Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyilkos kocsonya: medúza az akváriumban

Gyilkos kocsonya: medúza az akváriumban
A mesebeli lényekhez hasonlatos medúzák legalább annyi embert ejtenek ámulatba, mint ahányat elborzasztanak, de senki sem maradhat közömbös a nyálkás, kocsonyás, lágyan pulzáló élőlények láttán.

Agyatlan szépség

A misztikus medúza a tengerek egyik legmeghökkentőbb teremtménye. A zselé állagú lénynek nincsenek csontjai, se szeme, se gyomra, sőt, még agya sincsen. Egy jól megvilágított akváriumban pulzáló, semmihez sem hasonlítható kocsonyás izé lebilincselő látványt nyújt. Sokan borzonganak e szürreális lények láttán, pedig ha szépségversenyt tartanánk a víziállatok között, a cím fő esélyesei a csalánzók lennének.

 

medúza, zselé, kocsonya
Szürreális zselé

 

A medúzatartás nem kezdőknek való

Amilyen szép és különleges, tartása annyira problémás. A medúza nem kezdő akvaristák vizébe való. Ahhoz, hogy egy medúza túlélje a fogságot, egyáltalán, életben maradjon, nagyon érteni kell a gondozásához. Ha már a víznél tartunk: egy medúzát csak speciális körülmények között, megfelelően kezelt vízben lehet tartani. És nem ám akármilyen akváriumban! A díszhalak számára készülő standard szögletes akváriumok maximum medúzatemetőként válnak be, de kényelmes és otthonos lakhelyként a legkevésbé sem. A medúza számára létfontosságú a víz hullámzó mozgása. A tengeri áramlatok nélkül egy medúza nem képes mozogni, táplálkozni, élni. Vagyis az életben maradáshoz állandó vízáramlatokat kell biztosítanunk számára, melyek nem mozoghatnak éles sarkok felé, mert a medúza fogságba esne, vagy még rosszabb, berántaná a vízforgató berendezés szivattyúja. A gyakorlott medúzások keringetődobozzal felszerelt henger alakú, vagy más, kiszögelléstől mentes akváriumban tartják kedvenceiket. Léteznek ma már komplett rendszerek is, melyekkel nem lőhetünk mellé. Próbálkozhatunk mi is az akvárium megépítésével, de számításba kell vennünk azt is, hogy a medúzák rendkívül sérülékeny állatok. Törékeny testük 95%-át víz teszi ki, leheletvékony fátyolos testhártyájukat egy felszálló légbuborék is könnyedén átszakíthatja, az állat azonnali pusztulását okozva. Ha megvan az ideális akvárium, jöhet a medúza is!

 

Megszerezni nehéz, megtartani még nehezebb

A különleges hobbiállatok beszerzése legalább annyira nehézkes, mint tartásuk. Többnyire hónapokat kell várni egy rendelésre, de azt se a sarki állatkereskedésben adjuk le egy csalánzóra. Érdeklődjünk minél több áruházban, és bízzuk a választást egy szakképzett specialistára, aki még a medúzatartás csínjába-bínjába is beavat bennünket. Talán az interneten járunk a legnagyobb sikerrel. Csak elismert, jó nevű kereskedőtől vásároljunk!

 

Aequorea Victoria, medúza, akvárium
Aequorea Victoria

A medúzafajok többsége tengerben, vagyis sós vízben él. De nem azért, hogy kifogják! Léteznek édesvízi medúzák is, de nagyon ritkák, áruk ezért legalább annyira szürreális, mint kinézetük. A befogással nem érdemes próbálkozni, mert az állatok már a hazaszállítás során elpusztulnának. Tehát ha medúzát szeretnénk tartani, válasszuk azokat a fajokat, melyek tapasztalt medúzatartóknál bizonyítottan túlélték a megpróbáltatásokat: füles medúzát, vagy kifordított medúzát.

