk arra, hogy ne legyen magas zsírtartalmú a táplálékuk.

 

Mozgás: A sárga-kék ara nagyon aktív madár, szeret kapaszkodni, himbálózni, ugrálni, és rágcsálni. A sárga-kék arát naponta legalább 2-3 órára szabadon kell engedni a ketrecből, hogy legyen lehetősége játszani, kinyújtózni, és az izomzatát edzeni. Kötelezően erős anyagból készült játékokat adjunk neki, különben a csőrével összeroncsolja. Ennek a madárfajnak nagyon erős állkapcsa van, a rágcsálás az, ami segít megőrizni az egészségét, és formában tartja.

 

Nagyon aktív papagáj


A sárga-kék ara mint háziállat

 

A gyönyörű, elragadó, intelligens, méltóságteljes sárga-kék ara hosszú évek óta az egyik legnépszerűbb nagyméretű papagáj. Ezek az élénk színű szépségek nemcsak a bájos kis pofájukkal hódítanak, hanem jellegzetes személyiségükkel is.

Nagyszerű háziállatok, nemcsak a közvetlenségük, hanem a temperamentumuk miatt is. Értelmességük, tanulni akarásuk és beszédkészségük még értékesebbé teszi őket a madárkedvelők szemében.  A sárga-kék ara is, mint a legtöbb papagáj, a gazdája figyelmére vágyik, és nagyon erős érzelmi kötődést alakít ki a család tagjaival.

 

Sok figyelemre van szükségük

Ennek ellenére a sárga-kék ara nem mindenkinek ajánlott. Ez a madár rendkívül sok figyelmet igényel. Mivel nagytermetű, ezért biztosítsunk neki méretének megfelelő életteret, ahol tud játszani, és sokat mozogni. Ezenkívül hajlamosak fülsüketítő hangon rikácsolni, vagy a társukat hívni, amit a közeli szomszédok általában nem méltányolnak. Fordítsunk különös figyelmet arra, hogy gyakran legyen a madárnak társasága, és elegendő agyi tevékenységet folytasson, elkerülve ezzel azt, hogy az unalom következtében a rikácsolás szokásává váljon.

 

Ne engedjük unatkozni

Ha egészséges, higiénikus környezetet biztosítunk neki, a sárga-kék arát élvezet tartani. Ha valaki sárga-kék arát szeretne tartani, nem árt, ha egy kis kutatást végez, mielőtt megveszi a madarat, győződjön meg arról, hogy biztosítani tudja a számára megfelelő körülményeket, hogy sikeres legyen az állattartás. Ha ezt megteszi, a madár és a tulajdonos boldog éveket fog együtt eltölteni.

 

 

 

Kékhomlokú aratinga

Kékhomlokú aratinga
A kékhomlokú aratinga egy szelíd, értelmes és játékos papgáj, viszont sok agyi tevékenységre és mozgásra van szüksége.

Gyakori elnevezések: Kékhomlokú aratinga, Kékfejű papagáj. Tudományos neve: Aratinga acuticaudata.

Származási helye: A kékhomlokú aratinga Dél-Amerika központi területein fordul elő.

Mérete: A legtöbb kékhomlokú aratinga felnőtt korában eléri a körülbelül 30 cm magasságot, a csőrétől a farktollakig mérve.

Átlagos életkor: A kalitkában tartott papagájok életkora, ha rendesen gondoskodnak róluk, elérheti a 30 évet.

Temperamentum: A kékhomlokú aratinga arról ismert, hogy szelíd, értelmes és játékos madár. Nagyon aktív, és energikus, ezért nagyon sok agyi tevékenységre és mozgásra van szüksége, a romboló viselkedés elkerülése érdekében.

 

Energikus papagáj

Színek: A kékhomlokú aratinga tollazata nagyrészben mély zöld színű, a farktollak vége pirosas, és a fejtetőn és az arcon tipikusan jellemző élénk kék tollak borítják. A csőrük szaru színű, és a szemük körül fehér gyűrü található.

Etetés: A kékhomlokú aratinga normális körülmények között, a szabadban, friss gyümölcsökkel, zöldségekkel, mogyorófélékkel, bogyókkal és gabonaszemekkel táplálkozik. A friss ételekből és jó minőségű madártápból álló változatos étrend a házipapagájok megfelelő táplálását biztosítja.

Edzés: A mozgás nagyon fontos a kékhomlokú aratinga számára, mivel természeténél fogva eleven madárfaj. A házi kékfejű papagájt legalább napi két órára ki kell engedni a kalitkából, hogy mozogjon és játsszon. Ugyanakkor rengeteg játékszert kell neki adni, amit rágcsálhat, hogy erősítse az állkapocs csontját és izmait.

 

Eleven kis állat


A kékhomlokú aratinga mint háziállat

 

A kékhomlokú aratinga mint madárfaj a madártenyésztés egyik legféltettebb titka volt, egészen a Paulie cimű film premiere napjáig, amelyben egy ilyen papagáj volt a főszereplő.

A szelíd, szép, és értelmes kékhomlokú aratinga ma már sok madárkedvelő otthonát díszíti. Nagyon társaságkedvelő madarak, erősen ragaszkodnak a gazdájukhoz. Arról is híresek, hogy tehetséges beszélők, rengeteg szót vagy rövid mondatot képesek megtanulni.

 

Híres papagájfajta

Bár sokan azt állítják, hogy a kékhomlokú aratinga az egyik legcsendesebb papagáj ajta, a rikácsolás és a visítás nem idegen tőle, nagyon hangos tud lenni lefekvés előtt, illetve amikor felébred. Éppen ezért nem tartják alkalmasnak azok számára, akik társasházban élnek. Ha szeretnél egy kékhomlokú aratingát, keress fel egy helyi tenyésztőt, és egyeztess vele időpontot, amikor megnézheted a választékot. Mielőtt kiválasztanál egy madarat, tölts el mindegyikkel egy kis időt, hogy megismerd, melyikük illik legjobban a személyiségedhez és az életstílusodhoz.