Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Táncológarnéla: bizarr állat az akváriumban

Táncológarnéla: bizarr állat az akváriumban
A táncológarnéla (rózsagarnéla, Rhynchocinetes spp.) eredeti élőhelyén mindig nagy csoportokban mélyen lévő sziklák hasadékaiban, üregekben él. Ezt akváriumi tartásánál is messzemenően figyelembe kell venni.

A táncológarnélák (egyes külföldi könyvekben: rózsagarnéla, Rhynchocinetes spp.) fajtól függően: Vörös-tenger, Karib-tenger, Indonézia, Japán, Korea környéki vizekben élnek.
Ezek az érdekes, bizarr alakú állatok, melyek testén a vörös és a fehér szín dominál. Kedves lakói lehetnek tengeri akváriumainknak. A fajok megkülönböztetése nem mindig egyszerű feladat A különböző fajokat főképpen a fehér csíkok alapján különböztetik meg. Nem nőnek nagyra, méretük kb. 4 cm, de ez fajtól és tartási körülményektől is nagyban függ.

Táncológarnéla: bizarr állat az akváriumban

Eredeti élőhelyükön mindig nagy csoportokban mélyen lévő sziklák hasadékaiban, üregekben élnek. Ezt akváriumi tartásuknál is messzemenően figyelembe kell venni, medencéjüket ennek megfelelően kell megépíteni, sziklákkal gazdagon berendezett medencékben kizárólag nagyobb létszámú csapatban tarthatók. Nagytestű halak veszélyt jelenthetnek rájuk nézve, megehetik őket, ezért ilyen halakkal ne telepítsük egy akváriumba ezeket a rákokat.
Etetésük könnyen megoldható problémamentes, könnyen rászoktathatók mindenféle eledelre.

Akváriumi szaporodásának körülményei nem ismertek, (én legalábbis sehol sem találtam erre vonatkozó irodalmi adatokat). A rendelkezésre álló információk szerint akváriumban még nem sikerült tenyésztésük sem.

A különféle fajok meghatározása akvarisztikai körülmények között elég nehéz. Egyik legismertebb faj az R. urita, mely kizárólag a Japán és Korea környéki vizekben él. Ezt a fajt sokszor tévesen R. durbanensis néven hoznak kereskedelmi forgalomba. Leghelyesebb, ha akvarisztikai gyakorlatban az R. sp. elnevezést használjuk.

 

 

 

Tengeri garnéla - otthon is tartható!

Tengeri garnéla - otthon is tartható!
A garnélafajok többsége - így a tengeri garnéla is - remekül tartható akváriumban. Lássuk, mit kell tudni erről a mutatós állatkáról!

A tengeri akváriumban jól mutat a garnéla, miért ne tartanánk mi is? A fajválasztás sem bonyolult, hiszen a garnélafajok többsége remekül tartható akváriumban. Kezdők se tartsanak tőle, a garnéla ugyanis kifejezetten igénytelen, strapabíró jószág. Persze azért, ha egy mód van rá, kerüljük a vízminőségbeli változásokat, mint például a sótartalom vagy a hőmérséklet hirtelen emelkedését vagy csökkenését. Erre különösen betelepítéskor figyeljünk. Igyekezzünk tartani a 22-24 C°-ot és a 8-8,4 pH tartományt.

Tengeri garnéla - otthon is tartható!
Bokszoló garnéla (Stenopus hispidus)

Milyen garnélákból választhatunk?

Kedveltek a tisztogató garnélák, amelyek megtisztítják a halak bőrét a parazitáktól: Lysmata, Hippolysmata és a Stenopus nemzetség fajai. Akvaristák megfigyelték azonban, hogy a Bermudák sekély vizeiben tömegesen előforduló bokszoló garnéla (Stenopus hispidus) akváriumi körülmények között nem tisztogat.