A dizájnos füles medúza (Aurelia aurita) színe fehéres, 10-40 cm átmérőjű ernyőjén négy patkó alakú, vöröses-lilás színben játszó, fülszerűen hajlott ivarszerv sejlik át. Elnevezése innen ered, pedig a medúzáknak nincs is hallószervük. A zselés testből négy, fodrozott kar nyúlik ki. Az Európa környéki tengerekben elterjedt faj.

 

mdúza, akvárium
Füles medúza (Aurelia aurita)

A másik kedvelt hobbimedúza, a Cassiopeia xamachana a trópusokon, a Hawaii szigetek vonzáskörzetében él. A kifordított medúzaként is emlegetett 20-30 cm átmérőjű csalánzó nevét a medúzák közt is különlegesnek számító test?felépítéséről kapta, bár ezt a megjelenést szavakkal elég nehéz leírni:

 

Cassiopeia xamachana, medúza
Cassiopeia xamachana

Tartása jóval macerásabb, mint füles társáé, a legkisebb baklövésünkbe is belepusztul.Talán nem is annyira látványos, hiszen ideje legnagyobb részét a homokba süppedve tölti.

 

A medúza mikroplanktonokon él

A medúzák etetése azonban még beszerzésüknél is nagyobb kihívást jelent, ugyanis a látványos csalánzók mikroplanktonokkal táplálkoznak. Viszont a bébimedúzák az első pár napon garnélát fogyasztanak, később sórákot és nem is keveset, tehát jobb, ha az akvárium mellé máris felépítünk egy tenyészmedencét. Néhány kisállat kereskedésben fellehető sórák és hasadtlábú rák is, és bár elvegetálnak rajta, de ez nem fedi a medúzák tápanyag szükségletét. Természetes élőhelyükön a zoo- és fitoplanktonok nagy koncentrációban fordulnak elő, mesterséges körülmények közt viszont rendkívül nehéz ezt a sűrűséget biztosítani számukra. A medúzákat tehát egyenként etetni kell!

A medúza törékeny teremtmény

 

A medúza akváriumi tartása nem gyerekjáték

Ha sikerült medúzát, akváriumot és eleséget is beszereznünk, jöhet a betelepítés. Óvatosan bánjunk az állatokkal, mert csípésük alig észrevehető, de nagyon veszélyes. A medúzák karjai végén található csalánsejtek a bőrrel érintkezve allergiás reakciót válthatnak ki; a csípés pillanatában alig érezni valamit, ám pár órával később a csalánsejtekből kibocsátott méreg hatására a vérnyomás vészesen megemelkedik, akár agyvérzést vagy szívbénulást, de legalábbis görcsöket és elviselhetetlenné fajuló fájdalmakat okozva.

 

medúza, akvárium, medúzacsípés
Gyilkos szépség

Hűtött, 10-18 C fokos, 6,8-as pH-jú vizet igényelnek, dekorációt viszont a legminimálisabb mennyiségben. Ha mégis díszíteni szeretnénk a medúza akváriumot, csak néhány teljesen sima, gömbölyű követ helyezzünk el a homokon. De ennél több kézzelfogható látványelemre úgysem lesz szükségünk, csak a speciális fényekre. A medúzák élete a megfelelő fényviszonyoktól függ, hiszen a testükben élő szimbiotikus mikroorganizmusok  csak nagyon erős fénynél (halogén izzók) képesek a fotoszintézisre.

A medúzatartás költséges passzió, de aki leküzdötte a felmerülő nehézségeket, órákon át gyönyörködhet a neonfénnyel megvilágított, különleges színekben pompázó egzotikus állatokban.

 

 

medúza, akvárium
Medúza az akváriumban

 

 

 

Íjászhal, az akvárium mesterlövésze

Íjászhal, az akvárium mesterlövésze
A csíkos íjászhal Ázsiában él. Háromszög alakú teste ezüstösen csillogó, oldalát több megnyúlt folt díszíti, hát- és farokúszóin fekete és sárga foltokkal.

