Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A levélhal

A levélhal (Acreichthys tomentosus)
A levélhal kiváló lakója lehet a tengeri akváriumnak. A korallal jól összefér, elpusztítja a kártékony üvegrózsákat, de hamar elfogadja a mesterséges táplálékot is. Korallszirtes akváriumban remekül eléldegél.

Tökéletes biológiai védekezés a korallszirtes akváriumban élő kártevő üvegrózsa ellen, és tökéletes tartozéka egy trópusi tengerifüves biotóp akváriumnak. A levélhal (Acreichthys tomentosus) egy indo-csendes-óceáni tengeri hal, mely remek sósvízi akváriumba való fajta, akár specifikus élőhelyet akarunk kialakítani, akár az üvegrózsa ellen akarunk védekezni. A levélhal testmérete elérheti a 12 cm-t, viszonylag szívós, érdekes viselkedésű, és jól összefér a korallokkal.


A levélhal természetes élőhelye


A levélhal - melyet még üvegrózsa-evő levélhalnak és tüskésfarkú levélhalnak is neveznek - a Csendes óceán nyugati részén őshonos, ahol viszonylag gyakran fordul elő, Kelet-Afrikától Fidzsiig. Előfordul messze északon a Ryukyu szigeteknél, és délen Új-Dél-Walesnél is. Saját élőhelyén gyakran megfigyelhető tengerifű-ágyon, bár úgyszintén megtalálható trópusi zátonyok között 15 m mélységig.

 

A levélhal testmérete elérheti a 12 cm-t


Az üvegrózsa-evő levélhal

 

Bár a közelmúltig nem volt túl gyakori faj, a levélhal egyre népszerűbbé válik üvegrózsa-evő tulajdonságának köszönhetően. Ez a hal egyike a legjobbaknak a kártékony üvegrózsa (anemóna) elleni, soha véget nem érő küzdelemben. Nemcsak szívesen eszi az üvegrózsát, hanem általában összeférhetőnek tartják a korallokkal. Ráadásul a levélhal szívósabb, mint más üvegrózsa-evő halfajták.

 

Szabadítsuk meg akváriumunkat az üvegrózsától!

 

Az üvegrózsa, mely az Aiptasia nemzetséghez tartozik, gyakori, nem kívánt lakója az akváriumban levő szikláknak. Ha egyszer megtelepedett, az anemóna gyorsan megfertőzi az egész medencét, és utána már nehéz kiirtani olyan hal segítsége nélkül, amely megeszi azt.

Az üvegrózsa elleni küzdelemben olyan fajokat használnak, mint pl. a borsmenta-garnéla (Lysmata wurdemanni) és a pillangóhalak számos fajtája.

Sok üvegrózsa-evő hallal az a gond, hogy ezek sokszor előnyben részesítik a nekik adott tápot az üvegrózsával szemben, avagy éppen nem állnak át a tápra, amikor elfogy az üvegrózsa az akváriumból. Továbbá nehéz olyan fajt találni, amely eszi az üvegrózsát, de ártalmatlan a korallokra nézve.

 

Nagyon hasznos állatkák


Figyeljünk a korallal való összeférhetőségre!

 

Egy állat korall-kompatibilis, ha be lehet költöztetni egy korallokat tartalmazó akváriumba anélkül, hogy  bántaná, megenné, vagy kiirtaná e díszítőelemeket. Sok állat, mely elpusztítja az üvegrózsát, meg fogja kóstolni a korall-polipokat, a kagylók héját és a nagyobb dísz-anemónákat. Az a jó a levélhalban, hogy ritkán bántja a dísz-virágállatokat.

Néhány esetben persze előfordult már, hogy a levélhal evett néhány korallfajból, mint pl. a Duncanopsammia, Dendronephthya és Heliofungia, vagy a kagylóhéj, de ez nem túl gyakori. Mivel az esetek 95 százalékában nem okoznak problémát, a levélhal korall-kompatibilisnak tekinthető.

 

Nagyszerű akváriumlakónak


A levélhal mint akváriumlakó

 

A levélhal kitűnő biológiai védekezés az üvegrózsa ellen a korallszirtes akváriumban, egyúttal egy érdekes és szép állat, mely ideális egy olyan akváriumban, mely egy tengerifű-élőhely mása. Ha korallszirtes akváriumba szeretnénk költöztetni a levélhalat, az akvárium térfogata nem lehet kisebb 150 liternél, és kizárólag békés, egymással jól összeférő halakat tartalmazhat. Ha egyszer megtelepedett, a levélhal azonnal elfogadja a mesterséges étrendet.

 

 

A sárgaszemű doktorhal

A sárgaszemű doktorhal (ctenochaetus strigosus)
A sárga doktorhal, melyet még Kole Tangnak is neveznek, nagyszerű egy trópusi korallszirt-medencébe, főleg azért, mert nagyon ügyesen megtisztítja azt az algáktól.

A sárgaszemű doktorhal (ctenochaetus strigosus) egy fantasztikus akváriumi díszhal, mely közismert alga-evő. Mint a Ctenochaetus-család tagja, algák és törmelékek majszolásával tölti napjait. Megfelelő gondozás mellett viszonylag könnyen tartható, békés hal, mely érdekessé és széppé teszi az akváriumot.

 

Gyakran "sárgaszemű tang"-nek nevezik

A sárgaszemfoltos doktorhalat kereső akvaristákat zavarba hozhatja a sokféle elnevezés. Ide tartoznak a következők: sárgaszemű tang, csíkos sokfogú tang, aranykarikás sokfogú tang, sokfogú doktorhal, foltos sokfogú stb. Beszerzés előtt ellenőrizzük a tudományos nevét, bár az e családhoz tartozó más fajták is kiváló akváriumi halak.