Tengeri garnéla - otthon is tartható!
Táncoló garnéla (Rhynchocinetes uritai)

Ettől persze mi még nagyon kedveljük őt! Másik érdekes és szintén kedvelt garnélafaj a Rhynchocinetes nemzetségbe tartozó táncoló garnéla (Rhynchocinetes uritai). A legérdekesebb faj azonban kétség kívül az Alpheus nemzetségbe tartozó pisztolyrák. Nevét hangosan csattogtatható ollóiról kapta, amellyel megfélemlíti ellenségeit, a zsákmányállatait pedig sokkolja és elkábítja a csattintás által keltett nyomáshullámmal. Bármelyiket tartsuk is, nem kell vele sokat foglalkoznunk, jól elvan magában. Mindenevő, így ezzel sem kell sokat babrálnunk, elegendő, ha egy picit bőkezűbben bánunk a haleleséggel, a garnélarák vígan feleszi a maradékot. Persze, ha kedvében szeretnénk járni megkínálhatjuk soksörtéjűek (Polychaeta) rendjébe tartozó férgekkel is.

 

 

A bohóchal tengeri rózsákkal barátkozik

A bohóchal tengeri rózsákkal barátkozik
Ha bohóchalat vásárolunk, készüljünk fel arra, hogy csemeténknek elmesélhessük: Némó szexuális identitása bizonytalan.

A "Némó nyomában" című amerikai animációs film szívet melengető története meghódította az egész világot. Azóta rengeteg gyerek nyúzza a szüleit azért, hogy ő is tarthasson otthon egy bohóchalat. A bohóchal azonban furcsa egy "jószág", érdemes tehát egy kicsit megismerkednünk az életformájával. A dominák

A bohóchalak többnyire nyolc fős csoportokban élnek, társadalmukban pedig furcsa rend uralkodik. Ugyanis közülük csak a két legnagyobb termetű hal jogosult nemi életet élni. Csoportjuk élén a legnagyobb testű nőstény áll, párja pedig a méretben utána következő hím. A többi hal a testmérete csökkenésével arányosan kerül egyre lejjebb a ranglétrán.

 

A bohóchal tengeri rózsákkal barátkozik

Ha baj éri a domináns nőstényt - például elragadja egy ragadozó hal, úgy mint a filmben - minden hal eggyel előrébb kerül a rangsorban. Ám ekkor egy furcsa dolog történik: a kettes számú hím hal átalakul nősténnyé. Ezután minden megy a maga útján tovább, tehát a hármas számú hím hal lesz a nőstény párja.

Felmerül a kérdés, hogy mi történik akkor, ha valamelyik hal gyorsabban nő a kelleténél és méretben lehagyja a domináns nőstényt? Nos, egyszerűen kirakják a csoportból. Tehát ha bohóchalat vásárolunk, jobban tesszük, ha felkészülünk arra, hogy csemeténknek azt is el kell valahogyan mesélnünk, hogy Némó transzszexuális.

Barátja és lakása a tengeri rózsa

 

A bohóchal tengeri rózsákkal barátkozik
A bohóchal másik furcsasága, hogy szimbiózisban él a halálos mérgű tengeri rózsával. A tengeri rózsával a bohóchalon kívül - kevés rákfajtól eltekintve- szinte senki sem barátkozik, ugyanis a rózsák hosszú tapogatóit csalántokok ezrei borítják, melyek segítségével azonnal megbénítják és rögzítik tapogatóikhoz a zsákmányukat.

Hogy ez miért nincs hatással a színpompás kis bohóchalra? Erre a bohóchal testfelületén található kocsonyás védőréteg a válasz, mely akkor fejlődik ki, amikor a kishalak először érnek a tengeri rózsához. Ekkor egy-két csalánsejt beléjük fúródik, amitől immunissá válnak a tengeri rózsa mérgével szemben. Így a bohóchal teljes biztonságban élhet a tengeri rózsa védelmében.

Az együttélésből természetesen a tengeri rózsának is származik előnye, hiszen a bohóchal úszkálása révén mindig friss vízhez jut, és táplálékának maradványaiból is bőségesen kap. Akváriumi vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a meleg tengerek anemónái (tengeri rózsái) bohóchal nélkül sohasem nyílnának ki teljesen. A bohóchal nélkül a rothadó táplálékmaradványok annyira ellepnék a rózsa testét, hogy hamarosan elpusztulna.

A filmnek azonban nemcsak pozitív hatásai voltak: Némó bemutatása után több ország tengerbiológusai aggódva jelentették, hogy túlhalászás következtében jelentősen megcsappantak a bohóchal-állományok.