Íjászhal (Toxotes jaculator)

Család: Toxotidae
Élőhely: Ázsia
Méret: 10-12 cm
Táplálkozás: mindenevő
Akvárium típus: édesvízű, sósvízű, a vízfelszín alatt sűrűn ültetett
Vízösszetétel: 68-82 ° F, pH 7,0-8,0; dH 9-19
Minimális tartálykapacitás: 100 gallon
Fény: közepes
Temperamentum: békés
Akvárium szint: felső zóna
Tartás: közepesen nehéz

 

akvárium, íjászhal, díszhal
Íjászhal (Toxotes jaculator)

 


Az íjászhal figyelemre méltó képessége, hogy elképesztő pontossággal a víz felett repülő rovarokra köpi a vizet. A rovarok a vízbe esnek, ahol gyorsan felfalja őket. Pontossága még inkább figyelemre méltó, hiszen szüksége van a vizuális torzítás kiegyenlítésére, amit a víz felszíne okoz. És az íjászhalak akár 5 méter messziről is leköpik a célpontot!
Az íjászhal számára ideális akvárium legalább 100 literes és jól  zárható, mert ez a hal ugrándozik. Az akvárium aljzatára telepítsünk bőven növényeket, de a felső zónát hagyjuk szabadon, elegendő mozgásteret hagyva az íjászhalnak az akvárium tetején. Az ideáli vízszint néhány centivel az akvárium tetejétől lejjebb van, így elég helye marad a vadászatra is. Az íjászhal édes vagy sós vízben is tartható.
Az íjászhal tenyésztése fogságban kevés sikerrel jár. Mindenevő, de főleg húsfélékkel, élő rovarokkal, ételférgekkel, és a fagyasztott vagy szárított planktonokkal etessük. A menüt egészítsük ki tengeri moszatokkal, melyet csipesszel kínáljunk a víz felszínén.

 

Ezüstös holdhal

Ezüstös holdhal
A Monodactylus Argenteus, magyarul ezüstös holdhal Afrika és Ázsia beltengeri vizeiből származik. Rombusz alakú teste szürke színű, elülső részén két fekete csík húzódik. Hátúszója sárgás színezetű, fekete körvonallal.

Ezüstös holdhal (Monodactylus Argenteus)

 

Család: holdhalak
Származás: Afrika, Ázsia és Indonézia partvidéke
Hossz: max. 25 cm
Táplálkozás: mindenevő
Medence összetétele: édesvíz, brakkvíz, tengervíz: növények, sziklák
Víz adatok: 24-28°C, pH 7.2-8.4; dH 8-12
Helyigény: minimum 300 literes akvárium
Fényigény: közepes
Viselkedés: kissé agresszív
Úszási szint: középső zóna
Gondozási szint: közepes
Szaporítás: ikrarakó


Az ezüstös holdhalak nagyon nagyra megnőnek, és legalább 300 literes tartályra van szükségük az egészséges fejlődéshez. Amíg kisebbek, addig édesvízben is tarthatók, de ahogy nőnek, a víz sótartalmát fokozatosan növelni kell. Aljzatként ajánlott az aragonit, a homok, vagy durva a kavicshordalék. Olyan növényeket válasszunk a tartályba, amelyek jól tűrik a brakkvízet.
Az ezüst, vagy ezüstös holdhal az óceánok sós vizében szaporodik, de a nemek közötti különbségek és a nemzési szokásuk ismeretlen. A fokozatos váltás brakkvízről tengervízre maximalizálja a hal színezettségét és egészségi állapotát a növekedése során.
Vad környezetben az ezüstös holdhal nagyon nagy mennyiségű zöldet eszik. Szereti a szárított algát, a salátát, a tengeri rákot és más lemezes eleséget.

 

hal, holdhal, tengeri akvárium
Ezüstös holdhal

 

Milyen halakkal tartható együtt az ezüst holdhal?

• Holdhalak
• Gömbhalak
• Köpő halak