 A Közép-Kelet Csendes óceáni sokfogú Tana

A Csendes-óceán közép-keleti részén, a Hawaii- és Johnson szigetek környékén honos hal megtalálható a Csendes óceán nyugati részén is, Ausztrália vizeiben.

Természetes élőhelyén a 14 cm-es hosszúságot is elérheti, de a legtöbbször ennél kisebbre nő, főleg, ha akváriumban tartják. A sokfogú Tang-ok, vagy doktorhalak csoportjába tartozik . A Ctenochaetus-nemzetség neve szószerinti fordításban sokfogat jelent, és ha az akvarista közelről megnézi a hal száját, látnhatja, hogy a fogak kiállnak a szájából. Ez a rugalmas, fésűszerű fogazat segít a doktorhalnak az algákat összeszedni.

 

A doktorhal tartása

A sárgaszemfoltos doktorhal, mint már említettük, békés hal és tartható olyan akváriumban, melyben más békés halak is élnek. Legyünk óvatosak, ha a doktorhalat más Acanthurus-fajtával egy helyen tartjuk, mert ezek terrorizálhatják őt. Sok akvarista gond nélkül tartja a doktorhalakat korallszirt-medencében, mivel az békén hagyja a szár nélküli gerincteleneket (pl. díszkorall).

 Megjegyzendő azonban, hogy mégis, az alultáplált doktorhal, csakúgy, mint más, ebbe a csoportba tartozó halak,  a korall-polipot is eszegetheti.

 

Tápláljuk változatosan

A doktorhal etetése általában nem bonyolult, bár bizonyos esetekben kihívást jelent átszoktatni őt az akváriumi étrendre. Az akvaristának beszerzés előtt érdeklődnie kell a kereskedőnél a hal etetéséről. Ha online (interneten kersztül) vásároljuk, kérjük meg az eladót, hogy tartsa még a halat, amíg az átáll az akváriumi étrendre. Ha az újonnan vásárolt doktorhalunk nem eszik, megpróbálhatjuk olyan friss algával táplálni, mint pl. az ogo fajta (gracilaria parvisipora) ami könnyen elérhető számos tengeri hal kereskedésben, vagy online.

 Amint az algaevés miatt vásárolt doktorhalunk  akklimatizálódott az akváriumban, el is kezdi végezni tisztító munkáját. Az algák és az algákban gyakran található apró gerinctelenek mellett kínálhatunk doktorhalunknak száraz tengeri algákból (nori), spirulina pehelyből (vágy más, növényevők számára készült tápból), húsos tengergyümölcs darabkákból és más mindenevőknek készült élelemből álló változatos étrendet is. Bölcs dolog vitaminos élelmiszer kiegészítőbe (pl. selcon) áztatni a pelyheket, mert ez segít a doktorhalnak leküzdeni a parazitás fertőzéseket és kiegyensúlyozott étrendet biztosít neki.

 

 

A márványsügér

A márványsügér (Astronotus ocellatus)
A márványsügér, becenevén Oszkár több tenyészváltozata is megjelent: a Tigris Oszkár, az Albino Oszkár, a Bársonysügér, a Csíkos sügér. Te melyiket választanád? Teljesen mindegy, mert mindegyiküknek egyedülálló egyénisége van.

A Márványsügér (Astronotus ocellatus), becenevén Oszkár több tenyész változata is megjelent: a Tigris Oszkár, az Albino Oszkár, a Bársonysügér, a Csíkos sügér. A hal latin elnevezése Astronotus ocellatus és Rio Paraguaytól Orinocoig megtalálható Dél-Amerika minden szögletében.

Maximális hossza 35 cm, ezért egy 120 cm hosszú tartályra lesz szükséged, ha ilyen halat akarsz tartani. A víz hőmérséklete 22-26 °C között kell mozogjon. Aprított hússal, rovarokkal, férgekkel, szárított eledellel, rákfélékkel kell etetned őket.

Sokan azért tartanak márványsügért az akváriumaikban, mert hosszú az élettartama (10 év) és a személyisége is egyedülálló. Nagyon értelmes hal, még idomítható is. Tudják, hogy ki eteti őket és ezekre az emberekre másképp fognak reagálni.

 

Marvanysuger, vagy Oszkar
Egyedülálló egyéniségem van

Számos mintájú és színű márványsügér létezik, ezért különböző neveket kaptak: albinó, vöröstűz, tigris, zebra és vörös. A márványsügér a köztudatban agresszív halfajtaként szerepel, de ez nem így van. Ez a tévhit azért terjedt el róluk, mert szeretnek mindent megenni, ami csak befér a szájukba. Más sügérfélékhez hasonlítva ők valójában kissé puhányak, és gyakran előfordulhat, hogy a többi hal terrorizálja őket.

 

Marvanysuger, egy tengeri halfajta
Lenne kedved beidomítani?

Csak abban az esetben válnak agresszívvá, amikor ikráikat készülnek lerakni. Problémáid lehetnek akkor is, ha a tartály túl kicsi. Az oszkár-halakat csak nagyobb halakkal engedd össze, mert a náluk kisebbeket megeszik. Mivel ezek a halak szeretnek ásni, nem tanácsos gyökeres növényeket tenni az akváriumba. Ha mégis megteszed, a hal ki fogja ásni, és elmozdítja majd a köveket is. Az márványhal-páros általában egy sziklát fog előkészíteni magának az ikrák lerakására. Az lerakást követően az ikrák rátapadnak a sziklára és szüleik örködni kezdenek fölöttük. Néhány nap múlva az ikrák kikelnek, és ezt követően még egy hetet töltenek egy homokárokban.